Επιτυχημένο το 5ο Φεστιβάλ Βυζαντινών – Παραδοσιακών Χορωδιών
Πολιτισμός

Επιτυχημένο το 5ο Φεστιβάλ Βυζαντινών – Παραδοσιακών Χορωδιών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο Φεστιβάλ Βυζαντινών – Παραδοσιακών Χορωδιών που διοργάνωσε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, στις 20:00, η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΟΠΑΘ Δήμου Πεντέλης Βασίλη Μπούρα για τη συνεχή, όπως ανέφερε, προσπάθεια του για βελτίωση των πολιτιστικών υποδομών, ώστε οι εκδηλώσεις να στέφονται με επιτυχίες.

Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος οι χορωδίες: «Ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός» υπό τη διεύθυνση της κ. Μύριαμ Μαρίνου, η «Παραδοσιακή χορωδία Γλυκών Νερών» υπό τη διεύθυνση του κ. Κων/νου Παπαχριστοδούλου και η χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών «Ύμνος και Παράδοση», υπό τη διεύθυνση του κ. Χαρίτωνα Γραικού.

Το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα απόλαυσε ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια.

Το πρόγραμμα άνοιξε «Ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός» με εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους και ερμηνεύτηκε σε πρώτη εκτέλεση ο «Περί Αγάπης» του Αριστοτέλη σε σύνθεση Γ. Λυκούρα και στη συνέχεια η «Παραδοσιακή χορωδία Γλυκών Νερών» με παραδοσιακά τραγούδια από τη Μικρασία και τον Πόντο, με τον Γιώργο Βασιλάκη στο βιολί, τον Απόστολο Καρποντίνη στο λαούτο και τον Δημήτρη Κωνσταντινόπουλο στο Τουμπερλέκι.

Την  εκδήλωση έκλεισε η Χορωδία «Ύμνος και Παράδοση» με ένα αφιέρωμα στον Ορθόδοξο ελληνικό γάμο και στα νέα ζευγάρια που αντιστάθηκαν στον πειρασμό της ξενομανίας και ετέλεσαν παραδοσιακό γάμο, σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού και της  Ορθοδοξίας με ύμνους που ψάλλονται τόσο κατά την είσοδο των μελλονύμφων στον ναό όσο και κατά τη διάρκεια του γάμου και παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται σε αυτόν. Τη χορωδία συνόδεψε ο Μανόλης Χανιώτης στο λαούτο, η Μαρουσώ Κυδωνέως στο βιολί, η Χριστίνα Χανιώτη στο τουμπερλέκι. Τα μουσικά κείμενα και τα τραγούδια του γάμου, βρίσκονται στο μουσικό βιβλίο « Ο γάμος στην ορθόδοξη παράδοση της εκκλησίας μας» του αειμνήστου δασκάλου Βασίλειου Νόνη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο αντιδήμαρχος Παιανίας Κ. Χουλιάρας, ο τοπικός σύμβουλος Μελισσίων Ν. Δροσάτος, το μέλος του Δ.Σ. ΟΠΑΘ και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων Κική Κοσμά-Μπάρα, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ) Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, ο αντιπρόεδρος του Μικρασιάτικου Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιουλμπαξέ» Δ. Μυλωνάς, η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μελισσίων Γιώτα Λαμπίρη-Καλυβιώτη, η γενική γραμματέας της Πνευματικής Κίνησης Β. Μπάγιου-Μαυροπούλου, η ταμίας της Αθλητικής Νεανικής Ακαδημίας Μελισσίων «Ο Άθλος» Ασ. Γκατζόλη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γκιουλπαξιωτών «Νέα Ροδώνη» Χ. Κάζος, και πλήθος πιστών φιλόμουσων.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το super market Σκλαβενίτης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet