Το βιβλίο «Χαλαμονή» παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων
Πολιτισμός

Το βιβλίο «Χαλαμονή» παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, υπό την αιγίδα του δημάρχου Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντώνη Παυλίδη με τίτλο «Χαλαμονή» σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Μελισσίων, ο Σύλλογος Μικρασιατών Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.

Ο δήμαρχος Πεντέλης χαιρέτισε την έκδοση του βιβλίου σημιεώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Το βιβλίο “Χαλαμονή” του Αντώνη Παυλίδη είναι μία τεκμηριωμένη μελέτη για το ελληνικό ποντιακό στοιχείο γραμμένη από έναν συγγραφέα διά βίου μελετητή της ποντιακής φυλής αντάξιο της ιστορίας της που τιμά τον ίδιο και μας κάνει υπερήφανους ως συμπολίτες του. Ο συγγραφέας στο βιβλίο του μέσα από την ιστορία μιας ποντιακής οικογένειας και του πρωταγωνιστή του αναλύει την Ποντιακή Ιστορία κακουχίες, καταστροφές, ήθη, έθιμα, ρίζες και ιστορία με πραγματικά στοιχεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο ρεαλισμός, η ουσία και τα πραγματικά γεγονότα γραμμένα με σίγουρη γραφή εξιστορούν μέσα από την ζωή των πρωταγωνιστών του βιβλίου την σκληρή ποντιακή ζωή και στα δύσβατα βουνά του εσωτερικού Πόντου».

Για το βιβλίο μίλησαν o στρατηγός ε.α. και τ. διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, η φιλόλογος, ιστορικός, τ. σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αναστασία Κυρκίνη και ο συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης.

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου για το οποίο εργάστηκε 8 χρόνια, καθώς και για τον τίτλο του «Χαλαμονή» που είναι ποντιακή λέξη και σημαίνει «καταστροφή, χαλασμός» και βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη λέξη σ΄ αυτό που σημαίνει Γενοκτονία.

Τον συντονισμό της επιτυχημένης εκδήλωσης είχε ο αρχιτέκτονας, φιλόσοφος Γιώργος Βλάχος.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν, επίσης, ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρ. υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, ο πρ. δήμαρχος Μελισσίων Δημήτρης Τομπουλίδης, η γενική γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Γεωργία Χαριτίδου, και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής, ομότιμος καθηγητής Γιάννης Ερμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Βριλησσίων, Δημήτρης Δαμιανίδης, ο στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. και τ. διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Γιώργος Τσεκούρας, ο τ. αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέλιος Στεφανίδης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας, γιατρός Γιάννης Αθανασιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Μουαμελετζής, οι τοπικοί σύμβουλοι Δ.Κ. Μελισσίων Γεώργιος Μαγιάτης, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου και Απόστολος Φραντζής – αντιπρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης Ειρήνης και Φιλίας (ΒΕΦ), ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Β/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Άγγελος Παλαιοδήμος, και Χρυσούλα Μπάμπου, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων, Κωνσταντίνος Μωυσίδης, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε», Παναγιώτης Γκαντζόλης, που είχαν και τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΟΠΑΘ, Παναγιώτης Μούστρης, το μέλος Δ.Σ. του ΟΠΑΘ Δημήτρης Τζαμτζής, η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Δ.Κ. Μελισσίων, Γιώτα Τσινού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών-Γκιουλμπαξιωτών «Νέα Ροδώνη», Χρήστος Κάζος, ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Νέας Πεντέλης, πατέρας Ιωάννης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου, ενώ μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, Κυριάκος Μπατσάρας, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet