Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών
Πολιτισμός

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών αφιερωμένο στον εξαίρετο μουσουργό βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής Βασίλειο Νόνη με ύμνους και τραγούδια το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων.

Η Ένωση συνέχισε την προσπάθεια της, η εν λόγω εκδήλωση να καθιερωθεί ως θεσμός στον Δήμο Πεντέλης, καθώς πέρυσι, είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο με επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Βυζαντινών χορωδιών.

Η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη απηύθυνε χαιρετισμό και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, «ευχαρίστησε δημόσια τον ειδησεογραφικό ιστότοπο enypografa.gr που τον χειρίζεται ο δημοσιογράφος Θάνος Σταθόπουλος για την εξαιρετική προβολή που έκανε για την παραπάνω εκδήλωση όσο και την κ. Θεοδοσία Αντωνέλλου δημοσιογράφο στον Ραδιοφωνικό Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εμψύχωση την προβολή και την ηθική υποστήριξη».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του εξαίρετου μουσουργού Βασίλη Νόνη στον οποίο και ήταν αφιερωμένο το 4o Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών.

Βασίλειος ΝόνηςΑπό τους σημαντικούς εκπροσώπους της βυζαντινής μουσικής στις ημέρες μας, ο διακεκριμένος πρωτοψάλτης, χοράρχης, μουσικοδιδάσκαλος και δεξιοτέχνης στο κανονάκι Βασίλης Νόνης γεννήθηκε στο Πορτοχέλι Αργολίδος το 1937 και πέθανε το πρωί της Κυριακής 1η Αυγούστου 2010 από ανακοπή καρδιάς στα 73 του χρόνια.

Υπήρξε διακεκριμένος δάσκαλος βυζαντινής μουσικής και ο ίδιος είχε την τύχη να έχει δάσκαλο τον Σίμωνα Καρρά. Με τη σειρά του έδωσε τα φώτα της τέχνης του στους μαθητές του και εργάστηκε άοκνα για τη διάδοση της βυζαντινής μουσικής. Ως πρωτοψάλτης διηύθυνε Βυζαντινή Χορωδία από το 1970, ενώ ως δημιουργός είχε συνθέσει πρωτότυπα μουσικά έργα που άλλα έχουν εκδοθεί και άλλα όχι. Παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση τα τραγούδια του Μακρυγιάννη και τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου. Ασχολήθηκε και με το δημοτικό τραγούδι, διηύθυνε δική του ορχήστρα και χορωδία και εργάσθηκε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ επί 20 χρόνια ως παραγωγός παρεμφερών εκπομπών.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε από τα πρώτα του βήματα διευθύνοντας δικό του μουσικό σχήμα με προγράμματα από τις περιοχές Μ. Ασίας, Νήσων, Πελοποννήσου, Κύπρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Σκύρου.

Με το μουσικό του συγκρότημα έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι γνωστές οι έρευνες αλλά και η εμμονή του στη μη αλλοίωση του τοπικού ύφους, στην αισθητική της παραδοσιακής μουσικής και στον τρόπο ερμηνείας, που προσέδωσαν στην όλη του προσπάθεια αξιοσημείωτη καλλιτεχνική βαρύτητα. Η επιμονή του στην ποιότητα και την αισθητική μουσική αρτιότητα χαρακτήριζε όλη τη δημιουργική του διαδρομή. Αξιομνημόνευτο δείγμα τούτης της θέσης του απέναντι στη μουσική αποτελεί μεταξύ άλλων η ηχογράφηση του cd αναφοράς «Ανέσπερον Φως» υπό την επιμέλεια στην παραγωγή του Νίκου Διονυσόπουλου.

«Ύμνος και Παράδοση»
«Ύμνος και Παράδοση»

Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος οι χορωδίες:

  • «Ύμνος και Παράδοση», υπό τη διεύθυνση του κ. Χαρίτωνα Γραικού.
  • «Ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός» υπό τη διεύθυνση της κ. Μύριαμ Μαρίνου.
  • «Άγιος Τρύφων» υπό τη διεύθυνση του κ. Μανόλη Α. Χανιώτη.
«Ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός»
«Ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός»

Το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα απόλαυσε ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια σε καταγραφή Βασίλη Νόνη.

Το πρόγραμμα άνοιξε με τη Χορωδία «Ύμνος και Παράδοση», η οποία ερμήνευσε εκκλησιαστικούς ύμνους σε καταγραφή Βασίλη Νόνη. Ακολούθησε «Ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός» με εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους και στη συνέχεια ο «Άγιος Τρύφων».

«Άγιος Τρύφων»
«Άγιος Τρύφων»

Η εκδήλωση έκλεισε με τις τρεις χορωδίες να τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια του Βασ. Νόνη με τη συνοδεία ορχήστρας από τον Μανόλη Χανιώτη στο λαούτο, τον Ανδρέα Χανιώτη στο βιολί, τη Χριστίνα Χανιώτη στο τουμπελέκι και τον Δημήτρη Τζημώκα στο σαντούρι.

Ακούσθηκαν ηχογραφημένες συνεντεύξεις του αείμνηστου δασκάλου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, καθώς και τηλεοπτική συνέντευξη του στην ΕΡΤ το 1988.

Για την προσωπικότητα του Βασίλη Νόνη μίλησε επίσης συγκινημένη η κα Ευγενία Σπυροπούλου π. παραγωγός εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 FM μέσα από προσωπικές μνήμες που είχε βιώσει ως φίλη, συνεργάτης και χορωδός του.

Η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων τίμησε με έπαινο τους μαέστρους.

4ο Φεστιβάλ Βυζαντινών ΧορωδιώνΤην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατήρ Λουκάς Τσατήρης από τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος εξήρε τον κ. Μανόλη Χανιώτη και αναφέρθηκε τόσο στο έργο του καθόσον είναι εκλεκτός πρωτοψάλτης, χοράρχης εκτελεστής λαούτου, μουσικογράφος και καθηγητής μουσικής όσο και στη προσωπικότητα του, ο τοπικός σύμβουλος Μελισσίων Δ. Τζαμτζής, το μέλος του Δ.Σ. ΟΠΑΘ και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων Κική Μπάρα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ) Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, η πρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης Μ. Αραμπάνου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μελισσίων «Ερωτόκριτος» Ν. Καμπουράκης, η γενική γραμματέας της Πνευματικής Κίνησης Β. Μπάγιου-Μαυροπούλου,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γκιουλπαξιωτών «Νέα Ροδώνη» Χ. Κάζος και πλήθος πιστών φιλόμουσων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet