Έλληνες και ξένους ποιητές υποδέχθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου στο Ψυχικό
Κοινωνία

Έλληνες και ξένους ποιητές υποδέχθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου στο Ψυχικό

Στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης συμμετείχε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού. Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για μία υπέροχη βραδιά με καλεσμένους διεθνείς ποιητές, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (20/9) στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, το οποίο υποδέχθηκε Έλληνες και ξένους ποιητές.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει πρωτότυπα ποιήματα από τους δημιουργούς τους, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης, με καλεσμένους ποιητές από όλο τον κόσμο που διοργάνωσε ο Κύκλος Ποιητών.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης «Ο πολιτισμός στο Προάστιό μας είναι προτεραιότητά και η συμμετοχή μας σε τέτοιες διοργανώσεις είναι μεγάλη τιμή και προσφορά».

Οι δημότες Φιλοθέης – Ψυχικού, αλλά και κόσμος από κάθε γειτονιά είχαν τη δυνατότητα να υποδεχθούν δίπλα στα σπίτια τους τους διεθνείς αυτούς δημιουργούς ακούγοντας ποιήματα στην μητρική τους γλώσσα και φυσικά σε μετάφραση. «Εξάλλου, πάντα είναι ώρα για ποίηση, γιατί η ποίηση είναι η χύτρα της ανθρώπινης γλώσσας. Στα φεστιβάλ ποίησης- μέσα από τις αναγνώσεις, ακούμε γλώσσες πολλών εθνών που αφουγκράζονται τις αγωνίες του πλανήτη» επισημαίνει η δημοτική αρχή.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών ξεκίνησε το 2013, μέσα σε καιρούς κρίσης, με σκοπό να συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης, να βάλει την Αθήνα στον χάρτη των ευρωπαϊκών λογοτεχνικών φεστιβάλ, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο εξωτερικό και στον διάλογό της με άλλες παραδόσεις και τέχνες.

44 ξένοι και Έλληνες ποιητές από 13 χώρες (HΠΑ, Νιγηρία, Ουκρανία, Ισπανία, Καναδά, Γαλλία, Πολωνία, Κύπρο, Κροατία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σλοβενία, Ελλάδα) ερμήνευσαν τον κόσμο μέσω της ποίησης και διάβασαν ποιήματά τους. Γιατί, όπως είπε ο Πολωνός ποιητής Zbigniew Herbert, «Ένας ποιητής είναι σαν ένα βαρόμετρο για την ψυχή ενός έθνους. Δεν μπορεί να αλλάξει τον καιρό. Μας δείχνει όμως πώς είναι ο καιρός».

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο Θανάσης Χατζόπουλος και συμμετείχαν οι: Ξάνθος Μαϊντάς, Ντανούτα Μπαρτόζ, Άλμα Μπράγια, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Μανόλης Ξεξάκης, Μαρία Σκουρολιάκου και Μπεατρίζ Χάουσνερ.

«Η καρδιά χτυπά ταυτόχρονα με το Αιγαίο Πέλαγος και τη Βαλτική Θάλασσα. Διάσπαρτα σ’ όλο τον κόσμο δύο πατρίδες μία Μητέρα», απόσπασμα από το ποίημα της Ντανούτα Μπαρτόζ ,«Τα Αποδημητικά Πουλιά» το οποίο ανάγνωσε η ίδια χθες (20/9).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet