Μουσική παράσταση «Το ταξίδι του Καραγκιόζη» στο Νέο Ψυχικό
Πολιτισμός

Μουσική παράσταση «Το ταξίδι του Καραγκιόζη» στο Νέο Ψυχικό

Η μουσική παράσταση «Το ταξίδι του Καραγκιόζη» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό.

Ένα μουσικό σεργιάνι από την Ανατολή έως τον τόπο όπου εγκαταστάθηκε τελικά και μετεξελίχτηκε το Θέατρο Σκιών, σε μουσική επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη, με την πολύτιμη σύμπραξη του γνωστού και ταλαντούχου καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού που διοργανώνεται από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, και περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν οι παλαιοί και οι νεότεροι καραγκιοζοπαίχτες στα έργα τους, καθώς και στιγμιότυπα και χαρακτηριστικές σκηνές από γνωστά και άγνωστα έργα του ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Θρύλοι έχουν διαμορφωθεί σχετικά με την καταγωγή του Καραγκιόζη: γενικά πιστεύεται ότι δημιουργός του ήταν ο σεΐχ (σεΐχης) Μεχμέτ Κιουστερί, που καταγόταν από την Προύσα και πέθανε εκεί το 1366. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Χατζηαβάτης και ο Καραγκιόζης συμμετείχαν στην κατασκευή ενός τζαμιού για τον σουλτάνο Ορχάν (1288-1360), ο Χατζηαβάτης ως επιστάτης και ο Καραγκιόζης ως εργάτης. Οι διάλογοι των δύο ανδρών ήταν τόσο διασκεδαστικοί, ώστε οι υπόλοιποι εργάτες σταματούσαν την εργασία τους και τους παρακολουθούσαν. Όταν ο σουλτάνος πληροφορήθηκε την καθυστέρηση των εργασιών, διέταξε τον θάνατο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη. Αργότερα όμως μετάνιωσε για την πράξη του και ο σεΐχ Κιουστερί δημιούργησε τις φιγούρες των δύο ηρώων με σκοπό να παρηγορήσει τον σουλτάνο.

Σήμερα στην Προύσα υπάρχει ένα μνημείο (υποτιθέμενος τάφος) του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet