Κέντρο Κοινότητας συστήνει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού
Κοινωνία

Κέντρο Κοινότητας συστήνει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Κέντρο Κοινότητας πρόκειται να δημιουργήσει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού το οποίο θα αποτελέσει, όπως τονίζει ο Δήμος, το σημείο διασύνδεσης των δημοτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συστήσει στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού την κοινωνική δομή «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού» σύμφωνα με τις προδιαγραφές του θεσμικού πλαισίου όπως αυτό προβλέπεται στο αρθρ.4 του Ν.4368/2016 ΦΕΚ Α΄ 21 της 21.02.2016 και την ΚΥΑ Δ23/ΟΙΚ. 14435-1135 «Καθορισμός ελάχιστων προδιαγραφών λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας».

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σημειώνει σχετικά: «Η δομή αυτή θα ενισχύσει την υπηρεσιακή μας ένταξη σε επιδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα όσο και σε λοιπές συγχρηματοδοτούμενες δράσεις με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η δημιουργία της δομής δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας και θα ενταχθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής από το οποίο και θα εποπτεύεται».

Το Κέντρο Κοινότητας θα λειτουργεί ενδεικτικώς με τις κάτωθι αρμοδιότητες:

  • Πληροφόρηση των πολιτών ως προς τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης, που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο (π.χ. «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»).
  • Υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης των πολιτών στα ανωτέρω προγράμματα.
  • Πληροφόρηση των πολιτών ως προς το Πρόγραμμα του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους», κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
  • Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του «Κέντρου Κοινότητας», π.χ. Κοινωνικοί Ξενώνες Αστέγων, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για ΑμεΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά, Προγράμματα για Μετανάστες κ.λπ.
  • Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε υπηρεσίες απασχόλησης για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια.
  • Συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας προς ένταξη των ανέργων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet