3ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Ψυχικό
Κοινωνία

3ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Ψυχικό

Tο Σαββατοκύριακο 8-9 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το 3ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό.

3ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού

Φέτος συμπληρώνονται 96 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και πάνω από 450 χρόνια από τη θεμελίωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα Βουρλά της Σμύρνης, γενέτειρα πολλών προσφύγων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό.

Τιμώντας τις ρίζες μας και αναδεικνύοντας τις μνήμες του παρελθόντος και τις διαχρονικές αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, η Ενορία Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος» προχώρησαν το 2016 στην ετήσια θεσμοθέτηση της διοργάνωσης Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού, με κύριους στόχους, όπως σημειώνει ο Δήμος, εκτός από την ψυχαγωγική και καλλιτεχνική του διάσταση:

  • να διατηρήσουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία του μικρασιατικού πολιτισμού,
  • να  ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά  μας και αυτά με τη σειρά τους τις μέλλουσες γενιές, ώστε να μεταλαμπαδεύεται άσβεστη η φλόγα των Αλησμόνητων Πατρίδων,
  • να καταλάβουμε πώς η μουσική παράδοση των Μικρασιατών αποφόρτιζε και αποφορτίζει δημιουργικά τον συναισθηματικό κόσμο του καταπονημένου μας λαό και ειδικά τις δύσκολες  ημέρες που περνάει ο Ελληνισμός λόγω της κρίσης, και
  • να κατανοήσουμε ότι το σθένος, η ψυχική δύναμη και η αισιοδοξία των προσφύγων  υπερνικούσαν τα εμπόδια. Η στέρηση και οι ανάγκες όχι μόνο δεν τους κατέβαλαν, αλλά τους έκαναν ν΄ αγκιστρωθούν δυνατότερα από τη ζωή.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση βιβλίων από τον συγγραφέα και ιστορικό Βλάση Αγτζίδη («Σμύρνη 1922 – Η καταστροφή μιας πόλης» και «Μικρά Ασία – Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)», Μικρασιάτικα τραγούδια από τη Χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Ελευσίνας, τη συναυλία «Στη Σμύρνη εγεννήθηκα στον Πειραιά τραγούδησα», καθώς και μικρασιάτικα τραγούδια και ρεμπέτικα ντουζένια.

Τόπος διεξαγωγής, ο Ιερός Ναός και η πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, του προστάτη των προσφύγων του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet