Με ποιες δράσεις συμμετέχει ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού στην Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών
Κοινωνία

Με ποιες δράσεις συμμετέχει ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού στην Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ «16 Days of Activism – Orange the World» η οποία ξεκινά σήμερα 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου με την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν δράσεις στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό.

Ειδικότερα, σήμερα 25 Νοεμβρίου θα φωτιστεί με πορτοκαλί το ορειχάλκινο αντίγραφο του γλυπτού «Ζάλογγος» -το οποίο βρίσκεται στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού- και που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον κ. Ζογγολόπουλο. Το Μνημείο του Ζαλόγγου βρίσκεται στην κορυφή του Ζαλόγγου και πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο μνημείο της Ελλάδας -με μήκος 18 μέτρα και ύψος 15 μέτρα, το πρώτο σε αυτή τη κλίμακα- αφιερωμένο στη συμβολή της Ελληνίδας στον αγώνα για την ελευθερία. Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ζαλόγγου στις 10 Ιουνίου 1961. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα μνημείο-σύμβολο για την αυτοδιάθεση των γυναικών σε ένα τόπο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για την Ελλάδα, το οποίο φέτος ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στις 2 Δεκεμβρίου, στις 19:00, διοργανώνεται η λυρική παράσταση «Μάγισσες» στον ίδιο χώρο. Οι «Μάγισσες» γράφτηκαν με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας από τη βραβευμένη με το κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενη πεζογράφο Νατάσας Σιδέρη.

Συμμετέχουν: Η ηθοποιός/σκηνοθέτης- αλλά και υπεύθυνη Πολιτιστικών του Δήμου, Νικόλ Δημητρακοπούλου. Η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο ακορντεονίστας Κώστας Ζιγκερίδης. Το δρώμενο μετατρέπει την Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού σε σκηνικό χώρο, δίπλα στο γλυπτό Ποσειδώνας του Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης υποδοχή και περιήγηση στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού- μέσα από μια σύντομη ξενάγηση στην πορεία και το έργο του Ψυχικιώτη καλλιτέχνη.

Η δημοτική αρχή αναφέρει: «Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. 16 ημέρες -2 συμβολικές ημερομηνίες που υποδηλώνουν ότι η κακοποίηση των γυναικών είναι η μεγαλύτερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet