Έκθεση ιρανικής φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, καλλιγραφίας και χαλκού
Πολιτική

Έκθεση ιρανικής φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, καλλιγραφίας και χαλκού

Ο Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπό την αιγίδα του δημάρχου Πεντέλης, Δ. Στεργίου-Καψάλη, πραγματοποίησαν στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου 2019 έκθεση με έργα ιρανικής φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, καλλιγραφίας και χαλκού στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και παράλληλα προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ από τη ζωή του Ιράν και ταινίες που έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκαν καλλιτεχνικά εργαστήρια από Ιρανούς καλλιτέχνες, για μικρούς και μεγάλους ενδιαφερόμενους.

Ο πρέσβης του Ιράν κ. Σαμπεσταρί, στη σύντομη ομιλία του, ανέφερε ότι ανάμεσα στις 195 χώρες του κόσμου μόνο 10 χώρες έχουν αρχαίο πολιτισμό και ιστορία, ανάμεσα σε αυτές το Ιράν, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αίγυπτος έχουν ιστορία χιλιάδων ετών, πλουσιότατη πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά. Ανάμεσα σε αυτές το Ιράν και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που χάρισαν πολιτιστική και επιστημονική προσφορά στην ανθρωπότητα. Στην ουσία μπορούμε να πούμε ότι το Ιράν είναι η μητέρα, η κοιτίδα του πολιτισμού της Ανατολής και η Ελλάδα μητέρα, κοιτίδα του πολιτισμού της Δύσης, τόνισε.

Στη σύγχρονη εποχή, από το 1956, οι δύο χώρες έχουν συμφωνία πολιτιστικής και επιστημονικής ανταλλαγής και με βάση αυτή τη συμφωνία επεκτείνεται η πολιτισμική και επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών.

Ακολούθησε ομιλία του δημάρχου Πεντέλης, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη την πρόεδρο του ΣΦΕ, Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου και το Δ.Σ. αυτού για την ωραία πρωτοβουλία που είχαν να πραγματοποιήσουν αυτή την εκδήλωση στον Δήμο Πεντέλης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής, τόνισε ότι «η Πεντέλη και το Πεντελικό βουνό είναι η γενέτειρα του Παρθενώνα, πότισε του Αθηναίους με νερό. Είναι ευλογημένο βουνό της χριστιανοσύνης, χάρισε με τα πλούσια δάση του ζωή στους φυματικούς και αποτελεί σοβαρό τουριστικό παράγοντα της Ελλάδας».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος επέδωσε πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου στον πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, καθώς και λεύκωμα με την ιστορία της Δ.Κ. Μελισσίων.

Ο πρέσβης απένειμε τιμητική πλακέτα στον δήμαρχο για τις προσπάθειες των δύο λαών στην ανάπτυξη πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων.

Στη συνέχεια ο μορφωτικό σύμβουλος της Πρεσβείας του Ιράν κ. Χελμί εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον δήμαρχο και τον ΣΦΕ, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ιρανικής Επανάστασης και στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς. Στο τέλος της ομιλίας του επέδωσε τιμητική πλακέτα στην κ. Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου και ένα συμβολικό δώρο από το Ιράν ως ελάχιστη αναγνώριση για τις προσπάθειες του ΣΦΕ και την εξαιρετική συνεργασία του.

Ακολούθησε η ομιλία της αντιπροέδρου, Τζένης Μιχαλοπούλου-Ραγκούση, η οποία αναφέρθηκε στου στόχους του ΣΦΕ και τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί τιμή για το Ιράν και τον Δήμο της Πεντέλης, έναν Δήμο που, μέσω των μαρμάρων του, ανέδειξε πολιτισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης

Για τον Σύνδεσμο Φιλίας των Εθνών, όπως είπε, είναι η συνέχεια των αφιερωμάτων που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια σε διάφορους Δήμους & Πανεπιστημιακά Ιδρύματα προκειμένου να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό & τον πολιτισμό άλλων κρατών, μέσω των οποίων συσφίγγονται οι φιλίες, οι σχέσεις, η ευγενής άμιλλα & οι ηθικές αξίες.

Η ίδια συνεχάρη τους Ιρανούς καλλιτέχνες που εξέθεσαν τα έργα τους και ιδιαίτερα τους δύο καλλιτέχνες που ήλθαν στον Δήμο Πεντέλης για να δείξουν την τεχνοτροπία κατασκευής των καλλιτεχνημάτων τους σε μικρούς & μεγάλους ενδιαφερόμενους.

Επίσης, ευχαρίστησε την πρεσβεία και το Μορφωτικό Κέντρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για την τιμή που τους έκαναν να είναι κοντά τους και να χαρούν από κοινού αυτή την ωραία πολιτιστική εκδήλωση.

Τέλος, ευχαρίστησε το μέλος του ΣΦΕ και γραμματέα του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μουσεβί Ρασίντ, για την εξαιρετική συνεργασία που έχει εδώ και 20 χρόνια με τον Σύνδεσμο.

Στη συνέχεια η πρόεδρος κ. Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών στον πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κ. Σαμπεσταρί και στον Μορφωτικό Σύμβουλο της πρεσβείας του Ιράν κ. Χελμί.

Στους δύο καλλιτέχνες απονεμήθηκε έπαινος και βιβλίο με την ιστορία των Μελισσίων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Δ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΟΠΑΘ Πεντέλης, Π. Μούστρης και
Β. Λάζος, η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων, Γ. Τσινού, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών φορέων, δημότες Πεντέλης, καθώς και πολίτες από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Τέλος και τις τρεις ημέρες την όμορφη έκθεση επισκέφθηκαν νέοι, ενήλικες και μέλη της πρεσβείας, που απόλαυσαν τα ντοκιμαντέρ και τις βραβευμένες ταινίες από τη ζωή και τον πολιτισμό του Ιράν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet