Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού: Ενίσχυση δομών Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης
Κοινωνία

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού: Ενίσχυση δομών Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης

Η κρίση της εξάπλωσης του κορωνοϊού «Covid–19» με ταχύ ρυθμό θέτει σε αδυναμία μετακίνησης πολλούς ανθρώπους που ανήκουν είτε σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, είτε σε ευπαθείς ομάδες, είτε είναι ηλικιωμένοι, ΑμεΑ χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, είτε και χρόνιοι πάσχοντες υπό χρόνια θεραπεία για νοσήματα που απειλούνται από τον κορωνοϊό.

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων αυτών για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του νέου κορωνοϊού, έχει εντατικοποιήσει από 19/3 την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, σύμφωνα με την αρ. 23/17-3-2020 εγκύκλιο και το αριθμ.:18919/18-3-2020 έγγραφο, του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης και η διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με τις δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» της ΔΗΚΕΦΙΨ έχουν αναλάβει τα εξής:

  1. Καταγραφή των κατοίκων του Δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωση τους να εξυπηρετηθούν.
  2. Καταγραφή των άπορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του Δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν κατά δήλωσή τους.
  3. Λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών όλο το 24ωρο (15310, 213 2014625 & 213 2014705) με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των κατοίκων του Δήμου και των άπορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν.
  4. Εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν.
  5. Δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης (εφόσον προβλέπεται από τον ΕΟΠΠΥ) και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που είναι άποροι και οικονομικά αδύνατων (Κοινωνικό Παντοπωλείο).
  6. Εξυπηρέτηση στις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν εντός των ορίων του Δήμου, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
  7. Διεκπεραίωση αιτημάτων κατοίκων του Δήμου και των άπορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του, που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν (παραλαβή αιτήσεων – παράδοση πιστοποιητικών) για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ.
  8. Κάθε άλλη εργασία συναφής με ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Για την υλοποίηση του προγράμματος εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοσή του, και σύμφωνα με την επιβολή των μέτρων προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολικών μονάδων, απασχολούνται 5 άτομα από τη δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, εκ των οποίων οι δύο είναι από τη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, τέσσερα άτομα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» της ΔΗΚΕΦΙΨ και δέκα άτομα από το ΝΠΔΔ ΟΚΑΠΑ. Στο πρόγραμμα επίσης έχουν ενταχθεί και προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους 20 δημότες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι εθελοντές και το προσωπικό του Δήμου έχουν καθημερινή επικοινωνία με τους δημότες που, λόγω αδυναμίας η απαγόρευσης μετακίνησης, αδυνατούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά ειδών πρώτης ανάγκης, διατροφής, ιατροφαρμακευτικής αγωγής και εξυπηρέτηση στις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν εντός των ορίων του Δήμου, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, μέσω της δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου, πραγματοποιούνται διανομές κατ’ οίκον των απόρων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του Δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους. Τον μήνα Μάρτιο και συγκεκριμένα στις 18/03 ολοκληρώθηκε η διανομή κατ’ οίκον των μηνών Μαρτίου και Απριλίου, των ωφελούμενων, 104 οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Εφαρμόστηκαν αυστηρά οι οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και ελήφθησαν με προσοχή όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ενωμένοι όλοι μαζί, το προσωπικό του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το προσωπικό της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» και προσωπικό των παιδικών σταθμών του Δήμου εργάστηκαν εντατικά για να μην αφήσουν τις υποστηριζόμενες οικογένειες χωρίς ενίσχυση σε είδη πρώτης ανάγκης. Η διανομή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μέσα σε τρεις ημέρες. Επίσης, με την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, όλα τα προϊόντα ψυγείου, τα φρούτα και τα λαχανικά των Παιδικών Σταθμών, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, διατέθηκαν στους ωφελούμενους του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου.

Στη προσπάθεια αυτή ο Δήμος είναι σε άμεση επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αρμόδιους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού είναι κοντά στους δημότες του αναλαμβάνοντας την εξυπηρέτηση κατ’ οίκον των ευπαθών ομάδων και όλων των ανθρώπων που αδυνατούν η δεν πρέπει να μετακινηθούν» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet