Δ.Σ. Πεντέλης για κακοκαιρία «Ελπίδα»: 7 ώρες συνεδρίαση, αλλά τα… χιόνια δεν έλιωσαν
Κοινωνία

Δ.Σ. Πεντέλης για κακοκαιρία «Ελπίδα»: 7 ώρες συνεδρίαση, αλλά τα… χιόνια δεν έλιωσαν

Στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας και αφορούσε τον απολογισμό της διοίκησης για τους χειρισμούς της κατά την κακοκαιρία «Ελπίδα», αλλά και ο προγραμματισμός δράσεων για επερχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα (σ.σ. δυστυχώς, για το τελευταίο δεν ειπώθηκε λέξη!).

Η συζήτηση, την οποία προκάλεσαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, με αφορμή τα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Δήμος από το πέρασμα του χιονιά, έληξε με την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που την είχαν προκαλέσει, μετά την άρνηση του προεδρείου να βάλει προς ψήφιση την πρότασή τους περί έγκρισης ή μη του απολογισμού της διοίκησης.

Ένα γεγονός που προκάλεσε δυσμενέστατα σχόλια από τα αντιπολιτευτικά έδρανα ήταν η απουσία από τη συζήτηση της δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά, η οποία απέδωσε την απουσία της -στη σύντομη διαδικτυακή παρέμβασή της στην αρχή της συνεδρίασης- σε κάποια ιατρική επίσκεψη που δεν μπορούσε να αναβληθεί. Λόγος ο οποίος, ωστόσο, κρίθηκε ανεπαρκής από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι χαρακτήρισαν, μεταξύ άλλων, «ρίψασπι» τη δήμαρχο.

Απούσας της δημάρχου, το βάρος της κριτικής κατά της διοίκησης, αλλά και της υπεράσπισής της, έπεσε στους ώμους της αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Νατάσσας Κοσμοπούλου, από την οποία ζητήθηκε επανειλημμένως από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος της «πλήρους αποτυχημένης διαχείρισης της κακοκαιρίας».

Δήμητρα Κεχαγιά: Κάναμε τιτάνια προσπάθεια – Μάθαμε από τη συγκεκριμένη εμπειρία

Δήμητρα Κεχαγιά

Στην περέμβασή της η δήμαρχος έκανε λόγο για «τιτάνια προσπάθεια» εκ μέρους του μηχανισμού του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα «πρωτόγνωρο» με βάση την εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών φαινόμενο. Αναφέρθηκε, επίσης, για λάθη της Πολιτείας στους χειρισμούς των πρώτων ωρών της χιονόπτωσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μη λήψη απόφασης για απαγόρευση μετακινήσεων, αλλά και στην απόφαση περί μαζικής αποχώρησης των εργαζομένων από τις εργασίες τους.

Η δήμαρχος υποστήριξε ότι ο Δήμος εξασφάλισε εξ αρχής ανοικτή την πρόσβαση προς τα νοσοκομεία της περιοχής (σ.σ. 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και «Παίδων Πεντέλης»), προσθέτοντας ότι την Πέμπτη (4η μέρα της κακοκαιρίας) ήταν προσβάσιμο το 85% του 200 χλμ. οδικού δικτύου του Δήμου, ενώ την Παρασκευή ήταν ανοιχτό το 100% των δρόμων.

Τέλος, η κ. Κεχαγιά, αφού είπε ότι η δημοτική αρχή διδάχθηκε από τη συγκεκριμένη εμπειρία, σημείωσε ότι ξεκινά ήδη ο επανασχεδιασμός του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του εξοπλισμού (σ.σ. χαρακτηρίστηκε τόσο από την ίδια, όσο και από την αρμόδια αντιδήμαρχο, ως γερασμένος), ώστε να προσαρμοστούν «στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου: Αποτύχατε οικτρά – Παραδώσατε την πόλη στον χιονιά

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου

Έντονα επικριτικός προς τη δήμαρχο ήταν ο επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Συμμαχία και εκ των συν-εισηγητών από πλευράς αντιπολίτευσης Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επικαλέστηκε και τον τίτλο πρωτοσέλιδου του «Ε» «Μια… άλλη εικόνα για τον Δήμο Πεντέλης “είδε” η δημοτική αρχή».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαχείριση της κρίσης, από αρχή μέχρι τέλους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πόλη «παραδόθηκε» στον χιονιά, «έλειπαν οι υπερασπιστές της», ενώ οι εργαζόμενοι, παρά την προσπάθειά τους, στερούνταν σαφών εντολών και καθοδήγησης από τους αρμοδίους.

Επίσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ανεπάρκεια προμήθειας αλατιού, μη πρόβλεψη ύπαρξης συμβάσεων για μίσθωση μηχανημάτων και κακοσυντήρηση του υπάρχοντος στόλου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε στην παρέμβασή του λέγοντας ότι η δημοτική αρχή είτε υποεκτίμησε τη βαρύτητα του φαινομένου, είτε «δεν κατέχει το άθλημα», λέγοντας με νόημα προς την αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας ότι «της έπεσε ο κλήρος» και η ίδια «ως έμπειρη αυτοδιοικητικός γνωρίζει με ποιον τρόπο μπορεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη».

Αντώνης Φειδοπιάστης: Δεν καταφέρατε να συντονιστείτε, χάσατε την μπάλα

Αντώνης Φειδοπιάστης

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή κατηγόρησε τη δήμαρχο ότι είναι απούσα τόσο από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ήταν απούσα και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Ο κ. Αντώνης Φειδοπιάστης αμφισβήτησε το «πρωτόγνωρο» του φαινομένου, αναφερόμενος σε αντίστοιχες χιονοπτώσεις του παρελθόντος στη Νέα Πεντέλη, όπου το ύψος του χιονιού ήταν μεγαλύτερο από αυτό της «Ελπίδας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή είχε προμηθευθεί ελάχιστες ποσότητες αλατιού σε σύγκριση με αυτό που απαιτούσε ο Δήμος, ενώ την κατηγόρησε ότι δεν κατάφερε να διασφαλίσει τη λειτουργικότητα του στόλου οχημάτων. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «θράσος» της δημάρχου να υποστηρίζει ότι ήταν ανοιχτοί οι δρόμοι, φέρνοντας ως παράδειγμα προσωπική του εμπειρία.

«Δεν καταφέρατε να συντονιστείτε, χάσατε την μπάλα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φειδοπιάστης, προσθέτοντας ότι εάν η διοίκηση είχε διαθέσει τα χρήματα των πρόσφατων αναθέσεων που έχει κάνει σε εξοπλισμό, σήμερα θα είχε αλλάξει όλον τον στόλο του Δήμου.

Λευτέρης Κοντουλάκος: Ήθελε τεράστια προσπάθεια να κλείσετε τον Δήμο μία εβδομάδα…

Λευτέρης Κοντουλάκος

Ότι «ζει σε μια άλλη πόλη» κατηγόρησε τη δήμαρχο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μπροστά Μαζί, προσθέτοντας ότι «είναι αστείο να συζητάμε εάν πέτυχε ή όχι η διοίκηση στη διαχείριση της κακοκαιρίας».

Χρησιμοποιώντας σε αρκετά σημεία του λόγου του ειρωνικές εκφράσεις, ο κ. Λευτέρης Κοντουλάκος στηλίτευσε, μεταξύ άλλων, τη διοίκηση για τα «ψευδή» δελτία Τύπου που εξέδωσε, για τους εξίσου «ψευδείς» ισχυρισμούς ότι τα νοσοκομεία της πόλης ήταν προσβάσιμα, για το γεγονός ότι το «ελάχιστο αλάτι» που προμηθεύτηκε το άφησε σε αφύλακτη πλατεία, αλλά και το γεγονός ότι άφησε «άσχετα» άτομα να φωτογραφίζονται πάνω σε μηχανήματα. Ταυτόχρονα, ο κ. Κοντουλάκος επεσήμανε ότι η διοίκηση έχει αφήσει να καταστραφούν υπερσύγχρονα μηχανήματα του Δήμου.

Τέλος, αφού είπε ότι «ήθελε τεράστια προσπάθεια από πλευράς δημοτικής αρχής για να κλείσει μία εβδομάδα την πόλη με αυτήν την κακοκαιρία», πρόσθεσε ότι ήταν «η πρώτη φορά που αντί να βοηθάμε εμείς άλλους Δήμους, ήρθαν αυτοί να μας βοηθήσουν»…  

Σπύρος Κωνσταντάς: Οι εργολάβοι έχουν πιάσει στασίδι στον Δήμο

Σπύρος Κωνσταντάς

Για «γύμνια» του μηχανισμού και για ανυπαρξία σχεδίου έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης, ο οποίος ζήτησε επιμόνως να ενημερωθεί πόσο προσωπικό, με ποια εκπαίδευση και πόσα οχήματα διαθέτει η Πολιτική Προστασία του Δήμου.

Ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς επικαλέστηκε μαρτυρίες εργαζομένων στα νοσοκομεία της περιοχής που «διαψεύδουν» τη δήμαρχο περί ανοιχτών δρόμων, ενώ πρόσθεσε ότι η διοίκηση απέτυχε, έχει ευθύνες και οφείλει να απολογηθεί.

Τέλος, υποστήριξε ότι είναι εμφανής η προσπάθεια να απαξιωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να ευνοηθούν οι εργολάβοι, «οι οποίοι έχουν πιάσει στασίδι στον Δήμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Κατσικογιάννης: Για άλλη μια φορά τρέχατε πίσω από τις εξελίξεις

Γιώργος Κατσικογιάννης

Έντονα επικριτικός για τους χειρισμούς της διοίκησης στην κακοκαιρία ήταν και ο -γενικά ήπιων τόνων- επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πεντελήθεν. Ο κ. Γιώργος Κατσικογιάννης θύμισε στη διοίκηση ότι της είχε επιστήσει την προσοχή από το… πάθημα της «Μήδειας», ενώ και πρόσφατα είχε θέσει ερωτήματα για την ετοιμότητα του Δήμου ενόψει μιας κακοκαιρίας, παίρνοντας καθησυχαστικές απαντήσεις.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, τρέχατε πίσω από τις εξελίξεις» είπε ο κ. Κατσικογιάννης προς τη διοίκηση, προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι έδωσαν την ψυχή τους», αλλά λειτουργούσαν χωρίς σχέδιο.

Ο ίδιος χρέωσε στη δημοτική αρχή το γεγονός του εγκλωβισμού οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου, αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν φρόντισε να ρίξει αλάτι στους δρόμους.

Τέλος, επισήμανε ότι είναι άμεση αναγκαιότητα να υπάρξει τώρα ένας συνολικός ανασχεδιασμός του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Άγγελος Παλαιοδήμος: Ζείτε σε μια εικονική πραγματικότητα

Άγγελος Παλαιοδήμος

Ότι ζει σε «εικονική πραγματικότητα, λέει ψέματα και προσπαθεί να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις» κατηγόρησε τη δήμαρχο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πεντέλη 2020.

Ο κ. Άγγελος Παλαιοδήμος «βομβάρδισε» με ερωτήματα τη διοίκηση, ρωτώντας μεταξύ άλλων για την προμήθεια αλατιού, τον ορισμό των οδηγών στα οχήματα του Δήμου, τον αριθμό των οχημάτων που επιχείρησαν, τη μη ενημέρωση των δημοτών μέσω του σάιτ του Δήμου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.

Νατάσσα Κοσμοπούλου: Υπήρξε σχέδιο και οργάνωση, αλλά δεν ήταν αρκετά γι’ αυτήν την κακοκαιρία

Η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ήταν αυτή, όπως προαναφέραμε, η οποία ουσιαστικά αντιπροσώπευσε τη διοίκηση στη συγκεκριμένη ομολογουμένως πολύ δύσκολη συζήτηση. Η κ. Κοσμοπούλου εξιστόρησε βήμα-βήμα τις κινήσεις που έγιναν από πλευράς Δήμου κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες της χιονόπτωσης, αλλά και τις ενέργειες που ακολούθησαν μέχρι τη… λήξη του συναγερμού. Όπως υποστήριξε υπήρξε από πλευράς διοίκησης και σχέδιο και οργάνωση, αλλά τελικώς «δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του φαινομένου».

Η ίδια εστίασε στις ελλείψεις του υπάρχοντος στόλου οχημάτων, ο οποίος όπως είπε δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ χρησιμοποιείται τόσο στις φωτιές όσο και στις χιονοπτώσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στην ένταση του καιρικού φαινομένου, αλλά και στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί ουσιαστικά με τρία άτομα!

Νατάσσα Κοσμοπούλου

Εκτενείς ήταν οι αναφορές, αλλά και οι ευχαριστίες, της αντιδημάρχου για όσους επιχείρησαν από πλευράς Δήμου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους 40 εθελοντές οι οποίοι -κάποιοι χρησιμοποιώντας και τα δικά τους οχήματα- ανταποκρίθηκαν σε 800 κλήσεις για προσφορά βοήθειας, μεταφορές ανθρώπων που είχαν ανάγκη κ.ά.

Η κ. Κοσμοπούλου υπεραμύνθηκε του γεγονότος ότι τα νοσοκομεία της περιοχής παρέμειναν ανοιχτά, επισημαίνοντας ότι τα όποια προβλήματα εντοπίστηκαν στον προαύλειο χώρο τους, ενώ αναφέρθηκε και αυτή στους λάθους χειρισμούς από πλευράς Πολιτείας τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στο κεντρικό οδικό δίκτυο του Δήμου.  

Η ίδια παραδέχθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα -τα εντόπισε σε τεχνικό επίπεδο- και στην τηλεφωνική επικοινωνία των δημοτών με τον Δήμο κατά τις ημέρες της «Ελπίδας», προσθέτοντας ότι υπήρξαν γενικότερα ελλείψεις, παραλείψεις και λάθη.

Μάλιστα, ζήτησε «ειλικρινή συγγνώμη» από τους συνδημότες της για το γεγονός ότι ο Δήμος «δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων», ενώ αντέκρουσε τις συνεχείς προτροπές συναδέλφων της από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «εάν αυτό θεωρούν ότι θα λύσει το πρόβλημα, να το κάνει»…

Τέλος, η κ. Κοσμοπούλου προέτρεψε τους δημοτικούς συμβούλους να λειτουργήσουν «ενωτικά» και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που θα κάνει και ο Δήμος προκειμένου να αναδιοργανωθεί το μοντέλο Πολιτικής Προστασίας. Αν, και όπως διευκρίνισε, αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, αφού πλέον θα πρέπει να υπάρξει συνολική προσαρμογή «στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή».  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet