Τα κρίσιμα θέματα για την Αυτοδιοίκηση, όπως τα οριοθετεί ο δήμαρχος Πεντέλης
Πολιτική

Τα κρίσιμα θέματα για την Αυτοδιοίκηση, όπως τα οριοθετεί ο δήμαρχος Πεντέλης

Ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, θέτοντας, από την πλευρά του, τα προβλήματα που θεωρεί ως σοβαρότερα αναφορικά με τον ρόλο και τη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού.

Όπως τα οριοθέτησε στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τα προβλήματα αυτά είναι:

  • Εκλογή των προεδρείων των συνδικαλιστικών οργάνων απ΄ ευθείας από τους εκλεγμένους εκλέκτορες από τα Δ.Σ. των Δήμων.
  • Δίμηνος εκπαίδευση των νεοεκλεγέντων δημάρχων και λοιπών αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού αμέσως μετά τις εκλογές. Συνεχή επιμορφωτικά σεμινάρια κατά τομέα, με στόχο η γνώση και οι εμπειρίες των παλαιότερων αιρετών να περάσουν στους νεότερους.
  • Σύνταξη κεντρικά προτύπων ΟΕΥ κατά Δήμο.
  • Υπολογισμός για κάθε Δήμο του ανελαστικού κόστους.
  • Θέση σε ισχύ ενός νέου αυτοδιοικητικού ISO, με αρχές σύγχρονης διοίκησης, με στοχοποίηση και μετρήσιμα αποτελέσματα.
  • Ο κάθε Δήμος της Ελλάδας έχει την ιδιαίτερη ταυτότητά του και μ΄ αυτή θα πρέπει να σχεδιάζεται η οργάνωση, η λειτουργία του, η στελέχωση, ο εξοπλισμός και η οικονομία του.
  • Η επαναφορά της εντοπιότητας στις προσλήψεις ΙΔΟΧ.
  • Κυρίαρχο αποφαντικό όργανο σε τοπικό επίπεδο το Δ.Σ. του Δήμου, με τελεσίδικες αποφάσεις για τα θέματα:
  1. Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού για τη Ζ.Ε. του.
  2. Δασικών θεμάτων.
  3. Κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
  4. Διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου.  Αυτός ο ρόλος ανήκει στις ΠΕΔ.
  5. Πολιτικής Προστασίας, όπου θα πρέπει η φάση της πρόληψης να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου (σχεδίαση, συντονισμός, έλεγχος).
  6. Ανθρωπιστικής στήριξης των μελών της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας.
  • Σε τυχόν επικείμενη αυτοδιοικητική αναδιοργάνωση:
  1. Στήριξη της υφιστάμενης “Καλλικρατικής” διακυβέρνησης, όπου αυτή πέτυχε.
  2. Συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στα όργανα του υπουργείου που θα χειριστούν το θέμα.
  3. Ανοικτή διαβούλευση. Τα παραπάνω θα βοηθήσουν να περιοριστούν τα λάθη του “Καλλικράτη” και όχι να αυξηθούν. Δεν θα πρέπει μία τυχόν αναθεώρηση του “Καλλικράτη” να γίνει και πάλι με βάση την κομματική σκοπιμότητα.
  4. Οργάνωση νομικής υπηρεσίας σε όλους τους Δήμους.
Σημαντικά θέματα στην καταστατική θέση των Αιρετών
  • Η μνημονιακή κατάργηση της χορηγίας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης χωρίς το ίδιο να ισχύσει  για τους βουλευτές, απαξιώνει ακόμα περισσότερο τον θεσμό και περιορίζει τα κίνητρα για  να ασχοληθούν σοβαρά με την Αυτοδιοίκηση  οι άξιοι, οι ικανοί  και οι καταρτισμένοι της κοινωνίας.
  • Η εφαρμογή του μνημονίου στην Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς υπηρέτες της τους απαξίωσε πλήρως θεσμικά και οικονομικά, τους τοποθέτησε ουσιαστικά  στον χώρο του Εθελοντισμού, την ίδια στιγμή που το αυτοδιοικητικό έργο σε όλα τα επίπεδα απαιτεί από τον αιρετό γνώσεις και επαγγελματισμό. Σε ένα αυτοδιοικητικό τοπίο όπου οι γνωστικές απαιτήσεις και ο επαγγελματισμός του δημάρχου και των αιρετών είναι απαραίτητος, το κράτος θέλει τα αιρετά στελέχη της καταρτισμένους επαγγελματίες στην υλοποίηση της αποστολής και απαξιωμένους εθελοντές στις απολαβές.
  • Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό και απαξιωτικό να ρυθμίζονται οι αποδοχές δημάρχων πόλεων εκατό και διακοσίων χιλιάδων (100.000 και 200.000) δημοτών σε ποσοστό των αποδοχών γενικού γραμματέα. Να επιλέγουμε ποιους αντιδημάρχους δεν θα πληρώσουμε. Οι αιρετοί να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να συμμετέχουν στα Συμβούλια χωρίς αποζημίωση. Οι δήμαρχοι να μην δικαιούνται επιλογή του γραμματέα τους. Η κατάσταση αυτή είναι φθοροποιός, υλικά και ηθικά, αφού εκτός από την απαξίωση του θεσμού δημιουργεί και σκέψεις για το κίνητρο της εθελοντικής προσφοράς  των αιρετών.
  • Ο ορισμός δικηγόρου από τον Δήμο για όλα τα θέματα που καθημερινά ο δήμαρχος οδηγείται κατηγορούμενος στα δικαστήρια και η καταδίκη του μόνο για ΔΟΛΟ απαιτείται να θεσμοθετηθούν άμεσα τόσο για τους εν ενεργεία όσο  και για τους διατελέσαντες δημάρχους και λοιπούς αιρετούς της αυτοδιοίκησης.
  • Η θέση σε ισχύ του ασυμβίβαστου για τον δήμαρχο. Είναι παράξενο να δίνεται άλλοθι στις αποδοχές εθελοντισμού των δημάρχων με τη μη εφαρμογή του ασυμβίβαστου, όπως είναι άξιο βαθειάς μελέτης το πώς είναι δυνατόν ο δήμαρχος σήμερα να έχει και χρόνο εξάσκησης του επαγγέλματός του.

Η άποψη του δημάρχου Δημήτριου Στεργίου – Καψάλη είναι ότι απαιτείται να ληφθούν από τις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ ρεαλιστικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, που να στηρίζονται σε ανιδιοτελείς, τεκμηριωμένες, ουσιαστικές ρεαλιστικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, με στόχο τη λήψη αποφάσεων για το καλό της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνιών που υπηρετεί, μακριά από τον “βραχνά” του κομματοκεντρισμού.

Ο δήμαρχος, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής» στην ΠΕΔΑ, δηλώνει “παρών”, με άποψη που τεκμηριώνει η 20ετής αυτοδιοικητική του διαδρομή ως δημάρχου, για αγώνες που θα οδηγήσουν σε σωστές αποφάσεις για την ανάκαμψη της απαξιωμένης αυτοδιοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet