Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης για τα ταμειακά διαθέσιμα
Πολιτική

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης για τα ταμειακά διαθέσιμα

Ψήφισμα για τη δέσμευση από την κυβέρνηση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης σε έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015.

Το κάτωθι ψήφισμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την υποχρέωση των Δήμων να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, απαξιώνει την Αυτοδιοίκηση και αποτελεί  συνταγματικό και  οικονομικό πλήγμα κατά αυτής.

Πρόκειται για μια πράξη που αντίκειται στο άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος που προβλέπει και διασφαλίζει «τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» των Δήμων.

Κύρια όμως η Πράξη αυτή υποδηλώνει επικίνδυνη οικονομική κατάσταση σε κεντρικό επίπεδο της πατρίδας μας, που μας προκαλεί αποσταθεροποίηση και ανασφάλεια.

Η Αυτοδιοίκηση οφείλει και αυτή τη στιγμή να σταθεί όρθια και να μην κρυφτεί πίσω από τον εαυτό της. Να στηρίξει το κράτος και σε διαβούλευση με αυτό να αναδείξει τον ρόλο της και να απαιτήσει από την κεντρική εξουσία την θέση της στη διοικητική δομή του κράτους σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Διαφωνεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων.

Ζητά την άμεση προσφυγή σε διαβούλευση Κράτους – Αυτοδιοίκησης που θα αναδείξει το πρόβλημα, θα σχεδιάσει τον τρόπο αντιμετώπισής του σύμφωνα με την οικονομική ταυτότητα κάθε Δήμου και θα οριοθετήσει διαδικασίες συνεργασίας αντιμετώπισής του, θέτοντας στην Κεντρική Εξουσία την σταθερή της βούληση να βοηθήσει το Κράτος την δύσκολη περίοδο που διανύει, υπό την προϋπόθεση στήριξης του ρόλου και της θέσης που της ανήκει βάσει του άρθρου 102 του Συντάγματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet