Τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής τίμησαν ΚΚΕ Μελισσίων-Πεντέλης & ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Κοινωνία

Τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής τίμησαν ΚΚΕ Μελισσίων-Πεντέλης & ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής και ειδικά τους 14 Πεντελιώτες κομμουνιστές, αγωνιστές τίμησαν την Κυριακή 7 Μαΐου, στην Παλαιά Πεντέλη, η Κ.Ο. Μελισσίων – Πεντέλης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μελισσίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Η πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Ευαγγελία Κρασσά, αναφέρθηκε στη δράση της ΕΠΟΝ στην περιοχή των Μελισσίων και της Πεντέλης, στον Λόχο του ΕΛΑΣ στην περιοχή, αλλά και στη σύγχρονη επίθεση της Ε.Ε. για την κατασυκοφάντηση της λαϊκής πάλης τη δεκαετία του ΄40 με κύριο στόχο τη συνείδηση της νέας γενιάς.

Εκ μέρους της Κ.Ο. Μελισσίων –Πεντέλης του ΚΚΕ ο κ. Κωνσταντίνος Τσιλογιάννης ανέφερε στην ομιλία του:

«Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η θυσία των συντρόφων μας αποτελεί οδηγό και φάρο, μας εμπνέει στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες, μέχρι την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Απέδειξαν πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, πως η δύναμη του λαού όταν είναι αποφασισμένος είναι ανεξάντλητη. Στο πρόσωπό τους τιμάμε το μεγαλείο της λαϊκής αντίστασης, της λαϊκής πάλης ενάντια στα δημιουργήματα του καπιταλιστικού συστήματος, όπως είναι ο φασισμός, η κρίση και ο πόλεμος.

»Χρέος μας όμως δεν είναι μόνο να τους θυμόμαστε, αλλά και να αντλούμε δύναμη και συμπεράσματα από την πάλη τους, από την πάλη της δεκαετίας του ΄40. Αντίσταση – ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – Δεκέμβρης 1944 – Δημοκρατικός Στρατός, μας διδάσκουν πως χρειάζεται πάντα σε όλες τις καμπές του αγώνα, στις νίκες και τις ήττες, σε οποιεσδήποτε συνθήκες Κομμουνιστικό Κόμμα ισχυρό, ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, μέσα στους εργαζόμενους. Αποδεικνύεται πως η κατάκτηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί αντοχή, προετοιμασία και πάνω απ΄ όλα στοχοπροσήλωση στον τελικό σκοπό».

Κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε:

«Στα τελευταία λόγια του νεαρού αγωνιστή Δημήτρη Σόφη από την Πεντέλη: “Χαίρετε φίλοι. Εκδίκηση. Μάνα μη λυπάσαι. Χαίρε μάνα” απαντάμε: παίρνουμε τη σκυτάλη από τη θυσία σου και συνεχίζουμε. Το ΚΚΕ δεν υποστέλλει τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο των 14 νεκρών, ποιήματα των Ρίτσου, Βάρναλη και Αγγουλέ που απήγγειλαν μαθητές, καθώς και με κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Τα ονόματα των 14 εκτελεσθέντων αγωνιστών από την Πεντέλη και τα Μελίσσια είναι τα εξής:

Βάλβης Σπυρίδων, Βάλβης Χαράλαμπος, Γιανναράκης Στέφανος, Γκάλγκος Γεώργιος, Κακαβούλας Ιωάννης, Μαργαντίνης Δημήτρης, Πανέτη Ελένη, Πανέτης Χρήστος, Παπαδόπουλος Ευάγγελος, Ροζάνης Γεώργιος, Ροζάνης Ιωάννης, Σόφης Ανδρέας, Σόφης Δημήτρης, Τόρβας Γεώργιος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet