Οι πυλώνες της ΔΕΗ στη Ν. Πεντέλη «ηλέκτρισαν» το Δημοτικό Συμβούλιο
Πολιτική

Οι πυλώνες της ΔΕΗ στη Ν. Πεντέλη «ηλέκτρισαν» το Δημοτικό Συμβούλιο

«Εκρηκτικό» κλίμα επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης στη συνεδρίαση της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 2020, το οποίο μάλιστα εξανάγκασε τη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, να αποχωρήσει από την αίθουσα συνεδριάσεων. Ουσιαστικά η εν λόγω συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, που «επέβαλαν» παρατάξεις της μειοψηφίας προκάλεσε πολύωρους έντονους διαλόγους.

«Πέτρα του σκανδάλου» ήταν το ζήτημα της μεταφοράς των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ από τη Νέα Πεντέλη, το οποίο έφεραν προς συζήτηση οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις, παρουσία αρκετών κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είχαν προσέλθει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της μειοψηφίας, αναγκάστηκαν να φέρουν το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, καθώς -όπως υποστηρίζουν- δεν το είδαν στην ημερήσια διάταξη, παρά τη συνεννόηση που είχαν κάνει με τη δήμαρχο.  

Για να «πιάσουμε το νήμα» της όλης υπόθεσης, θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση του Σώματος την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, επί διοικήσεως του τέως δημάρχου Δημήτρη Στεργίου, είχε εγκριθεί η σύναψη δανείου ποσού 806.400 ευρώ, τα οποία θα συμπλήρωναν το 1,5 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να καλυφθεί το συνολικό κόστος, όπως αυτό έχει προσδιορισθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), που θα είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει το έργο της απομάκρυνσης των πυλώνων από την περιοχή της Ν. Πεντέλης.

Την εισήγηση της αρχικής λήψης του δανείου είχαν ψηφίσει -παρά τις επιμέρους ενστάσεις που είχαν προβάλλει- όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Εν συνεχεία, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 (σ.σ.: είχε πλέον αλλάξει η δημοτική αρχή), εγκρίθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Πεντέλης με το ποσό 806.400 ευρώ, που αφορά στο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον επικεφαλής της Δημοτικής Συμμαχίας, Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου,να μιλά για «mega-project», που προώθησε η προηγούμενη διοίκηση.

Την αρχική απόφαση λήψης του δανείου ζήτησαν οι λοιπές παρατάξεις να επικαιροποιήσει η νυν δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της Τετάρτης 26/2, θεωρώντας ότι η διοίκηση κωλυσιεργεί, με κίνδυνο να καθυστερήσει το έργο. Έτσι, επέμεναν να μπει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρ’ ότι είχε προηγηθεί ανακοίνωση της κ. Κεχαγιά, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε δανεισμό.

Συγκεκριμένα, η δήμαρχος διαβεβαίωσε το Σώμα, αλλά και τους παριστάμενους πολίτες, ότι το κόστος μεταφοράς θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ΔΕΔΔΗΕ, προσθέτοντας ότι το έργο θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί μέσα σε εννέα μήνες. Ωστόσο, στις επίμονες ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, δεν προέβη σε περαιτέρω διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των λοιπών παρατάξεων να αμφισβητήσουν έντονα τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης.

Η συζήτηση δεν άργησε να ξεφύγει (όπως συμβαίνει συχνά τελευταίως στο εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο), με έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, απανωτές διακοπές και διαμαρτυρίες από τους παριστάμενους πολίτες, με αποτέλεσμα η δήμαρχος να επιλέξει να αποχωρήσει από την αίθουσα, αφού είχε και η ίδια γίνει στόχος πολλών επικριτικών σχολίων.

Τελικώς, οι λοιπές παρατάξεις, εκμεταλλευόμενες την αριθμητική υπεροχή που είχαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, κατάφεραν να επικαιροποιήσουν την προηγούμενη απόφαση, κάτι που ουσιαστικά όμως δεν αλλάζει και πολλά πράγματα, αφού -όπως πληροφορούμαστε και από το περιβάλλον της δημάρχου- εφόσον οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες της χρηματοδότησης του έργου από άλλη πηγή, τότε θα υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση του Σώματος, για να ληφθεί η τελική απόφαση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet