Η Δ. Κεχαγιά ενημερώνει βουλευτές και αιρετούς της Αυτοδιοίκησης για τη μεταφορά προσφύγων στα Μελίσσια
Κοινωνία

Η Δ. Κεχαγιά ενημερώνει βουλευτές και αιρετούς της Αυτοδιοίκησης για τη μεταφορά προσφύγων στα Μελίσσια

Επιστολή προς τους βουλευτές Βορείου Τομέα Αττικής, τον περιφερειάρχη Αττικής και τους περιφερειακούς συμβούλους Βόρειου Τομέα Αττικής, αναφορικά με το θέμα της επιχειρούμενης μεταφοράς, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 100 μεταναστών/προσφύγων στην πτέρυγα του νοσοκομείου Μπόμπολα στα Μελίσσια, απέστειλε η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά.

Στην επιστολή της η Δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή μου, θέλω να σας ενημερώσω επίσημα και με απόλυτη σαφήνεια για τις θέσεις μας σχετικά με τη επιχειρούμενη μεταφορά, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 100 μεταναστών/προσφύγων στην πόλη μας και συγκεκριμένα στην πτέρυγα του νοσοκομείου Μπόμπολα στα Μελίσσια.

Σε συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, μας γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημα η πρόθεση του υπουργείου του να μεταφέρει 100 εφήβους μετανάστες από το Αφγανιστάν, ηλικίας, κατά δήλωσή τους, 16 – 20 ετών, σχεδόν στο σύνολό τους άρρενες, στον χώρο του Νοσοκομείου Μπόμπολα, μέσα στο κέντρο των Μελισσίων.

Αρχικά σημειώνω την απαράδεκτη μυστικότητα που υπήρχε για το θέμα από τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, όπως φάνηκε στη συνάντησή μας, προετοίμαζε αυτή τη μεταφορά, κυριολεκτικά πίσω από την πλάτη της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής αρχής. Προφανώς και ο ίδιος καταλάβαινε ότι με την κίνηση αυτή θα επιβαρυνόταν η ζωή των κατοίκων της περιοχής και θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες.

Σημειώνω, επίσης, ότι σε διάστημα μιας εβδομάδος, αναζήτησα πάνω από πέντε φορές να μιλήσω τηλεφωνικά με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά δεν απάντησε ποτέ και σε κανένα από τα τηλεφωνήματά μου. Μου τηλεφώνησε, μόνο όταν του έστειλα σχετικά επιστολή, την οποία έδωσα αυθημερόν στη δημοσιότητα.

Το ψήφισμα του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε πάνω στο θέμα, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα εξής:

  • Την άμεση ανάκληση της απόφασης (ΑΔΑ: ΩΚ9Η465Θ1Ω-Ξ1Ν, Aρ. Πρωτ: 40027/ Δ2 4851) του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, λέγοντας ένας μεγάλο ΟΧΙ στη χρήση του συγκεκριμένου χώρου για φιλοξενία μεταναστών/προσφύγων.
  • Να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος πτέρυγα Μπόμπολα αποκλειστικά ως Νοσοκομείο.
  • Να λειτουργήσει ενιαία εκπροσώπηση του Δήμου από τους επικεφαλής των παρατάξεων σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Επί της ουσίας του ζητήματος, καταθέτουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι της διαφωνίας μας και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Πρώτον – Δεν πρόκειται για φιλοξενία παιδιών

Πρόκειται για μετανάστες εφήβους από το Αφγανιστάν, κατά δήλωσή τους 16 – 20 ετών καθώς δεν υπάρχουν πιστοποιητικά. Επίσης, το ότι δεν πρόκειται για παιδιά, πιστοποιείται και από γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για φοίτηση σε σχολεία στην περιοχή για την όποια φοίτησή τους.

Δεύτερον – Δεν υπάρχει συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταφορά μεταναστών/προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Καλούμε λοιπόν τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας δηλώσει εγγράφως:

  1. πόσα άτομα θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα;
  2. πόσα από αυτά αναλογούν στην Αττική;
  3. πόσα από αυτά αναλογούν στον Δήμο Πεντέλης;
  4. τι προβλέπεται για τα άτομα αυτά, θα μετακινηθούν κάπου αλλού και πότε ή θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία;
  5. θα μεταφερθούν άλλα άτομα σε άλλους Δήμους της Αττικής; Και αν ναι σε ποιους; Και με τι κριτήρια;
  6. αν μεταφερθούν κάπου αλλού στο μέλλον, τότε που προβλέπεται να είναι η μεταφορά και για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι η παραμονή τους στην Αττική;
  7. αν ο στόχος είναι η ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία, τότε ποιο είναι το σχέδιο για αυτό; Ποιοι θα είναι οι επιστήμονες (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.) που θα υποστηρίξουν το εγχείρημα; Τι σχέδιο έχει η πολιτεία για την απασχόλησή τους;

Αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά ξεκάθαρα, τότε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το μόνο που θέλει να κάνει είναι η απλή μεταφορά του πραγματικού προβλήματος των νησιών και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τρίτον – Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε

Ο Δήμος Πεντέλης, παρά την απαράδεκτη μεθόδευση που επιχείρησε ερήμην του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ξεκάθαρα δηλώνει την πρόθεσή του να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η πολιτεία για την αποσυμφόρηση των νησιών. Αυτό φυσικά προϋποθέτει τόσο να ανακοινωθεί συνολικά το σχέδιο για την Αττική, όσο και την έμπρακτη αρωγή της κυβέρνησης και του υπουργείου σε ό,τι χρειαστεί σχετικά.

Τέταρτον – Ο χώρος που έχει επιλεχθεί είναι ακατάλληλος

Ο χώρος του Νοσοκομείου Μπόμπολα, είναι ακατάλληλος για οποιουδήποτε είδους φιλοξενία. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Σε απόσταση λίγων μέτρων υπάρχουν δύο νηπιαγωγεία, δύο δημοτικά σχολεία, ένα γυμνάσιο και το Λύκειο της πόλης. Ο χώρος αυτός είναι νοσοκομείο και ως τέτοια χρήση εμείς επιθυμούμε να παραμείνει. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας προς τον κ. Χρυσοχοΐδη. Τον καλούμε άμεσα να ακυρώσει τα σχέδιά του. Σε κάθε περίπτωση του διαμηνύουμε ότι θα βρει απέναντί του ανθρώπινη ασπίδα αν επιχειρήσει να βάλει έστω και ένα μετανάστη/πρόσφυγα στον συγκεκριμένο χώρο.

Πέμπτον – Δεν πήραμε απαντήσεις

Ανησυχούμε ιδιαίτερα διότι ο κ. Χρυσοχοΐδης όχι μόνο δεν είχε σχέδιο για τη μεταφορά μεταναστών/προσφύγων από τα νησιά, αλλά φάνηκε τελείως απροετοίμαστος να μας απαντήσει σε καίρια ζητήματα όπως:

(α) Είναι ενδεδειγμένη λύση η μεταφορά 100 μεταναστών/προσφύγων από τη Μόρια ή άλλα hotspot, σε ένα ενιαίο χώρο μέσα στο κέντρο της πόλης, χωρίς μεταβατικό στάδιο προσαρμογής; Είναι ενδεδειγμένη λύση ή απλά μεταφορά των κακών και χωρίς σχέδιο συνθηκών διαβίωσής τους;

(β) Μας μίλησε ο ίδιος για τρεις δομές των 30 ατόμων. Δεν μας διευκρίνισε αν αυτές θα είναι όλες μαζί ή ξεχωριστά.

(γ) Αν υπάρχουν κάποια παιδιά δεν μας είπε σε ποια σχολεία θα πηγαίνουν.

(δ) Μας μίλησε αόριστα ότι «θα φυλάσσονται», χωρίς να μας πει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό.

(ε) Δεν μας είπε ποιοι σε επιστημονικό επίπεδο θα συμβάλλουν στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς των μεταναστών/ προσφύγων.

Δεν σχολιάζουμε καν το γεγονός, ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης μας έδωσε μόλις 24 ώρες να του αντιπροτείνουμε άλλους χώρους. Του λέμε απλά ότι εμείς δεν έχουμε μάθει σε τέτοιες προχειρότητες, όπως εκείνος.

Έκτον – Συμμετοχή του Δήμου Πεντέλης στην αντιμετώπιση του προβλήματος στα πλαίσια των αναγκών της Περιφέρειας Αττικής

Μόλις έχουμε το σχέδιο της Κυβέρνησης, μέσα από το οποίο θα προκύπτει η αναλογία του Δήμου μας σε αυτή την προσπάθεια, τότε σε συνεργασία με τους φορείς της Κυβέρνησης που θα μας υποδειχθεί να συνεργαστούμε, ο Δήμος μας θα προτείνει σχέδιο φιλοξενίας των προσφύγων. Ο Δήμος μας δεν θα κάνει διμερή διάλογο με την κυβέρνηση για το θέμα. Θα συζητήσει στο πλαίσιο του συνολικού διαλόγου που θα γίνει για την Περιφέρεια Αττικής.

Το συμπέρασμά μας είναι ένα και σας αφορά ως εκπροσώπους μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Περιφέρεια Αττικής. Όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά το γεγονός ότι πίσω από την πλάτη μας επιχειρήθηκε αυτή η ενέργεια, δείχνει προχειρότητα και έλλειψη σεβασμού στην τοπική κοινωνία και τους πολίτες.

Εμείς βρεθήκαμε σήμερα σαν Δήμος σε αυτή τη θέση, γιατί πολύ απλά στα όρια του Δήμου μας βρέθηκε ένας χώρος, που κάποιοι ανεύθυνοι έκριναν ότι βολεύει να μετακινηθούν εκεί μετανάστες/πρόσφυγες και μετά «βλέπουμε». Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης βρήκε έναν χώρο να «στοιβάξει» αυτούς τους ανθρώπους και τίποτα περισσότερο. Καμία ευαισθησία για τις επιπτώσεις της κίνησής τους αυτής.

Με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο σας παρέθεσα τις θέσεις της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Κλείνοντας, σας γνωρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε να περάσουν οι προθέσεις του κ. Χρυσοχοΐδη. Ο αγώνας μας μόλις ξεκινά και σας θέλουμε στο πλευρό μας, με δεδομένο ότι εκπροσωπείτε την τοπική κοινωνία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Περιφέρεια Αττικής. Ο αγώνας μας θα ενταθεί, θα κινηθεί σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, νομικό, διοικητικό, δικαστικό, αγωνιστικό) και θα σταματήσει μόνο όταν επίσημα ανακληθεί η μεθόδευση του κ. Χρυσοχοΐδη και ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, περί παραχώρησης του χώρου.

Με εκτίμηση,

Η δήμαρχος Πεντέλης

Δήμητρα Κεχαγιά

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet