Video

«Είμαστε… εξαρτημένοι από τα λαϊκά συμφέροντα»

Ο Τάσος Καρατζής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Πεντέλης, απαντά στα ερωτήματα του enypografa.gr και στέλνει το μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους-δημότες (VIDEO).

Ποια είναι τα πέντε βασικότερα προβλήματα της πόλης στα οποία ο συνδυασμός σας θα δώσει προτεραιότητα εάν ασκήσει διοίκηση την επόμενη πενταετία;

Σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες της συνεχούς φτωχοποίησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων, που είναι αποτέλεσμα της πεντάχρονης οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και των πολιτικών των κυβερνήσεων που τη διαχειρίστηκαν, ρίχνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες του λαού, προκειμένου να διασωθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, είναι τουλάχιστον ανεδαφικό, αλλά και παραπλανητικό για τους εργαζόμενους να θέλουμε να οριοθετήσουμε ότι η ψήφος τους θα πρέπει να δοθεί στους δημοτικούς συνδυασμούς και τις παρατάξεις με κριτήριο 5 βασικά προβλήματα. O Δήμος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες δεν γεννήθηκαν σήμερα, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά άμεση προτεραιότητα ιεραρχικά έχει η ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τα βάρη που τους πλακώνουν. Άρα η κοινωνική πολιτική σε όλα τα επίπεδα προηγείται. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι, παρά τις χιλιοειπωμένες διακηρύξεις των υποψήφιων των άλλων παρατάξεων, από τη στιγμή που η λογική τους είναι η διαχείριση, δηλαδή η υλοποίηση κυβερνητικών αποφάσεων, τα κοινωνικά μέτρα που εξαγγέλλουν δεν είναι ουσίας και δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικά οφέλη, αλλά πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού και στολίσματα προεκλογικών φυλλαδίων

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κοινωνική λειτουργία του Δήμου ποιες αλλαγές σκοπεύετε να προωθήσετε;

Είναι σήμερα ώριμη η ανάγκη να διαλυθούν όποιες αυταπάτες στους εργαζόμενους, στις λαϊκές οικογένειες ότι ένας δήμαρχος, ένας “καλός διαχειριστής”, όπως εμφανίζεται τόσο o νυν δήμαρχος κ. Στεργίου, αλλά και οι άλλοι δύο επικεφαλείς των συνδυασμών, ο κ. Γραφάκος και ο κ. Φειδοπιάστης, μπορεί να ασκεί φιλολαϊκή πολιτική, ενώ ταυτόχρονα θα υλοποιεί μνημόνια, κυβερνητικές αποφάσεις και θα λειτουργεί στη ρότα της “δημοσιονομικής εξυγίανσης”. Σήμερα έχουμε πορεία ιδιωτικοποίησης λειτουργιών και υπηρεσιών και υπάρχουν σημαντικοί τομείς και λειτουργίες που έχουν περάσει στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, τη συγχώνευση, το κλείσιμο δομών, με υποχρηματοδοτηση αλλά κυρίως με την επιβολή της αντίληψης ότι τα πάντα πωλούνται και προσφέρονται, αλλά μόνον έναντι γερού αντιτίμου.

Αυτό προκύπτει από την εμπειρία της άσκησης διοίκησης και από τους τρεις συνδυασμούς που σήμερα διεκδικούν ψήφο στις ερχόμενες εκλογές. Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας δήμαρχος να ασκεί φορομπηχτική πολιτική, αντί να διεκδικεί από το κράτος θεσμοθετημένους πόρους ή όταν υπηρεσίες στον πολιτισμό, σχεδόν ανύπαρκτος στον Δήμο μας ή στον αθλητισμό, να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος ή ακόμα όταν απειλεί να στείλει απλήρωτα τροφεία λόγω ανεργίας και φτώχειας στην Εφορία. Δεν ασκεί φιλολαϊκή πολιτική όταν χαρίζει σε τράπεζες μεγάλα καταστήματα και super market τέλη και φόρους ή παίρνει δάνεια, υποθηκεύοντας το μέλλον των εργαζομένων αυτής της πόλης. Αυτή είναι πρακτική που έχουν ακολουθήσει βέβαια όλες οι διοικήσεις του παρελθόντος.

Με βασική λοιπόν κατεύθυνση την επιβολή φορολογίας εις βάρος των εργαζομένων, το άγριο τσεκούρωμα σε κάποιες περιπτώσεις, θυμίζουμε την περίπτωση του πρώην Δήμου της Ν. Πεντέλης όπου η προηγούμενη διοίκηση αύξησε κατά 82% τα δημοτικά τέλη, αλλά και σήμερα, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ Δήμος Πεντέλης είναι από τους πρώτους στη λίστα των ακριβότερων Δήμων σε επίπεδο Αττικής σε φόρους και τέλη, ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την ανταποδοτική λειτουργία του Δήμουν και καλύπτοντας το τσεκούρωμα των πόρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και ο κρατικός προϋπολογισμός, προσπαθεί η διοίκηση Στεργίου να δείξει φιλολαϊκό πρόσωπο, συνεργαζόμενη με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, επανειλημμένα ευχαριστήρια προς τον όμιλο Λάτση, τον Νιάρχο τον ΣΚΑΪ και άλλα ΜΜΕ, για το κοινωνικό παντοπωλείο, παλαιότερα το μοίρασμα φτηνής πατάτας κ.λπ.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Πεντέλης έχει προτείνει πολλές φορές στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρξει ταξική αναπροσαρμογή της πολιτικής των τελών και φυσικά η σταδιακή κατάργησή τους. Δεν μπορεί οι μικροκαταστηματάρχες να πληρώνουν το ίδιο ποσό με τις μεγάλες αλυσίδες και τις τράπεζες. Δεν μπορεί η λαϊκή οικογένεια να πληρώνει πανάκριβα το τετραγωνικό μέτρο για το σπίτι που κατοικεί όταν ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά 45% ή ο συνταξιούχος έχει χάσει περίπου 3 συντάξεις τον χρόνο από τις απανωτές μειώσεις και η ανεργία -η επίσημη όπως λένε οι ίδιοι- είναι 28%.

Από ποιες πηγές σκοπεύετε να αντλήσετε χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παρεμβάσεών σας προκειμένου να επιλύσετε τα παραπάνω προβλήματα;

Σε σχέση με τους οικονομικούς πόρους των Δήμων και των Περιφερειών εμείς επιμένουμε να διεκδικούμε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι βέβαια όπως είναι σήμερα, όπου στη κυριολεξία είναι ψίχουλα, αλλά να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, όλων όσων δηλαδή παράγουν τον πλούτο στη χώρα και που αυτοδίκαια τον δικαιούνται. Φυσικά εξακολουθούμε να διεκδικούμε τους παρανόμως παρακρατηθέντες πόρους εδώ και 2 δεκαετίες, που αφαιρέθηκαν από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κυβερνητικές πολιτικές που και τότε τα ίδια οικονομικά συμφέροντα τις επέβαλαν, όπως σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο.

Και επειδή θα ρωτήσει κάποιος μα τι ανεδαφικά είναι αυτά που διεκδικείτε, εμείς πολύ καθαρά διατυπώνουμε τη θέση ότι για να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις στο επίπεδο της πολιτικής που ασκείται από τη τοπική διοίκηση πρέπει να υπάρξει ανατροπή στη κεντρική πολιτική σκηνή, πρέπει δηλαδή να αλλάξει χέρια η εξουσία. Δεν αρκεί μια αλλαγή κυβερνητικού σχήματος, όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών. Όσο είμαστε δεμένοι στο άρμα ιμπεριαλιστικών σχηματισμών, όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, καμιά πολιτική που να υπηρετεί τη λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να ασκηθεί από τους Δήμους, χωρίς ρήξη και ανατροπή, διότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, είναι το μακρύ τους χέρι.

Ποιο είναι το στοιχείο που πιστεύετε ότι διαφοροποιεί τον δικό σας συνδυασμό από τους υπόλοιπους που επίσης διεκδικούν την ψήφο των δημοτών;

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Πεντέλης δεν κοροϊδεύει τον λαό του Δήμου Πεντέλης, ότι τάχα πρόκειται για ανεξάρτητο, ακομμάτιστο αυτοδιοικητικό συνδυασμό που δεν έχει κομματική ταυτότητα και στήριξη, ούτε ανοίγει διάπλατα τη πόρτα της σε όποιον τοπικό παράγοντα παλαιότερων εποχών έθαψε τη παλιά κομματική του ταυτότητα και προσπαθεί σήμερα να «αναβαπτισθεί σε κολυμβήθρες του Σιλωάμ». Και κυκλοφορούν αρκετοί τέτοιοι, που ενώ έχουν ασκήσει διοίκηση και μάλιστα κουβαλάνε στις πλάτες τους, ορισμένοι από αυτούς, σοβαρές ευθύνες για τα μεγάλα εγκλήματα της περιοχής, όπως το ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, το LIDL κ.λπ., σήμερα άλλαξαν προβιά αλλά και πολιτική στέγη εμφανίζονται ως σωτήρες. Ο τόπος είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά.

Οι συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ δηλώνουν ότι είναι εξαρτημένοι από τη πολιτική που υπηρετεί αταλάντευτα και με συνέπεια τα συμφέροντα του εργάτη, του άνεργου, του μικροεπαγγελματία, του συνταξιούχου, του νέου ανθρώπου που του έχουν στερήσει το αύριο και τον στέλνουν μετανάστη, δηλαδή τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και αυτή η πολιτική υπηρετείται από τις θέσεις του ΚΚΕ και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Η απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων, που αποδείχτηκε πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα προηγούμενα χρόνια και η δικαίωση των θέσεών μας, είναι η εγγύηση που σε αυτές τις εκλογές καταθέτουμε, αντί των οραμάτων, των υποσχέσεων και των ρουσφετιών. Υπάρχει πια πλούσια εμπειρία για να αποτελέσει το κριτήριο της ψήφου.

Το θέμα είναι αν από αυτές τις εκλογές θα μπει φρένο στην ηττοπάθεια, αν θα εκφραστεί η αντίθεση στην Ε.Ε., που έχει τσακίσει τη ζωή των εργαζομένων, σε αντίθεση με αυτά που έλεγαν και παραμύθιαζαν τον λαό τα άλλα κόμματα και οι παρατάξεις.

Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο διακύβευμα για την πόλη σας σε αυτές τις εκλογές;

Η ουσιαστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στον Δήμο και στην Περιφέρεια θα αποτελέσουν ελπίδα και θα δώσουν την απαραίτητη ανάσα ζωής για τα λαϊκά στρώματα. Και αυτό σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι ο μοναδικός δρόμος που πρέπει ο λαός να ακολουθήσει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet