Φωτιά στην Πεντέλη: Υποψίες εμπρησμού, αυτοψίες στα καμένα και επίσκεψη πρωθυπουργού
Φωτογραφία: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi
Κοινωνία

Φωτιά στην Πεντέλη: Υποψίες εμπρησμού, αυτοψίες στα καμένα και επίσκεψη πρωθυπουργού

Ένα στοιχείο που ενδεχομένως ενισχύει το σενάριο του εμπρησμού, σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην Πεντέλη αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι δεν αποκλείεται η εκδοχή του εμπρησμού για την Πεντέλη, ο κ. Αρτοποιός τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «είχαμε αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκλημάτων εμπρησμού για δύο σχεδόν ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών στις 5:19».

Ο κ. Αρτοποιός επισήμανε στη συνέχεια ότι «ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το δασικό περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι».

Τι έδειξε η πρώτη αυτοψία, στα καμένα σήμερα ο Μητσοτάκης

Την Πεντέλη, στην οποία σήμερα αναμένεται μια πρώτη καταγραφή της έκτασης των καμένων από το σύστημα Copernicus, θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκη, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στα υπόλοιπα μέτωπα, Σαλαμίνα και Μέγαρα και δεν υπάρχει κάποια μεγάλη αναζωπύρωση που θα θέσει τον κρατικό μηχανισμό στη μέγιστη ετοιμότητα.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το τέλος της χθεσινή ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια. Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί, εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Σήμερα θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Ισχυρές δυνάμεις στα καμένα υπό το φόβο αναζωπυρώσεων

Τόσο στην Πεντέλη, όσο και στα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα, όπου επίσης ξέσπασαν μεγάλα μέτωπα φωτιάς χθες, η νύχτα κύλησε ήρεμα αφού κάποιες πολύ μικρές εστίες αναζωπυρώσεων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που παρέμειναν όλη το βράδυ σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο σε καμία από τις τρεις τοποθεσίες και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα συνεχιστούν και σήμερα οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα, στα Μέγαρα θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη, ενώ στην Πεντέλη 2 και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα σήμερα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet