Υπάρχουν σκέψεις για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο ΝΙΕΘ;
Κοινωνία

Υπάρχουν σκέψεις για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο ΝΙΕΘ;

Μία παράμετρο του καυτού μεταναστευτικού προβλήματος, που -εάν επιβεβαιωθεί και πολύ περισσότερο, λάβει σάρκα και οστά- δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά κι ανησυχίες στην περιοχή της Πεντέλης, αλλά και γενικότερα των Βορείων Προαστίων, θέτει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στην προσωπική ιστοσελίδα του στο facebook, ο κ. Μανώλης Γραφάκος αναφέρεται σε δηλώσεις της τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε κεντρικό ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η τέως υπουργός δήλωσε ότι ετοιμάζεται κέντρο φιλοξενίας μεταναστών σε εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο της Αττικής.

Το σχόλιο του Μ. Γραφάκου στο facebook

Όπως υποστηρίζει ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων, στην ίδια ανάρτηση, “δύο είναι τα νοσοκομεία αυτά, το ΝΙΕΘ στα Μελίσσια και το Αγία Βαρβάρα στο Χαϊδάρι”, συμπληρώνοντας το σχόλιό του με αναφορά στον σύντροφο της τέως υπουργού, τον κ. Θοδωρή Δρίτσα, “ο οποίος ήταν ο αρμόδιος υπουργός για τη Ναυτιλία, αλλά και για θέματα μετανάστευσης”, για να καταλήξει ότι ο ίδιος υποθέτει πως το νοσοκομείο για το οποίο γίνεται λόγος είναι το γνωστό στην πόλη ΝΙΕΘ.

Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Συμπολιτεία, αφού δηλώνει καθαρά “ότι η πόλη δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, ούτε το Νοσοκομείο έχει τέτοιες υποδομές για ασφαλή διαμονή τους (σ.σ.: των μεταναστών)”, καλεί τους υπεύθυνους να ενεργοποιηθούν και να ενημερωθούν υπεύθυνα για το θέμα.

Δεν γνωρίζουμε εάν όντως υπάρχουν σκέψεις σε κάποιους για αξιοποίηση του ΝΙΕΘ προς την κατεύθυνση που υποθέτει ο κ. Μ. Γραφάκος, σίγουρα όμως η μέχρι σήμερα “ερασιτεχνική” αντιμετώπιση του όλου ζητήματος από την πλευρά της μέχρι πρότινος κυβέρνησης, μόνο εφησυχασμούς δεν επιτρέπει…

Η… διαδρομή του ΝΙΕΘ στον χρόνο

Παραθέτουμε σύντομο ιστορικό για τη… διαδρομή του ΝΙΕΘ στον χρόνο, όπως τη συμπυκνώνει ο ιστότοπος “Αττικό Πράσινο”.

Το ΝΙΕΘ λειτούργησε ως σανατόριο για τη νοσηλεία και θεραπεία ναυτικών που έπασχαν από φυματίωση αλλά και μη ναυτικών εφ’ όσον υπήρχαν κενές κλίνες. Συστάθηκε δυνάμει των υπ’ αριθμ. 628/48 «περί Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εργατών Θαλάσσης» και 175/52 «περί αναγνωρίσεως και διοικήσεως του Ν.Ι.Ε.Θ.» Νομοθετικών Διαταγμάτων.

Παραμένει κλειστό από τριακονταετίας και πλέον. Έχουν γίνει κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση του αλλά με μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Έτσι δυνάμει του υπ’ αριθμ. Ν.Δ.221/73 (ΦΕΚ Α΄αρ.223) το ως άνω σανατόριο μετατράπηκε σε Γενικό Νοσοκομείο Εμπορικού Ναυτικού και συγχωνεύτηκε στο Νομικό πρόσωπο «Οίκος Ναύτου».

Βάσει του άρθρου 5 του ανωτέρω Ν.Δ. η κινητή και ακίνητη περιουσία του περιήλθε στο Κεφάλαιο ασθένειας και Ανεργίας Ναυτικών (Κ.Α.Α.Ν.). Ακολούθως βάσει του άρθρου 31 παρ.3 Ν.2166/93 ορίστηκε ότι «…με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εμπορικής Ναυτιλίας, εκδιδόμενη μετά σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του «Οίκου Ναύτου» επιτρέπεται η παραχώρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και λοιπού οικοπεδικού χώρου του Ν.Ι.Ε.Θ. σε άλλο φορέα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα προκειμένου να επαναλειτουργήσει…»

Το Ν.Ι.Ε.Θ. είναι κτισμένο σε πευκόφυτη έκταση στο τέρμα της οδού Κουντουριώτου, την οποία αγόρασε ο Ασφαλιστικός Οργανισμός Κινδύνων Πολέμου (Α.Ο.Κ.Π.) από την Ιερά Μονή Πεντέλης τμηματικά. Με το υπ’ αριθμ. 4142/48 Συμβόλαιο του Συμβολαιογράφου Αθηνών Αντων. Μελανίτου 60 στρ. και με το υπ’ αριθμ. 4253/48 του ιδίου Συμβολαιογράφου άλλα 50 στρ. Η κυριότητα του κτηρίου και της έκτασης ανήκει στον Οίκο Ναύτου Ν.Α.Τ.

Επιθυμία του Δήμου και των δημοτών είναι να διατηρηθεί το πευκοδάσος του Ν.Ι.Ε.Θ. γιατί αποτελεί σημαντικό πνεύμονα υγείας για την πόλη των Μελισσίων.

Πηγές: Ελένη Καραμήτρου – Κεχαγιά, Σωτήριος Κεχαγιάς, «Μελίσσια Αττικής – Ιστορία – Παράδοση – Ζωή», έκδοση Δήμου Μελισσίων, Μελίσσια 2002.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet