Δήμος Πεντέλης: Να γιατί δώσαμε τον οδοφωτισμό σε ιδιώτη
Πολιτική

Δήμος Πεντέλης: Να γιατί δώσαμε τον οδοφωτισμό σε ιδιώτη

Με αρκετή καθυστέρηση είναι αλήθεια, ο Δήμος Πεντέλης, με διπλή ανακοίνωση, απαντά στις θέσεις της Πεντέλης εν Δράσει («Ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου “αλλάζει τα φώτα” στους δημότες») και Συμπολιτείας («Περίεργη επιμονή Στεργίου σε έργο που επιβαρύνει στο τριπλάσιο τον Δήμο») σχετικά με την ανάθεση σε ιδιώτη του έργου της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες.

Στην απάντησή της προς την Πεντέλη εν Δράσει, η δημοτική Αρχή αναφέρει ότι «άλλοι έχουν εμμονές», προσθέτοντας ότι «η διοίκηση, με ανοικτή διαδικασία και πλήρη διαφάνεια, προωθεί τη δημοπράτηση του έργου».

Περί Οδοφωτισμού ο Λόγος – Πράξη 1

Η «απίστευτη και… παρεξηγήσιμη εμμονή» από αλλού προήλθε, από αυτούς που «έψαξαν το θέμα»  ως ελέχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από τη διοίκηση.

Η διοίκηση έχει ως πολιτική επιλογή της την αξιοποίηση της συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, η οποία  άλλωστε σήμερα είναι και κυβερνητική επιλογή.

Τρανό παράδειγμα ότι τα έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ γίνονται γρήγορα, ποιοτικά και οικονομικά, αποτελεί το νέο σχολικό και αθλητικό συγκρότημα στην περιοχή Καλλιθέας Πεντέλης που τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ (2 χρόνια) και εγκαινιάστηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τα στοιχεία του κόστους που παρουσιάζει η ανακοίνωση της Πεντέλη εν Δράσει αφ΄ ενός μεν δεν είναι ορθά κι αφ΄ ετέρου, το κόστος ανάθεσης δεν είναι γνωστό, καθότι το έργο θα δημοπρατηθεί με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό. Ανάλογα δε με τις προσφορές που θα δοθούν, θα γίνει αξιολόγηση και θα προκύψει η προσφορότερη για τον Δήμο τιμή.

Εδώ αξίζει να  επισημανθεί ότι για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του έργου, ο ιδιώτης θα έχει και την ευθύνη συντήρησής του, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθότι ο Δήμος δεν θα έχει καμία πλέον οικονομική επιβάρυνση και η ποιότητα λειτουργίας του έργου θα παραμείνει υψηλή.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση θα προχωρήσει στην προκρινόμενη πρόταση που θα είναι συμφέρουσα για τον Δήμο, διότι η διοίκηση γνωρίζει να προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών της.

Τελικά είναι προσφορότερο ο Δήμος να φορτωθεί ένα ακόμα δάνειο (1η διαπραγμάτευση), να το δώσει σε κάποιο εργολάβο ή το ΚΑΠΕ να το υλοποιήσει (2η διαπραγμάτευση), να δώσει εργολαβία συντήρησης (3η διαπραγμάτευση) ή να κάνει μια σύμβαση συμφέρουσα για τον Δήμο, τύπου ΣΔΙΤ, όπου όλα αυτά θα τα αναλάβει μία εταιρεία και ο Δήμος από  το 1ο έτος εφαρμογής της σύμβασης θα βάλει στο ταμείο του το 50% του κέρδους, περίπου;

Στην απάντηση  του δημοσιεύματος προς τη Συμπολιτεία η δημοτική αρχή αναφέρει:

Περί Οδοφωτισμού ο Λόγος – Πράξη 2

Σε απάντηση του δημοσιεύματος της Συμπολιτείας, της 31ης Αυγούστου 2016, που έσπευσε να ακολουθήσει και να συνταχθεί με την Πεντέλη Εν Δράσει από τη διοίκηση του Δήμου επισημαίνονται:

Πρώτον τα οικονομικά στοιχεία και οι συγκρίσεις που επικαλείται επιεικώς, δεν λένε την αλήθεια.

Το πόσο θα κοστίσει το έργο, θα το δείξει ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός  και προφανώς η διοίκηση γνωρίζει με διαφάνεια να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών.

Η Συμπολιτεία μέχρι σήμερα διαχρονικά υπερθεμάτιζε την επίλυση ΣΔΙΤ. Τώρα τι έγινε; Απεμπολεί  τις   βασικές ιδεολογικές αρχές της και για ποιον λόγο… σε μία χρονική και οικονομική συγκυρία που τα ΣΔΙΤ είναι η κυρίαρχη και στη χώρα μας επιλογή κατασκευής έργων;

Η πολιτική επιλογή της διοίκησης για συνεργασία με ιδιώτη σήμερα προκρίνεται παντού, με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην κατασκευή του έργου αλλά και στη λειτουργία του.

Η πλειονότητα των μεγάλων έργων γίνονται σήμερα με αυτό τον τρόπο στη χώρα μας.

Τελικά είναι προσφορότερο ο Δήμος να φορτωθεί ένα ακόμα δάνειο (1η διαπραγμάτευση), να το δώσει σε κάποιο εργολάβο ή το ΚΑΠΕ να το υλοποιήσει (2η διαπραγμάτευση), να δώσει εργολαβία συντήρησης (3η διαπραγμάτευση) ή να κάνει μια σύμβαση συμφέρουσα για τον Δήμο, τύπου ΣΔΙΤ, όπου όλα αυτά θα τα αναλάβει μία εταιρεία και ο Δήμος από το 1ο έτος εφαρμογής της σύμβασης θα βάλει στο ταμείο του το 50% του κέρδους, περίπου;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet