Στο Δημόσιο η έκταση 300 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία Ψυχικού
Φωτογραφία: capital.gr
Κοινωνία

Στο Δημόσιο η έκταση 300 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία Ψυχικού

Από το 1988 χρονολογείται η αντιδικία της εταιρείας Κέκρoψ με το Ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα 300 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία Ψυχικού.

Πρόκειται για μια έκταση στα Τουρκοβούνια, ανάμεσα στους Δήμους Ψυχικού-Φιλοθέης και Γαλατσίου, για την οποία, όπως έγινε γνωστό μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του Δήμου Ψυχικού-Φιλόθεης Μ. Δημητρακόπουλου, «το ενάγον Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριο της επίδικης εδαφικής εκτάσεως, εμβαδού 242,25 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον Δήμο Ψυχικού–Φιλοθέης, θέση Τουρκοβούνια, εκτός σχεδίου πόλεως και επιπλέον διέταξε την απόδοση της ως άνω έκτασης στο Ελληνικό Δημόσιο».

Η υπόθεση ξεκινά από πολύ παλιά. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι μέσω της Κέκροψ «δημιουργήθηκε» το Παλαιό Ψυχικό, ως αποτέλεσμα της συνένωσης το 1923 δύο μεγάλων εκτάσεων που ανήκαν στο βιομήχανο Γ. Ησαΐα, τον τραπεζικό Γ. Οικονομίδη και τον μηχανικό Δ. Διαμαντίδη, οι οποίοι είχαν συστήσει την «Αθηναϊκή Εταιρεία». Όλη η εισφερθείσα στην εταιρεία έκταση οριοθετείται από τα όρια της δημοτικής ενότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. 

Η Κέκροψ ανέπτυξε μεγάλο μέρος της περιοχής, προχώρησε στη πολεοδόμησή της, ενώ στο πλαίσιο των εργασιών της είχε ξεκινήσει από το 1937 λατομική δραστηριότητα στα Τουρκοβούνια, η οποία σταμάτησε το 1976.

Δώδεκα χρόνια μετά την αναστολή των εργασιών του λατομείου, το 1988, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με την οποία αξίωσε την ιδιοκτησία έκτασης 300, περίπου, στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού). 

Έκτοτε ξεκίνησε ένας δικαστικός αγώνας ο οποίος κρατά μέχρι σήμερα. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι αν και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Ψυχικού-Φιλόθεης κ. Δημητρακόπουλος, στην ανακοίνωση του, υποστηρίζει ότι «δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 747/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου (Γ’ Πολιτικό Τμήμα), η οποία, δικάζοντας κατ’ ουσίαν την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, δέχθηκε αυτήν και έκρινε αμετάκλητα ότι το ενάγον Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριο της επίδικης εδαφικής εκτάσεως, εμβαδού 242,25 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον Δήμο Ψυχικού–Φιλοθέης, διατάσσει την απόδοση της ως άνω έκτασης στο Ελληνικό Δημόσιο», εντούτοις η διοίκηση της Κέκροψ, σε χθεσινή της ανακοίνωση υποστηρίζει ότι γίνεται εν μέρει δεκτή ως βάσιμη η αγωγή του Ελληνικού δημοσίου, και θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις περαιτέρω ενέργειες. 

Σήμερα το σημαντικότερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της Κέκροψ -εκτός από την έκταση της Παλαιάς Αγοράς στην οποία έχει την επικαρπία (σ.σ. για αυτό και δεν προχωρεί στην πώλησή του)- τελεί υπό απαλλοτρίωση από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού ή συνεχίζει να διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο. 

Μεταξύ αυτών το οικόπεδο και το κτήριο των γραφείων της εταιρείας στο Ψυχικό, συνολικής επιφάνειας 5 στρεμμάτων, καθώς επίσης και 4 οικόπεδα -το ένα εκ των οποίων είναι εκτός σχεδίου, που τελούν υπό απαλλοτρίωση.

Πηγή: capital.gr/Ελένη Μπότα

Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Δικαιώθηκε ο μακροχρόνιος αγώνας μας

Για δικαίωση του μακροχρόνιου αγώνα του κάνει λόγο ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για τον Δήμο μας και για το Ψυχικό. Δικαιώθηκε ο μακροχρόνιος αγώνας του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, μετά από προσωπική ανάδειξη της υπόθεσης και αγώνα δύο ετών από τον δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη.

Στην κυριότητα του Δημοσίου περνά, με απόφαση του Αρείου Πάγου, η έκταση των 242 στρεμμάτων εκτός σχεδίου, στα πρώην λατομεία Ψυχικού, καθώς έγινε δεκτή η αγωγή του κατά της Ανώνυμης Εταιρείας ΚΕΚΡΟΨ».

Ακόμη, η δημοτική αρχή σημειώνει: «Ένα δύσκολο και πολύ σημαντικό θέμα για τη φυσιογνωμία του Δήμου μας έκλεισε με την 747/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου. Και έκλεισε θετικά για τον Δήμο μας.

Ο ΑΠ έκρινε αμετάκλητα ότι 242,5 στρέμματα στην περιοχή Τουρκοβουνίων πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο, κλείνοντας ένα μαραθώνιο κύκλο διεκδικήσεων και αμφισβήτησης της έκτασης αυτής.

Ως δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων μας, έχοντας ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του Προαστίου και την στήριξη της επιθυμίας των κατοίκων, εργαστήκαμε επίπονα και εντατικά και παρουσιάσαμε ένα πλήρη φάκελο παρεμβαίνοντας για πρώτη φορά στη δίκη ως Δήμος υπέρ του Δημοσίου, παρέχοντας στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους κρίσιμα έγγραφα και ουσιαστική βοήθεια για την υποστήριξη της υπόθεσης.

Με την απόφαση αυτή τερματίζεται οριστικώς, μετά από 34 χρόνια, μια δίκη που άρχισε το 1988 με αγωγή που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της εταιρείας ΚΕΚΡΩΨ Α.Ε.

Η απόφαση αυτή έχει μεγάλη σημασία τόσο για τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού όσο και για το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, διότι εδώ τερματίζεται κάθε συζήτηση περί ένταξης της έκτασης αυτής στο σχέδιο, αποδίδοντας την στους κατοίκους και διασφαλίζοντας τη Φυσιογνωμία του Ψυχικού. Μεγάλη ημέρα για τον Δήμο μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet