Μη νόμιμο έκρινε το ΣτΕ τον ΕΝΦΙΑ σε Ψυχικό και Φιλοθέη
Κοινωνία

Μη νόμιμο έκρινε το ΣτΕ τον ΕΝΦΙΑ σε Ψυχικό και Φιλοθέη

Οριζόντια και χωρίς να προσμετρηθούν ειδικά κριτήρια επιβλήθηκε ο πολυσυζητημένος ΕΝΦΙΑ σε περιοχές της επικράτειας, μεταξύ των οποίων η Φιλοθέη και το Ψυχικό, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν κατατεθεί χιλιάδες προσφυγές να αποφασίσει κρίνοντας, προς το παρόν για ορισμένες μόνον από αυτές, πως η επιβολή του εν λόγω φόρου είναι μη νόμιμη και ως εκ τούτου ο ΕΝΦΙΑ πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί.

Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο, με αποφάσεις του Β Τμήματος του έκρινε ότι σε τέσσερις περιοχές, το Ψυχικό, τη Φιλοθέη, τον Νέο Βουτζά και τους Δελφούς ο ΕΝΦΙΑ, όπως έχει προσδιοριστεί και επιβληθεί για το τρέχον έτος, το 2016, είναι μη νόμιμος.

Από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου προκύπτει ότι η ακύρωση του ΕΝΦΙΑ στις συγκεκριμένες περιοχές κρίθηκε αναγκαία διότι ο προσδιορισμός του έγινε, όπως αναφέρεται, «οριζόντια, συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένες περιφέρειας», χωρίς να προσμετρηθούν ειδικά στοιχεία και προϋποθέσεις (υπάρχουν μεθοδολογίες προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών που προβλέπονται από το νόμο και κρίθηκε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη).

Βεβαίως, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και όσοι προσέφυγαν δεν μπορούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους για το 2016, καθώς στην απόφαση επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα μήνα περίπου και μέχρι τη λήξη του χρόνου να υπάρξουν τροποποιήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όμως το δικαστήριο έθεσε σύντομη προθεσμία, ως το τέλος του χρόνου, την 31η Δεκεμβρίου του 2016 προκειμένου η διοίκηση να προσαρμόσει τον ΕΝΦΙΑ για αυτές τις τέσσερις περιοχές στα νέα δεδομένα και σύμφωνα με την απόφαση.

Την απόφαση η οποία αποκτά ευρύτερη σημασία καθώς ακυρώνει μεν μόνον για τέσσερις περιοχές όμως σηματοδοτεί το πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση για τον ΕΝΦΙΑ και σε άλλες περιοχές καθώς σε αυτή τη φάση κρίθηκαν μόνον προσφυγές από τις περιοχές για τις οποίες υπήρξαν οι αποφάσεις ακύρωσης, ενώ στο ανώτατο δικαστήριο εκκρεμούν χιλιάδες προσφυγές, μεταξύ των οποίων οι περισσότερες ομαδικές, που ζητούν να «πέσει» δικαστικά ο ΕΝΦΙΑ καθώς οι προσφεύγοντες επικαλούνται σωρεία αδικιών και υπέρμετρων χρεώσεων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ίδιο το Δικαστήριο πριν από λίγες εβδομάδες με σειρά αποφάσεών του, προδικαστικού χαρακτήρα, έδωσε «οδηγίες» στους πολίτες που προσφεύγουν προκειμένου να μπορούν να θεμελιώσουν έννομο συμφέρον προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδεικνύουν, τη  διαχρονική σχέση του με το ακίνητο που υπόκειται σε καταβολή ΕΝΦΙΑ την οποία και πρέπει να έχουν πάντα επικαιροποιημένη. Δηλαδή να μπορούν να προσκομίζουν Ε9, κτηματολόγιο και λοιπά.

Πηγή: kathimerini.gr/ Ιωάννα Μάνδρου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet