Δημιουργούν νέα Κίνηση στην Πεντέλη οι Β. Μπούρας και Δ. Αποστολάκος
Πολιτική

Δημιουργούν νέα Κίνηση στην Πεντέλη οι Β. Μπούρας και Δ. Αποστολάκος

Μια νέα ανεξάρτητη κίνηση «γεννιέται» στον Δήμο Πεντέλης ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2019. «Δημιουργοί» της οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Μπούρας και Δημήτρης Αποστολάκος, που πριν λίγους μήνες, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αποφάσισαν να πάρουν «διαζύγιο» από την παράταξη του νυν δημάρχου, Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη και να τραβήξουν ανεξάρτητο πολιτικό δρόμο.

Όπως είπαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας 24 Απριλίου 2017, η νέα κίνηση απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενεργούς πολίτες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στα κοινά, ανεξαρτήτως του χώρου από τον οποίο προέρχονται, χωρίς αποκλεισμούς και προσωπικές στρατηγικές.

Μάλιστα, οι δύο σύμβουλοι έχουν πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συναντήσεις – επαφές με νυν και πρώην δημοτικούς συμβούλους, καθώς και με επικεφαλής παρατάξεων, οι οποίοι -όπως πληροφορηθήκαμε- «βλέπουν με θετικό μάτι» τη νέα πρωτοβουλία.

Όπως ήταν φυσικό, μεγάλο τμήμα της συνέντευξης αφορούσε -αμέσως ή εμμέσως- και τους λόγους που οδήγησαν τους δύο άνδρες στην έξοδο από την παράταξη της σημερινής διοίκησης, οι οποίοι εστιάζονται κυρίως, με βάση τις δηλώσεις τους, στην «παντελή έλλειψη» συνεννόησης – συνεργασίας με τον δήμαρχο και στην τραγική απουσία ουσιαστικού έργου στον Δήμο.

Τι οδήγησε στο πολιτικό διαζύγιο με την παράταξη Στεργίου

Δημήτρης Αποστολάκος: Δεν έχω πικρία ή πρόβλημα με τον κ. Στεργίου. Η ανεξαρτητοποίησή μου οφείλεται στο ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε παντελής έλλειψη συνεργασίας και επικοινωνίας με τον δήμαρχο και όλα τα άλλα «κανάλια» της διοίκησης.

Απλώς, μας έβαζαν να ψηφίζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις αποφάσεις που λαμβάνονταν στα προσυμβούλια. Αισθάνθηκα να μετατρέπομαι σε «διακοσμητικό στοιχείο» στη διοίκηση, κάτι που δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά μου και στην πορεία μου στα κοινά της πόλης. Δεν υπήρχε σύνθεση απόψεων με δημοκρατικό τρόπο, δεν υπήρχε κοινή συμμετοχή στη δημιουργία οράματος.

Δεν έχει κανείς την αποκλειστικότητα της καλής ιδέας που μπορεί να «τρέξει»… Αντιθέτως, πολύ καλές ιδέες ουδέποτε εισακούσθηκαν και, φυσικά, ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Υπήρξε παραγκωνισμός στελεχών.

Ανεξαρτητοποιήθηκα από μια διοίκηση που δεν με εκφράζει πια. Υπήρχαν προεκλογικές δεσμεύσεις, που κι εγώ ο ίδιος υποστήριζα στους πολίτες, οι οποίες τελικώς απείχαν πάρα πολύ από αυτά που γίνονταν.

Πλέον είναι θέμα διαφορετικού οράματος.

Β. Μπούρας: Απαλλάχτηκα από ένα σύστημα όπου ήμουν εγκλωβισμένος.
Δ. Αποστολάκος: Ανεξαρτητοποιήθηκα από μια διοίκηση που δεν με εκφράζει πια.

 

Βασίλης Μπούρας: Καμία πικρία με τον κ. Στεργίου. Άλλη η προσωπική σχέση που είχα με τον δήμαρχο πριν το 2011 κι άλλο όταν βρεθήκαμε στη διοίκηση. Σας θυμίζω ότι παραιτήθηκα από πρόεδρος του ΟΠΑΘ το 2011. Μετά ανέλαβα αντιδήμαρχος κι έβγαλα τις εκλογές στην πλάτη μου. Από το 2014 και μετά υπήρξε παντελής έλλειψη συνεργασίας.

Με τη διαγραφή μου απαλλάχτηκα από ένα σύστημα όπου ήμουν εγκλωβισμένος. Αλλά αυτή καθεαυτή η διαγραφή ήταν μια «φαρσοκωμωδία» σε σχέση με τους λόγους που προβλήθηκαν.

Θυμίζω μερικούς από αυτούς: α) Μη πρόσκληση δημάρχου στην πίτα του ΟΠΑΘ – προσκλήθηκαν όλοι, αλλά τον ενόχλησε ότι δεν απέκλεισα κανέναν, όπως κάνει ο ίδιος, β) κοινοποίηση απολογισμού χωρίς την έγκριση του δημάρχου – είχα όλο το δικαίωμα ως πρόεδρος Ν.Π. και παρ’ όλα αυτά δεν έβγαλα απολογισμό, αλλά πεπραγμένα, γ) διάθεση κυλικείου κολυμβητηρίου σε μνημόσυνο – υπάρχει μισθωτήριο για το κυλικείο κι αν έχουν παραβιαστεί οι όροι του μπορεί να αποβληθεί ο μισθωτής, δ) δεν απαντούσα σε συνεχείς κλήσεις του δημάρχου και του γραφείου του – αστεία πράγματα, ε) βράβευσα πρώην δήμαρχο χωρίς την έγκριση του Δ.Σ. – απέδωσα την οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο που δημιούργησε στην πόλη ένα αθλητικό κόσμημα, όπως είναι το κολυμβητήριο.

Ποιος διοικεί τον Δήμο;

Βασίλης Μπούρας: Τη στρατηγική τη χαράζει ο δήμαρχος. Κάποιοι «ψιθυρίζουν» γύρω γύρω, αλλά δεν μπορούν ν’ αντιδράσουν ουσιαστικά. Ωστόσο, ο δήμαρχος έχει κουραστεί πια και δεν μπορεί να πάει τον Δήμο μπροστά.

Δημήτρης Αποστολάκος: Δεν υπάρχει μια κλειστή ομάδα εν είδει «λόμπι». Ο δήμαρχος είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, παίρνει τις αποφάσεις. Καλά κάνει, δεν το κρίνω, αλλά εγώ δεν μπορούσα να συνυπάρξω άλλο μαζί του.

Ένας Δήμος παρατημένος κι αφημένος στην τύχη του

Βασίλης Μπούρας: Πικρή αλήθεια, αλλά ο Δήμος σήμερα είναι παρατημένος, αφημένος στην τύχη του, με τεράστια προβλήματα που δεν τόλμησε καν να τ’ ακουμπήσει ο κ. Στεργίου όλα αυτά τα χρόνια. Εκ του αποτελέσματος, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι ο δήμαρχος κ. Στεργίου ήταν ανεπαρκής για τον μεγάλο «Καλλικρατικό» Δήμο μας.

Από πού ν’ αρχίσει ν’ αριθμεί κάποιος τα προβλήματα…

1. Κυκλοφοριακό: Από το 2010 ήταν στο πρόγραμμά μας η αλλαγή του κυκλοφοριακού, που είχε εφαρμόσει στην πόλη η διοίκηση του κ. Μανώλη Γραφάκου. Καμία παρέμβαση. Μόνο σημειακές παρεμβάσεις που έκαναν το πρόβλημα χειρότερο. Αυτή τη στιγμή η πόλη έχει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα από τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι, τα δε Σάββατα η κατάσταση είναι τραγική.

2. Διαχείριση απορριμμάτων: Τίποτε καινούργιο τα τελευταία 7 χρόνια. Ισχύει ό,τι ίσχυε στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες εδώ και μια 20ετία. Κι ο δήμαρχος αρνείται ν’ αλλάξει την κατάσταση. Κανένα καινούργιο όχημα, πλην αυτού της ανακύκλωσης, που πήραμε δωρεάν κι αυτό το έβαλε στη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης, για να κάνει ουσιαστικά άσκοπα χιλιόμετρα. Κανένας κάδος καινούργιος, παρά λίγοι της ανακύκλωσης, που κι αυτοί μας παραχωρήθηκαν δωρεάν. Διάβαζα πρόσφατα και ζήλεψα για τη διαχείριση απορριμμάτων που υιοθετείται στον Δήμο Χαλανδρίου, ο οποίος περνά πλέον σε άλλη εποχή, όταν στην Πεντέλη υπάρχουν γειτονιές όπου η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται ακόμη με τα χέρια. Και από την άλλη η διοίκηση αγόρασε αλατιέρα, την οποία χρειαζόμαστε μόνο δέκα μέρες τον χρόνο, αλλά καμία αντικατάσταση οχήματος. Το μόνο που στηρίζει την πόλη σε αυτόν τον τομέα είναι το φιλότιμο των εργαζομένων.

3. Πεζοδρόμια: Έχουμε μείνει στην ανάπλαση πεζοδρομίων από την εποχή Γραφάκου. Κανένα καινούργιο πεζοδρόμιο, καμία νέα ασφαλτόστρωση, πλην των Γκατζολαίικων που μπήκαν στο Σχέδιο, κι αυτά χωρίς πεζοδρόμια. Την ίδια στιγμή το παρκάρισμα συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτο.

4. Κεραίες κινητής τηλεφωνίας: Διάσπαρτες παντού, με τη διοίκηση να τρέχει από πίσω και να λέει ότι κάνει καταγγελίες παντού. Μία κεραία της οποίας σταμάτησε η λειτουργία και μία ακόμη που κατέβηκε, έγιναν με πρωτοβουλία κατοίκων. Το κατέβασμα κεραιών δεν γίνεται με ανακοινώσεις…

5. Παιδικές χαρές: Καμία καινούργια παιδική χαρά στον Δήμο μας.

6. Άνοιγμα νέου σούπερ μάρκετ στην πόλη: Άλλα είχαμε ευαγγελιστεί προεκλογικά -είχαμε πει κανένα νέο σ/μ στην πόλη, γιατί έχει ήδη 4 με 5- κι όμως άνοιξε, με τη διοίκηση μετά να τρέχει από πίσω με αποφάσεις, οι οποίες τελικώς «έπεσαν» στην Περιφέρεια. Κι από εκεί και πέρα το παράτησε το θέμα.

7. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Ανοίγουν αλόγιστα, χωρίς μέτρο. Έχουμε ξεφύγει πια. Το αποτέλεσμα είναι οι επισκέπτες αυτών των καταστημάτων να επιβαρύνουν κυκλοφοριακά την πόλη. Και, επιπλέον, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες καταστημάτων παντού, ακόμη και μέσα στον δρόμο.

8. Αποφάσεις μου «μείναν στα χαρτιά»: Πλατεία Πόγκα, δάσος Παπαδημητρίου, κυκλική πλατεία μπροστά στο Lidl, ηλεκτροφωτισμός, ανάπλαση τριγώνου Πόντου και Ψαθά. Μόνο εξαγγελίες μεγάλων έργων στα λόγια, χωρίς μελέτες, όπως οι πυλώνες και η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και το γήπεδο Θάλωσσι, στη Ν. Πεντέλη κ.ά.

Δημήτρης Αποστολάκος: Τα θέματα προέκυψαν σιγά σιγά, αλλά στην πορεία γιγαντώθηκαν. Στην πόλη «έτρεχαν» διάφορα προβλήματα για πολλές δεκαετίες, χωρίς καμία συστηματική προσπάθεια επίλυσης από πλευράς διοίκησης, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Έτσι δημιουργληθηκε μια πόλη στην οποία όλοι δυσκολευόμαστε να ζήσουμε, ιδιαίτερα επιβαρυμένη -από προάστιο έγινε μεγαλούπολη- με περιοχές που βρίθουν από σκουπίδια και από «αστική ακαταστασία», με ανεκμετάλλευτους ελεύθερους χώρους, που χρησιμοποιούνται ως πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία υλοποίησης μεγάλων έργων, που θα μπορούσαν να γίνουν μέσω πόρων από διάφορα προγράμματα, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι, προκάλεσαν τον προβληματισμό που οδήγησε στην Κίνηση ενεργών πολιτών που αναγγέλλουμε σήμερα.

Μια κίνηση – «ανοιχτή πρόσκληση» σε όλους

Βασίλης Μπούρας: Η Κίνηση προέκυψε από την επιτακτική ανάγκη για κάτι νέο στον Δήμο, όπως αυτό αναδείχθηκε εδώ και τρεις μήνες μέσα από τις επαφές με δημότες των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς και με πρώην και νυν δημοτικούς συμβούλους.

Πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία της Κίνησης. Σε δεύτερο στάδιο έχουμε σκοπό αυτή να μετουσιωθεί σε μια μεγάλη δημοτική παράταξη, που θα πλαισιωθεί απ’ όλους εκείνους που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στα κοινά, καθώς και από νυν και πρώην δημοτικούς συμβούλους που έχουν εγκλωβιστεί ή ζητούν κάτι νέο κι ελπιδοφόρο.

Αφήνοντας πίσω το παλιό, σηματοδοτούμε την αρχή μιας νέας διαδρομής που, με ενδιάμεση στάση τις εκλογές του 2019, και την αλλαγή σελίδας στη διοίκηση του Δήμου Πεντέλης, έχει προορισμό το πέρασμα σε μια νέα εποχή.

Σας καλώ όλους σε αυτή την προσπάθεια για το καλό όσων ζουν σε αυτή την πόλη, για το καλό κυρίως των παιδιών μας. Στην Κίνηση αυτή χωρούν όλοι, όπου κι αν ανήκουν πολιτικά. Μέσα από συγκεντρώσεις που θα γίνουν, θα μπουν οι βάσεις και θα καθοριστεί η πολιτική, ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε -τηρουμένων των δημοκρατικών διαδικασιών- θα προκύψει ο επικεφαλής. Δεν μιλάμε για αρχηγούς και «στρατηγούς», αλλά για επικεφαλής και για ομάδες εργασίας που θα καθορίσουν το σχέδιο δράσης και το πρόγραμμα μέχρι τις εκλογές του 2019.

Μια Κίνηση χωρίς αρχηγούς και προσωπικές στρατηγικές, όπου χωράνε όλοι, 
όπου κι αν ανήκουν πολιτικά, για να πάει ο Δήμος μπροστά...

 

Δημήτρης Αποστολάκος: Η Κίνηση είναι ουσιαστικά μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενεργούς πολίτες, αιρετούς και μη και ιδιαίτερα προς τους νέους ανθρώπους που, βλέποντας να μην αλλάζει τίποτε, χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα κοινά. Κι ευελπιστώ ότι αυτή θα μετατραπεί σ’ έναν ενεργό συνδυασμό, με συντονιστικές ομάδες, που θα παρέμβουν δυναμικά στο πολιτικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

Κύριος σκοπός μας είναι να διαλυθεί το «εμφυλιακό» κλίμα που επικρατεί στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Μας ενδιαφέρει το συμφέρον και το καλό της πόλης. Δεν αφορίζουμε συλλήβδην, δεν υποτιμούμε το έργο που έχει γίνει, ούτε χωρίζουμε κάποιους σε καλούς και κακούς. Αυτό που κοιτάμε είναι μια σύνθεση απόψεων, μια πολυσύνθετη ομάδα, ο πλουραλισμός στις ιδέες και τις απόψεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Πώς βλέπουν την Κίνηση οι άλλες παρατάξεις;

Δημήτρης Αποστολάκος: Έχουμε κάνει κάποιες πρώτες επαφές και με επικεφαλής παρατάξεων σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων. Μέχρι εκεί σε αυτή τη φάση.

Βασίλης Μπούρας: Δεν ανεξαρτητοποιηθήκαμε για να πάμε να βρούμε «στέγη» κάτω από κάποιον σχηματισμό. Προσωπικά δεν μ’ ενδιαφέρει καν η εξουσία, αλλιώς θα έμενα στη διοίκηση και δεν θα μίλαγα. Έχουμε κάνει μια πρώτη επαφή με τους άλλους δύο συνδυασμούς (σ.σ. Συμπολιτεία και Πεντέλη εν Δράσει), το βλέπουν θετικά. Θεωρώ ότι πρέπει να φύγουμε από τους παλιούς διαχωρισμούς, πρέπει να δημιουργηθεί κάτι νέο. Ιδανικό θα ήταν να μπορέσει να γίνει μια μεγάλη παράταξη, που θα μπορούσε να χαράξει πολιτική.

Εμείς ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια. Θεωρώ ότι θα βρει ανταπόκριση, κυρίως στους δημότες, όπως δείχνουν τουλάχιστον τα μηνύματα που παίρνω καθημερινά, και είναι πολλά…

«Καλώς να έλθει» η απλή αναλογική

Δημήτρης Αποστολάκος: Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές είναι καλοδεχούμενη και συμφωνούμε απόλυτα.

Βασίλης Μπούρας: Θα είναι ό,τι σωστότερο έχει εφαρμοστεί στην πατρίδα μας. Είναι πολύ δύσκολο, με εξαίρεση τον Πατούλη στο Μαρούσι, να δεις δημάρχους στην περιοχή μας που να βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή. Όλοι ζητούν συνεργασίες.

Η απλή αναλογική θα συμβάλλει ώστε οι δήμαρχοι να συνεργάζονται με όλους, θα αποτρέψει τις μετακινήσεις δημοτικών συμβούλων από τη μια παράταξη στην άλλη, με όποια «ανταλλάγματα» και θα βοηθήσει ώστε να εκφραστούν και άνθρωποι που δεν έχουν την πολιτική ή οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν σήμερα στην εκλογική διαδικασία.

Άλλωστε δεν μας διχάζουν πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι για να πάει η πόλη μπροστά. Γι’ αυτό ουσιαστικά μιλάμε σήμερα…

Ποιοι είναι οι «δημιουργοί» της νέας Κίνησης;

Βασίλης Μπούρας: Δημοτικός σύμβουλος από το 2011 έως και σήμερα. Δεύτερος σε σταυρούς στις δημοτικές εκλογές του 2011 στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων και πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του 2014, με τον συνδυασμό του δημάρχου Πεντέλης. Πρόεδρος της Αθλητικής Δημοτικής Επιχείρησης Μελισσίων και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΟΠΑΘ) το 2011, τοπικός αντιδήμαρχος Μελισσίων από το 2013 έως το 2014 και από το 2014 έως τον Ιανουάριο του 2017 πρόεδρος του ΟΠΑΘ.

Δημήτρης Αποστολάκος: Δημοτικός σύμβουλος από το 2011 έως και σήμερα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στον ΟΠΑΘ την περίοδο 2011 – 2012, πρόεδρος στον Οργανισμό Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑ) την περίοδο 2012-2013 και αντιπρόεδρος στον ΟΠΑΘ από το 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2016.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet