«Ατείν΄ που ΄κ΄ εγέλασαν καμμίαν»
Πολιτισμός

«Ατείν΄ που ΄κ΄ εγέλασαν καμμίαν»

Μια βραδιά ιστορικής αυτογνωσίας έζησαν όσοι παρευρέθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων το απόγευμα της Κυριακής 6 Απριλίου 2014, στην παρουσίαση του βιβλίου «Όσοι δεν γέλασαν ποτέ» (Ατείν΄ που ΄κ΄ εγέλασαν καμμίαν, στην ποντιακή διάλεκτο), της συγγραφέως Θεοδώρας Ιωαννίδου-Καρακουσόγλου.

Στο βιβλίο περιγράφονται δραματικές ιστορίες που όλες οι οικογένειες των Ποντίων προσφύγων βίωσαν, άλλες λιγότερο και άλλες ενδεχομένως περισσότερο. Μαζί και η οικογένεια της συγγραφέως, η οποία δεν είχε φανταστεί ποτέ το μέγεθος των δεινών τους πριν αποφασίσει να συντάξει το γενεαλογικό της δένδρο. Όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με πληροφορίες για ανηλεείς διώξεις, εξορίες, φυλακίσεις και απαγχονισμούς, αποφάσισε να περιγράψει την ποντιακή γενοκτονία μέσα από 11 ιστορίες συγγενών της.

Ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης επαίνεσε τη συγγραφέα για το πόνημά της με το οποίο σώζει το σημαντικότερο στοιχείο των Ελλήνων, την ιστορική μνήμη και τη γνώση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρ. δήμαρχος Δημήτρης Τομπουλίδης, ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, η Αντιδήμαρχος Άντα Μπούσουλα, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου «Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας» Λευτέρης Κοντουλάκος, η τοπική σύμβουλος Μελισσίων Εύη Ευαγγελίου και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet