Η σκιά των πρώην δημ. επιχειρήσεων βαραίνει ακόμη στο Δ.Σ. Πεντέλης
Πολιτική

Η σκιά των πρώην δημ. επιχειρήσεων βαραίνει ακόμη στο Δ.Σ. Πεντέλης

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στο τελευταίως αρκετά «ήσυχο» Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου 2016. Το συζητούμενο θέμα αφορούσε στην έγκριση απολογισμού, ισολογισμού, αποτελεσμάτων χρήσης και έκθεσης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πεντέλης για το οικονομικό έτος 2015, αλλά τελικώς η αντιπαράθεση έγινε για τις πρώην δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου.

Αφορμή στάθηκε το σχόλιο του επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη εν Δράσει, Αντώνη Φειδοπιάστη, ότι η εγγραφή ζημιών από την εκκαθάριση των ΔΕΤΕΜ (Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων Μελισσίων) και ΔΗΚΕΝΕΠ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Νέας Πεντέλης) δεν αποτυπώνονται σωστά στον ισολογισμό, καθώς η δεύτερη εκ των επιχειρήσεων είχε κλείσει με κέρδη 22.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε μια συζήτηση, εν μέσω εντάσεων και διακοπών, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Διοικητικών, Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος, Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, να αναζητά τη βοήθεια των υπηρεσιών προκειμένου να δοθεί μια τεκμηριωμένη απάντηση (κάτι που απαίτησε από την αρμόδια υπάλληλο και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης), από την υπηρεσία να γίνεται αόριστα λόγος για λογιστικές και μη αποτυπώσεις, χωρίς ωστόσο να απαντάται ευθέως το ερώτημα περί ύπαρξης ή μη κερδών και, τελικώς, ήρθαν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, τα υπονοούμενα και οι συγκαλυμμένες ή μη απειλές να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα ουσιαστικού ξεκαθαρίσματος της υπόθεσης.

Αρχή επιθέσεων…
Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Κωνσταντίνος Μωραΐτης

Ειδικότερα, ο κ. Κ. Μωραΐτης ρώτησε τον κ. Αντ. Φειδοπιάστη για ποια επιχείρηση λέει ότι ήταν κερδοφόρος, «γι’ αυτήν που έρχονταν διάφοροι και μας απελούσαν για να πληρωθούν;», συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιο αντικείμενο είχε η ΔΗΚΕΝΕΠ. Μάλιστα, δεν δίστασε να αφήσει να εννοηθεί ότι τη διαχείριση της εν λόγω επιχείρησης είχε στέλεχος από το λογιστικό γραφείο του κ. Αντ. Φειδοπιάστη.

Παναγιώτης Μούστρης
Παναγιώτης Μούστρης

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Παναγιώτης Μούστρης υποστήριξε ότι η ΔΗΚΕΝΕΠ ήταν «τυπικά κερδοφόρος», αφού τα χρέη της σε προμηθευτές τα ανέλαβε ο Δήμος, αναγκαζόμενος, μάλιστα, να προχωρήσει σε «γενναίο κούρεμα» των εν λόγω οφειλών.

Γιώργος Μουαμελετζής
Γιώργος Μουαμελετζής

Στην αντιπαράθεση μπήκε και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεντέλης, Γιώργος Μουαμελετζής, ο οποίος, αφού είπε ότι ο κ. Αντ. Φειδοπιάστης «παρουσιάζει το μαύρο για άσπρο», επιβεβαίωσε ότι υπήρξε περικοπή στις απαιτήσεις των προμηθευτών της ΔΗΚΕΝΕΠ, προσθέτοντας ότι ευτυχώς που «δεν υπήρξαν κι άλλα “κέρδη” από την πλαστή σύμβαση (σ.σ.: η παλιά υπόθεση προγραμματικής σύμβασης του πρώην Δήμου Νέας Πεντέλης και της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία έφερε υπογραφή… αγνώστου ταυτότητας), γιατί τότε ο Δήμος θα πλήρωνε περισσότερα».

Απάντηση στα… πυρά
Αντώνης Φειδοπιάστης
Αντώνης Φειδοπιάστης

Ο επικεφαλής της Πεντέλης εν Δράσει επέμεινε μέχρι τέλους στο ότι η ΔΗΚΕΝΕΠ ήταν κερδοφόρος, ενώ, απαντώντας στον κ. Μωραΐτη, είπε ότι είναι απορίας άξιο να δηλώνει πως δεν γνώριζε το αντικείμενο της επιχείρησης και δεν τη θεωρεί υγιή και από την άλλη να ψηφίζει το κλείσιμο του ισολογισμού της. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο δήμαρχος, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε χαρακτηρίσει ως «πρότυπο» τη διοίκηση και διαχείριση της ΔΗΚΕΝΕΠ.

Αναφορικά με το «καρφί» του αντιδήμαρχου για την «πλαστή σύμβαση» ο κ. Αντ. Φειδοπιάστης τον προκάλεσε να κατονομάσει ποιος έκανε την πλαστογραφία και μετά «να πάμε στους εισαγγελείς».

Η αντίδραση του δημάρχου
Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης
Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης

Ο δήμαρχος Πεντέλης, φανερά εκνευρισμένος με τη χρησιμοποίηση του ονόματός του, ζήτησε από τον κ. Αντ. Φειδοπιάστη να μην τον επικαλείται «για να βγει από το αδιέξοδό του», ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος του συμβούλου να ανακινήσει το θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων και να μιλά για τα “άπλυτά” του».

Ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης υποστήριξε ότι «προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε έναν Δήμο που εσείς τον είχατε φέρει σε άσχημο σημείο», ενώ αναφέρθηκε στα όσα γίνονταν μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, μέσω χρημάτων που -όπως είπε χαρακτηριστικά- «χάνονταν στον δρόμο».

Τέλος, ενημέρωσε τον κ. Αντ. Φειδοπιάστη ότι η υπόθεση με την πλαστή σύμβαση έχει πάει στον εισαγγελέα, προειδοποιώντας τον ότι «εγώ έχω τη δύναμη και να προσέχετε όταν κάθεστε απέναντί μου».

Και… λίγα επί του απολογισμού
Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου
Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου

Επί του «συζητούμενου» θέματος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παρουσίασε μία εικόνα νοικοκυρέματος (την οποία αναγνώρισε και ο επικεφαλής της Πεντέλη εν Δράσει), με κέρδη στο 1,97 εκατ. ευρώ, από περίπου 600.000 στην προηγούμενη χρήση, με μειωμένες τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και ικανοποιητική εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, με συρρίκνωση των οφειλών προς προμηθευτές και βελτιωμένα έσοδα σε όλες τις κατηγορίες.

Όπως είπε ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου, η οικονομική κατάσταση του Δήμου τού επιτρέπει πλέον να προχωρήσει σε μια απόφαση για μείωση από φέτος των δημοτικών τελών για τις ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Σπύρος Κωνσταντάς
Σπύρος Κωνσταντάς

Διαφορετική άποψη επί του θέματος είχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σπύρος Κωνσταντάς, που υποστήριξε ότι ο ισολογισμός κινείται «εντός του πλαισίου του “Καλλικράτη”, με έσοδα που πληρώνει πολύ ακριβά ο Πεντελιώτικος λαός». Την ίδια στιγμή, όπως πρόσθεσε, τα έργα για την πόλη είναι ελάχιστα σε όλους τους τομείς.

Πρόκειται για έναν «αντιλαϊκό ισολογισμό» που αποδεικνύει ότι «έχετε μετατρέψει τον Δήμο σε Α.Ε.», κατέληξε ο κ. Κωνσταντάς, δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet