Μ. Λασιθιωτάκη-Δούκα: Επενδύοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πολιτική

Μ. Λασιθιωτάκη-Δούκα: Επενδύοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Ο υποψήφιος δήμαρχος Πεντέλης Αντώνης Φειδοπιάστης και τα στελέχη της παράταξης Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την αναβάθμιση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε αυτά να αποκτήσουν οντότητα και να λειτουργήσουν ως ένας συμμετοχικός θεσμός, αποτελώντας μια δημοκρατική τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» δηλώνει, μεταξύ άλλων, η Μαίρη Λασιθιωτάκη-Δούκα, υπεύθυνη για τον συντονισμό του κοινοτικού ψηφοδελτίου Μελισσίων του συνδυασμού Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή.

Ακολουθεί το άρθρο της κ. Λασιθιωτάκη-Δούκα:

Επενδύοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, οι τροποποιήσεις του Νόμου 4555/2018 στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι σημαντικές, τόσο ως προς τον τρόπο εκλογής, όσο και ως προς την άσκηση διοίκησης από προέδρους και Τοπικά Συμβούλια. Με βάση τις θεσμικές αυτές μεταβολές που αναδιατάσσουν το μέχρι σήμερα, γνωστό σε όλους «Καλλικρατικό τοπίο» που περιόριζε αισθητά τις δυνατότητες των Τοπικών Κοινοτήτων, είναι επιβεβλημένη η αναβάθμιση του ρόλου τους ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις αρμοδιότητές τους.

Πρωταρχικό μέλημα θα είναι η καθημερινή και ουσιαστική συνεργασία για την καταγραφή και δρομολόγηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Πεντέλης.

Τα νέα Τοπικά Συμβούλια θα διατυπώνουν ουσιαστικές προτάσεις που θα αφορούν έργα πνοής για τον τόπο τους, όπως: συντήρηση και καθαριότητα των δημοτικών οδών, πλατειών, πάρκων, υπαίθριων χώρων αναψυχής και γενικά όλων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου και πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής, καθώς την κυκλοφορία και τη συγκοινωνία της περιοχής, προστασία της δημόσιας υγείας, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και γενικότερα την ανάπτυξη της περιοχής της κοινότητας σε πολιτιστικά, πνευματικά και κοινωνικά θέματα, εξέταση γενικών ή ειδικών προβλημάτων που αφορούν τους κατοίκους και την περιφέρεια της κοινότητας, ιδίως αστέγων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της περιοχής της, αξιοποίηση των τοπικών πόρων της περιοχής της κοινότητας, μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, καθώς και άλλα έργα και δράσεις.

Έτσι θα δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε Δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και θα ενισχυθούν οι θεσμοί άμεσης κοινωνικής συμμετοχής. Η ανάγκη της κοινής συμμετοχής και προσπάθειας τονίζεται στο πρόγραμμα της παράταξης Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αντώνης Φειδοπιάστης και τα στελέχη της παράταξης Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την αναβάθμιση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε αυτά να αποκτήσουν οντότητα και να λειτουργήσουν ως ένας συμμετοχικός θεσμός, αποτελώντας μια δημοκρατική τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχουμε όραμα για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Απαιτείται όμως συλλογικότητα, συνέπεια, αφοσίωση, εντιμότητα και συνεργασία, ώστε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το όραμά μας αξίζει να επιδιωχθεί.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet