Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων στο “Αλάτι της Γης”
Πολιτισμός

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων στο “Αλάτι της Γης”

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μελισσίων ενημερώνουν ότι το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων συμμετείχε στη χριστουγεννιάτικη εκπομπή “ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ” μετά από πρόσκληση του καθηγητή Μουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα.

Η εκπομπή θα προβληθεί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 13:00-15:00 & την Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου , ώρα 13:00-15:00.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΠΡΩΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!»
Κάλαντα, γιορταστικά τραγούδια και χοροί από τη Θράκη στην Κάτω Ιταλία

Το χριστουγεννιάτικο «Αλάτι της Γης», που θα μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 (ώρα 13:00-15:00), καθώς και το μεσημέρι των Χριστουγέννων 25 Δεκεμβρίου (ώρα 13:00-15:00), είναι αφιερωμένο σε κάλαντα και γιορταστικά τραγούδια και χορούς που θα μας ταξιδέψουν από τη Θράκη στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, επίτιμος καλεσμένος είναι ο κορυφαίος ερμηνευτής, δάσκαλος και ερευνητής της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, ο Χρόνης Αηδονίδης. Στα 87 του χρόνια παραμένει ακμαίος και μοιράζεται μαζί μας μνήμες κι αισθήσεις από τα έθιμα και τις παραδόσεις των Χριστουγέννων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στον ακριτικό Έβρο. Συμπράττει μαζί με μια μεγάλη μουσική παρέα από Θρακιώτες, ψάλλοντας τα τοπικά κάλαντα, για να περάσουμε στον κύκλο του χορού, στους ρυθμούς του θρακιώτικου ζωναράδικου, του συγκαθιστού, του μαντηλάτου και του ξέσυρτου χορού.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Δημούδης (τραγούδι-ούτι), Κώστας Φόρτσας (κλαρίνο-καβάλι-γκάιντα), Κώστας Κίκιλης (βιολί), Πάνος Κωνσταντινίδης (ακορντεόν), Δημήτρης Αρβανίτης (λύρα), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Μανώλης Δημούδης (κρουστά). Χορεύουν μέλη από το τμήμα θρακιώτικης παράδοσης στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων (υπεύθυνη: Ελένη Φιλιππίδου).

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ταξιδεύουμε από τη Θράκη στην Ήπειρο, την Κρήτη και τα Επτάνησα, για να καταλήξουμε στα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής του Σαλέντο στην Κάτω Ιταλία. Εδώ ο θρακιώτικος ζωναράδικος συναντά τον διονυσιακό τελετουργικό χορό της ταραντέλα-πίτσικα, καθώς και τη «στρίνα», τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο «γκρίκο», την τοπική ελληνική διάλεκτο.

Στην παρέα μας προστίθεται το συγκρότημα ENCARDIA, μαζί με μια μεγάλη ομάδα από φίλους του:
ENCARDIA: Κώστας Κωνσταντάτος (τραγούδι-μαντολίνο-βιολί- κρουστά), Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν-φυσαρμόνικα- τραγούδι), Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα-τραγούδι), Δημήτρης Τσεκούρας (μπάσο-μαντολίνο), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι- κρουστά). Μαζί τους το φωνητικό σύνολο TERRA VOCE: Κυριακή Πάντζου, Ουρανία Πάντζου, Έφη Ρότσου, Ευαγγελία Σινιοράκη, Μελίνα Χάρρις.
Χορεύουν οι: Κωνσταντίνα Καλκάνη, Γιάννα Χαμαλέλη, Άννα Αναστασιάδου, το νεανικό τμήμα της «Περπερούνας» (υπεύθυνος Στέφανος Γανωτής) και φίλοι των Encardia.

Έρευνα – παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΚΕΜ νιωθουν την αναγκή να ευχαριστήσουν τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα για την τιμή που έκανε στο σωματείο να συμμετάσχει σε μια τόσο σημαντική εκπομπή για την παράδοση, όπως το “ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ”. Επίσης ευχαριστίες οφείλει και στον μουσικό Βαγγέλη Δημούδη, για την εμπιστοσύνη και τη βοήθεια που προσέφερε στον σύλλογο, σχετικά με την εκμάθηση των παραδοσιακών καλάντων της Θράκης.

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Δουκίδης Παναγιώτης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet