Το χιόνι… πάγωσε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης (φωτό-βίντεο)
Κοινωνία

Το χιόνι… πάγωσε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης (φωτό-βίντεο)

Ένα 24ωρο χιονόπτωσης ήταν αρκετό για να ξεσκεπάσει τα τεράστια ελλείμματα στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Πεντέλης. Σχεδόν το σύνολο των γειτονιών αποκλείστηκε από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της κακοκαιρίας «Ελπίς», τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, ενώ πολλά νοικοκυριά παραμένουν ακόμη και σήμερα (Πέμπτη 27/1) χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι μόνο μία -και ίσως όχι η χειρότερη- περίπτωση όπου αποκαλύφθηκε η αδυναμία ενός Δήμου να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου, για το οποίο υπήρχε σαφής ενημέρωση πολλές μέρες πριν.

Είναι Δευτέρα βράδυ, λίγο πριν τις 9, όταν τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος επί της οδού Σύρου πιέζονται από τα κλαδιά ενός πεύκου, πλησιάζοντας επικίνδυνα μεταξύ τους. Λίγη ώρα αργότερα ακουμπούν, αναφλέγονται και τα δύο από αυτά αποκόπτονται, πέφτοντας πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, έναν κάδο απορριμμάτων και τον δρόμο. Ταυτοχρόνως βυθίζεται στο σκοτάδι ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής.

Ακολουθεί λίγο αργότερα η αποκοπή και τρίτου καλωδίου, ενώ όλο το βράδυ, μέχρι το επόμενο πρωί, σε κάθε φύσημα του ανέμου σημειώνονταν αναφλέξεις, καθώς τα κομμένα πλέον καλώδια ακουμπούσαν μεταξύ τους.    

Από εκεί και πέρα ξεκινά «μπαράζ» τηλεφωνημάτων προς τον ΔΕΔΔΗΕ, που μένουν αναπάντητες, ενώ κάτοικοι επιστρατεύουν και τις εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων τους προκειμένου να ενημερώσουν για τη βλάβη.

Ξημερώνει η επόμενη μέρα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, και η κατάσταση παραμένει ίδια σε ό,τι αφορά τα αποκομμένα καλώδια ρεύματος, αλλά έχει προστεθεί και ένα νέο πρόβλημα· ένα μεγάλο τμήμα κορμού δένδρου έχει πέσει κάθετα στη οδό Σύρου, καταπλακώνοντας ένα αυτοκίνητο και κλείνοντας εντελώς τον δρόμο.

Ειδοποιείται ο Δήμος, τόσο για το γεγονός ότι τα καλώδια του ρεύματος βρίσκονται μέσα στον δρόμο, όσο και για την πτώση του δένδρου. Μετά από πολλές πιέσεις, δύο υπάλληλοι του Δήμου προσεγγίζουν το σημείο με τα πόδια και με αλυσοπρίανα κόβουν τον πεσμένο κορμό. Ωστόσο, τα ηλεκτροφόρα καλώδια παραμένουν εκτεθειμένα, με τους κατοίκους της περιοχής να προσπαθούν να κρατήσουν μακριά από αυτά τόσο τους περαστικούς όσο και τα παιδάκια που παίζουν αμέριμνα.

Μετά από φορτικές πιέσεις εμφανίζεται κατά το μεσημέρι ένα συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, αποτελούμενο από ανθρώπους που είχαν έρθει από τα Τρίκαλα(!) και οι οποίοι προσπαθούσαν να ενημερωθούν από κατοίκους της γειτονιάς για το πού βρίσκεται το «κουτί« του ΔΕΔΔΗΕ. Όταν τους υποδείχθηκε, πήγαν εκεί, έκοψαν την παροχή ρεύματος στην κολώνα που είχε υποστεί τη βλάβη και αποχώρησαν.

Οι ώρες περνούσαν, ο δρόμος παρέμενε αδιάβατος και κάθε ελπίδα να προσεγγίσει όχημα του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσει τη βλάβη απομακρυνόταν. Από τον Δήμο η στερεότυπη απάντηση ήταν ότι έχει ειδοποιηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ και ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.

Αρχίζει να νυχτώνει και κάποια στιγμή εμφανίζεται ένα όχημα του Δήμου, με λεπίδα, προσπαθώντας να εκχιονίσει την οδό Σύρου. Το μόνο που καταφέρνει είναι να αφαιρέσει ένα μικρό στρώμα χιονιού και να παγώσει το υπόλοιπο. Μάλιστα, σε αρκετά σημεία το όχημα δείχνει να κινείται με δυσκολία, ενώ λίγο παρακάτω στην προσπάθειά του να το απεγκλωβίσει ο οδηγός το ρίχνει πάνω σε σταθμευμένο όχημα. Αποχωρεί χωρίς να κατέβει καν να δει τι ζημιά που έκανε…

Λίγη ώρα αργότερα προσεγγίζει τη Σύρου όχημα με εκσκαφέα, ο οδηγός του οποίου όντως προχωρά στον καθαρισμό της οδού, έτσι ώστε αυτή να είναι προσβάσιμη. Ωστόσο, πλέον έχει νυχτώσει και οι κάτοικοι θα πρέπει να περάσουν ακόμη ένα βράδυ χωρίς θέρμανση, χωρίς φως, χωρίς επικοινωνίες (αφού τα κινητά τηλέφωνά τους έχουν εξαντλήσει την μπαταρία τους), αλλά και κάποιοι χωρίς τρόφιμα, αφού ό,τι υπήρχε στα ψυγεία τους έχει αρχίσει να αλλοιώνεται.

Ξημερώνει η Τετάρτη 26 Ιανουαρίου και τίποτε δεν έχει αλλάξει. Οι κάτοικοι στον δρόμο μιλούν οργισμένα για κατηγορούν «θεούς και δαίμονες» γι’ αυτό που βιώνουν. Κάποιοι δεν αντέχουν, είτε γιατί έχουν μικρά παιδιά, είτε γιατί κάποιος άνθρωπός τους χρειάζεται βοήθεια, κλειδώνουν κι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ζητώντας από τους γείτονές τους να τους ειδοποιήσουν όταν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Κάτοικοι που έχουν άνθρωπο ο οποίος χρειάζεται αιμοκάθαρση αναγκάζονται να τον μετακινήσουν οι ίδιοι προς το νοσοκομείο, αφού τα ασθενοφόρα δηλώνουν αδυναμία να προσεγγίσουν την περιοχή. Το κάνουν, για να εγκλωβιστούν λίγο αργότερα στην οδό Αναπαύσεως, στα Βριλήσσια, όπου έχουν «κολλήσει» τα εκχιονιστικά! Τελικώς, φθάνουν μετά από 4 ώρες στον προορισμό τους…

Οι ώρες περνούν, οι υποσχέσεις ότι το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ «έρχεται σήμερα», «έρχεται σε μία ώρα», «έρχεται όπου να ‘ναι», το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξαγριώνουν τους κατοίκους. Έχει αρχίσει να βραδιάζει και πάλι και όλοι πλέον απελπίζονται στην προοπτική να περάσουν ακόμη ένα βράδυ στα παγωμένα σπίτια τους. Το γεγονός ότι τα Μελίσσια δεν εμφανίζονται καν στις ανακοινώσεις του ΔΕΔΔΗΕ για τις περιοχές που έχουν βλάβες επιτείνουν την αγωνία των κατοίκων. Μάλιστα, κυκλοφορούν φήμες ότι κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ είχε προσεγγίσει και την περασμένη μέρα την περιοχή για τη συγκεκριμένη βλάβη, αλλά έφυγε άπραγο, αφού δεν μπορούσε να περάσει από τον αδιάβατο δρόμο.

Τελικώς, λίγη ώρα αργότερα, κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ κάνει την εμφάνισή του στην οδό Σύρου, με τους κατοίκους να υποδέχονται τα μέλη του σαν… ήρωες. Και ίσως τελικώς να είναι οι μοναδικοί ήρωες στην απερίγραπτη κατάσταση που ζούσαν τα τελευταία 24ωρα. Οι εναερίτες σκαρφάλωσαν στις κολόνες και μέσα σε λίγη ώρα ηλεκτροδότησαν και πάλι την περιοχή, αποσπώντας τα χειροκροτήματα των κατοίκων.

Οι τελευταίοι, μετά από 48 ώρες, επέστρεψαν στα σπίτια τους, αφήνοντας ωστόσο αιχμηρά σχόλια για τον τρόπο που ο κρατικός, περιφερειακός, αλλά και δημοτικός μηχανισμός λειτούργησαν και σε αυτήν την κρίση…

Και βέβαια περιμένοντας από πλευράς της δημοτικής αρχής του Δήμου Πεντέλης να απαντήσει σε μερικά ερωτήματα, όπως:

  • Πού ήταν όλο αυτό το διάστημα που τόσοι δημότες της έμειναν χωρίς ρεύμα; Ποιον υπάλληλο έστειλε να ρωτήσει εάν χρειάζονται βοήθεια, κάποια τρόφιμα, οτιδήποτε;
  • Γιατί ποτέ δεν είδαν στη γειτονιά τους να περάσει κάποιος να ρίξει αλάτι, είτε πριν ξεσπάσει ο χιονιάς, είτε μετά;
  • Γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση από πλευράς Δήμου για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη και πώς αντιμετωπίζονται; Η ενημέρωση της επίσημης ιστοσελίδας είχε μείνει κι αυτή… παγωμένη στη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου…

Θα δοθούν άραγε ποτέ απαντήσεις;

Ακούστε τον σχολιασμό του «Ε» για το ίδιο θέμα στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Επικοινωνία 94FM» και την εκπομπή «Δημοτικές Διαπλοκές»:

Σημείωση συντάκτη: Προσπάθησα να αποδώσω τα όσα συνέβησαν τα δύο προηγούμενα 24ωρα στη συγκεκριμένη γειτονιά των Μελισσίων όσο πιο ουδέτερα μπορούσα, κρατώντας αποστάσεις από τη δικαιολογημένη συναισθηματική φόρτιση των κατοίκων που βίωσαν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Ελπίζω να τα κατάφερα, μιας και ήμουν ένας από αυτούς τους κατοίκους…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet