Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης: Πάμε σαν άλλοτε… στο αδιέξοδο – Σκηνές απείρου κάλλους στη διά ζώσης συνεδρίαση (βίντεο)
Video

Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης: Πάμε σαν άλλοτε… στο αδιέξοδο – Σκηνές απείρου κάλλους στη διά ζώσης συνεδρίαση (βίντεο)

Χειρότερο διά ζώσης ξεκίνημα συνεδριάσεων από αυτό της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020 (τελικώς όταν ολοκληρώθηκε είχαμε μπει ήδη στην Τετάρτη 1 Ιουλίου) στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις «χτύπησαν κόκκινο», οι διακοπές ήταν αρκετές, ενώ πολλά από αυτά που ειπώθηκαν δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν ούτε γραπτώς, ούτε με βιντεοσκοπημένα πλάνα.

Ωστόσο, επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε κάποια αποσπάσματα (όσο το δυνατόν πιο… ανώδυνα), μήπως και κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών το ξανασκεφθούν την επόμενη φορά.

Ξεκινήσαμε δυναμικά…

Ότι το κλίμα θα ήταν φορτισμένο φάνηκε από τις έξι το απόγευμα (η συνεδρίαση ξεκινούσε στις 18.30) καθώς έξω από τον χώρο του δημαρχείου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι, τόσο από το Σωματείο του Δήμου, όσο και από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε σκληρή αντιπαράθεση με τη διοίκηση του Δήμου λόγω της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.) για ιδιωτικοποίηση μεγάλου τμήματος των υπηρεσιών καθαριότητας.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απαιτούσαν να μπουν στην αίθουσα συνεδριάσεων και να πάρουν τον λόγο, αίτημα που αρχικώς ο πρόεδρος του Σώματος, Λουκάς Μακρής, αρνήθηκε κατηγορηματικώς να ικανοποιήσει, αλλά στη συνέχεια -με την «πυροσβεστική» παρέμβαση» της αντιδημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου, το έκανε αποδεκτό (δείτε σχετικό βίντεο).

Έτσι, η αρχικώς προγραμματισμένη ως διά ζώσης, αλλά κεκλεισμένων των θυρών -με ειδική άδεια μόνο για δημοσιογράφους- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετατράπηκε σε ανοιχτή. Όσο για τα μέτρα προστασίας, αν και στον χώρο υπήρχαν μάσκες με υποχρεωτική χρήση, το μέτρο εφαρμοζόταν κατά το… δοκούν, προκαλώντας αρκετές διαμαρτυρίες από πλευράς κάποιων δημοτικών συμβούλων. Και βέβαια, όσο περνούσαν οι ώρες όλο και λιγότεροι εντός της αίθουσας συνεδριάσεως τηρούσαν πλέον το μέτρο.

Εκτός ημερησίας το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

Η συνεδρίαση του Σώματος ξεκίνησε με το προ ημερησίας θέμα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση και που αφορούσε την πρόσφατη Ο.Ε. για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Εκμεταλλευόμενες την αριθμητική υπεροχή τους, οι λοιπές δημοτικές παρατάξεις κατάφεραν να επιβάλλουν αρχικώς τη συζήτηση του θέματος και τελικώς την ψήφιση της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης (με ψήφους 18 υπέρ και 13 κατά), η οποία ζητούσε την ανάκληση της απόφασης της Ο.Ε. και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, αλλά και εργαζομένων (πήραν τον λόγο η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πεντέλης, Βούλα Βέργου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιάννης Τζούνης και η Πηνελόπη Θεοδωροπούλου, πρόεδρος του Παραρτήματος Βόρειου Τομέα στου Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής) τονίστηκε η μεγάλη συμβολή του δημόσιου τομέα στην πρόσφατη υγειονομική κρίση και η αναγκαιότητα να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών καθαριότητας.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι δεν μπορεί μια τέτοιου είδους απόφαση να λαμβάνεται από την Ο.Ε., αλλά από το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από τις τοποθετήσεις των συμβούλων των λοιπών παρατάξεων, ενδιαφέρον είχαν η επαναλαμβανόμενη προειδοποίηση από πλευράς του επικεφαλής της Δημοτικής Συμμαχίας, Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, ότι δεν νομιμοποιείται η διοίκηση να λάβει μια τέτοια απόφαση και «κινδυνεύουν κάποιοι να πάει ο λογαριασμός στα σπίτια τους», η επισήμανση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, Αντώνη Φειδοπιάστη, ότι «ο Δήμος Πεντέλης γίνεται το πανελλαδικό πείραμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών», αλλά και η αποκάλυψη του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Βασίλη Μπούρα ότι σε εσωτερική αλληλογραφία της διοίκησης, με ημερομηνία 3/6/2020, ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη 2020 και αντιδήμαρχος Άγγελος Παλαιοδήμος εκφράζει σφοδρότατες διαφωνίες για τις τριετείς συμβάσεις με ιδιώτες που προωθεί η δημοτική αρχή στον τομέα της καθαριότητας. Μάλιστα, σε ερώτηση του κ. Παλαιοδήμου προς τον κ. Μπούρα, εάν είναι βέβαιος ότι το έγγραφο είναι δικό του, ο τελευταίος τον προκάλεσε να τον μηνύσει εάν πιστεύει το αντίθετο…

Από πλευράς διοίκησης, η δήμαρχος, Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία διακόπηκε αρκετές φορές από εργαζομένους, αλλά και δημοτικούς συμβούλους, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την καταστρατήγηση της λειτουργίας θεσμικών οργάνων του Δήμου, προσθέτοντας ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τη νομιμότητα και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της πόλης. Συμπλήρωσε δε, ότι για την ίδια δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» εάν ο υφιστάμενος μηχανισμός καθαριότητας δεν μπορεί να αποδώσει. Δήλωση που προκάλεσε νέο κύμα διαμαρτυριών από πλευράς των εργαζομένων (δείτε σχετικό βίντεο).

Επίσης, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που ελήφθη η σχετική απόφαση από την Ο.Ε., η διοίκηση επέμεινε ότι όλα έγιναν νομίμως και ότι η απόφαση που ελήφθη από την αντιπολίτευση θα καταπέσει στα αρμόδια όργανα.

Νέος γύρος σκληρής κόντρας για την αναμόρφωση προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης

Και η καθαριότητα δεν ήταν το μόνο θέμα που αποτέλεσε εστία έντασης στη συνεδρίαση της Τρίτης. Οι λοιπές παρατάξεις είχαν έρθει με εναλλακτικές προτάσεις για την 1η υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού, καθώς και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Πεντέλης για το 2020 και αποφασισμένες να οδηγήσουν τη διοίκηση σε μία ακόμη αριθμητική ήττα. Και τελικώς το πέτυχαν.

Με τον κ. Αντώνη Φειδοπιάστη, να έχει αναλάβει το «ξεσκόνισμα» της νομοθεσίας και του κανονισμού, προκειμένου να υποχρεώσει τον πρόεδρο του Σώματος να θέσει σε ψηφοφορία τις εναλλακτικές προτάσεις, η αντιπολίτευση τελικώς κατάφερε να περάσει τη δική της αναμόρφωση. Έστω κι αν υπήρχαν παρατηρήσεις από πλευράς Οικονομικής Υπηρεσίας για «αστοχίες» και λάθη, έστω κι αν η διοίκηση τόνισε ότι γνωρίζει καλά η αντιπολίτευση ότι η πρόταση θα «πέσει» στο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο, τελικώς η πρόταση πέρασε με 16 ψήφους υπέρ και 15 κατά, ενώ εκείνη της διοίκησης καταψηφίστηκε με 14 ψήφους υπέρ και 17 κατά.

Αποτέλεσμα που οδήγησε τη δήμαρχο να δηλώνει ότι είναι σαφές πως κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει τίποτα στον Δήμο , «το πάνε από καθυστέρηση σε καθυστέρηση» και δεν διστάζουν να επιβάλλουν αποφάσεις που ωστόσο «πέφτουν» στα αρμόδια όργανα.

Και δεν τελειώσαμε εδώ…

Και για να τριτώσει το καλό ή κακό (αναλόγως από την πλευρά που το βλέπει καθένας), αντίστοιχο σκηνικό στήθηκε και στην περίπτωση του καθορισμού των τροφείων για την περίοδο 2020-2021, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη διοίκηση ότι φέρνει το θέμα προς συζήτηση ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές στις παιδαγωγικές δομές του Δήμου και χωρίς να έχει έρθει σε καμία προηγούμενη συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις.

Και σε αυτή την περίπτωση η διοίκηση αμφισβήτησε την αξιοπιστία της εναλλακτικής πρότασης της αντιπολίτευσης (βασικός άξονας της οποίας ήταν τα δωρεάν τροφεία για όλους), που μάλιστα παραδόθηκε εκείνη την ώρα στο προεδρείο του Σώματος, ενώ ο κ. Παλαιοδήμος σημείωσε ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει τον Δήμο σε απώλεια εσόδων της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Τελικώς, όμως, και σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί ευνοούσαν τις λοιπές παρατάξεις, οι οποίες και κατάφεραν να περάσουν τη δική τους πρόταση με ψήφους 17 υπέρ και 14 κατά, ενώ ακριβώς το αντίστροφο αποτέλεσμα είχαμε στην ψηφοφορία για την πρόταση της διοίκησης.

Βέβαια, στην περίπτωση αυτή υπήρξαν… τριγμοί και στο αντιπολιτευτικό μπλοκ, με τον δημοτικό σύμβουλο της Δημοτικής Συμμαχίας Ιωάννη Ζώη να εξεγείρεται με την πρόταση για μηδενικά τροφεία σε όλους, ανεξαιρέτως εισοδήματος, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις αρχές του και μάλιστα ήρθε σε έντονη φραστική αντιπαράθεση με κάποιους εκ των συναδέλφων του. Τελικώς, όμως, στο τέλος πειθάρχησε στην παραταξιακή γραμμή.

Όταν τα πράγματα ξέφυγαν…

Ωστόσο, πέρα από τις όποιες πολιτικές κόντρες, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που οι προσωπικές αντιπαραθέσεις ξέφυγαν σχεδόν από κάθε έλεγχο. Μία από αυτές αφορούσε την κόντρα μεταξύ της αντιδημάρχου Άντας Μπούσουλα (δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Πεντέλη 2020) και του επικεφαλής της παράταξης Μπροστά Μαζί, Λευτέρη Κοντουλάκου.

Όλα ξεκίνησαν όταν μετά τη συζήτηση του θέματος των εργαζομένων, η αντιπολίτευση ζήτησε να προταχθούν τα θέματα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης, καθώς υπήρχε συνάδελφος δημοτική σύμβουλος που αντιμετώπιζε σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Η διοίκηση αρνήθηκε να το πράξει, η αντιπολίτευση το θεώρησε ως μη «fair play», αλλά παρ’ όλα αυτά δέχθηκε την απόφαση. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης των συγκεκριμένων θεμάτων κι ενώ ήδη το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο και οι διάλογοι μεταξύ της κ. Μπούσουλα (η οποία είναι αλήθεια είχε «θερμές» αντιπαραθέσεις με πολλούς εκ των συμβούλων της αντιπολίτευσης) και του κ. Κοντουλάκου είχαν αρχίσει να παίρνουν άσχημη τροπή, ήρθε ένα δυσάρεστο νέο που πυροδότησε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, εκείνη τη στιγμή ενημερώθηκαν οι παρόντες ότι η μητέρα της δημοτικής συμβούλου της παράταξης Μπροστά Μαζί Θέκλας Μαντέλη (για την οποία είχε ζητηθεί η πρόταξη των θεμάτων) έφυγε από τη ζωή. Εκείνη, λοιπόν, τη στιγμή η κ. Μπούσουλα θεώρησε σκόπιμο να σχολιάσει ότι σε αυτήν την περίπτωση η συνάδελφός της θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει από ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο. Δήλωση η οποία ακολουθήθηκε από ιδιαίτερα έντονα σχόλια από πλευράς αντιπολίτευσης, με σκληρότερα αυτά του επικεφαλής της παράταξης Μπροστά Μαζί, Λ. Κοντουλάκου (δείτε σχετικό βίντεο).

Τι καταγγέλλει η δήμαρχος στο «Ε»

Αμέσως μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δήμαρχος Δ. Κεχαγιά δήλωσε στο «Ε»:

«Θέλω να καταγγείλω την αντιπολίτευση γιατί συνειδητά, ενώ πολλές από τις προτάσεις της έχουν ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη νομιμότητά τους, επανέρχεται με νέες προτάσεις που επίσης είναι πιθανόν να απορριφθούν, μόνο και μόνο για να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να μην μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος.

Και επίσης καταγγέλλω συναδέλφους οι οποίοι χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς απρεπέστατους και για τον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλώ μάλλον για γυναίκες δημοτικούς συμβούλους και συναδέλφους χρόνια».

Στο δε ερώτημά μας πώς θα αντιδράσει η διοίκηση στο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, καθώς απομένουν περισσότερα από τρία χρόνια θητείας ακόμη, η δήμαρχος απάντησε:

«Εμείς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τη νομιμότητα. Και θα το αντιληφθούν σύντομα και κάποιοι από τα απέναντι έδρανα. Ήδη υπάρχουν απώλειες από το «μπετόν αρμέ» που υπήρχε απέναντί μας. Υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν κοινό νου κι εκτιμώ ότι θα λειτουργήσουν προς όφελος των δημοτών και όχι προς όφελος μιας αντιπολίτευσης που είναι στείρα, χωρίς κανένα νομικό έρεισμα, αλλά και αποτέλεσμα».

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ , ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΜΑΣ Η ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet