Χειμώνας γεμάτος ιστορία στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλοθέης-Ψυχικού
Πολιτισμός

Χειμώνας γεμάτος ιστορία στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλοθέης-Ψυχικού

«Διαλέξεις Ιστορίας» θα πραγματοποιούνται απογεύματα Τρίτης, για δυό φορές τον μήνα, στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Οι διαλέξεις θα διαρκέσουν περίπου 5 μήνες, με έναρξη την Τρίτη 18 Οκτωβρίου.

Aκολουθώντας έναν καινοτόμο, ελεύθερο τρόπο διδασκαλίας, τα πεδία στα οποία θα κινηθούν οι διαλέξεις θα καλύψουν τον 19ο αιώνα (με αναφορές στο τέλος του 18ου) μέχρι σήμερα, και είναι τα εξής:

  • Ανατολικό Ζήτημα
  • Η Ελληνική Επανάσταση ως έκφανση του Ανατολικού Ζητήματος
  • Βιομηχανική Επανάσταση-Γαλλική Επανάσταση και νεότερος κόσμος. Ναπολεόντια και Μεταναπολεόντια Ευρώπη.
  • Το Ευρωπαϊκό Πολιτικό, Κοινωνικό και Οικονομικό Σύστημα κατά τη διάρκεια του Α΄ μισού του 19ου αιώνα
  • Η παρουσία της Ιταλίας και της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά πράγματα
  • Ο Ελληνικός 19ος αιώνας: ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό και την καθυστέρηση
  • Η Ελληνική Μεγάλη Ιδέα από τα μέσα του 19ου αιώνα: Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία
  • Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
  • Ο Ελληνικός Μεσοπόλεμος 1922-1940
  • Ο Ευρωπαϊκός Μεσοπόλεμος 1919-1939
  • Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Ευρώπη υπό Γερμανική Κατοχή
  • Δικτατορία του Μεταξά- Είσοδος της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Κατοχή – Αντίσταση- Εμφύλιος
  • Μεταπολεμικός κόσμος: Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι δημότες μας διψούν για όλο και περισσότερη γνώση, ανεξάρτητα από το επάγγελμα, την ηλικία ή την προηγούμενη ενασχόληση του καθενός. Επιθυμούν μια γνώση βαθύτερη της ιστορίας, όχι φυσικά με τη μορφή των σχολικών μαθημάτων (όσο κι αν νοσταλγούμε την εποχή εκείνη…), πέρα από τα στεγνά γεγονότα, τα κλασικά αίτια, τις προφανείς αφορμές και τα οφθαλμοφανή αποτελέσματα» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΚΑΠΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού & Αθλητισμού) του Δήμου και προσθέτει:

«Έχουμε όλοι την ανάγκη ιστορικών γνώσεων και απόψεων, που ορμητικά θα εισέλθουν σε χωράφια ακόμη ακαλλιέργητα και περιοχές ακόμη αχαρτογράφητες. Που θα ξεκινούν από το “λίγο πριν” και καθεμιά θα γεφυρώνει με το “σχεδόν τώρα”. Που θα κάνουν τομές, θα δίδουν εξηγήσεις σε ερωτήματα που “καίνε”, θα ανταλλάσσονται απόψεις, υπάρχουσες γνώσεις και προσωπικές εμπειρίες».

»Χάρη σε μια ευτυχή συγκυρία, ο καθηγητής – ιστορικός Γιάννης Αντωνόπουλος -που προσφέρει ευγενικά την κατάρτιση και τον χρόνο του- μαζί με τον ΟΚΑΠΑ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης – Ψυχικού, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα ξεκινήσει ένας κύκλος διαλέξεων που θα περιλαμβάνει ενότητες (με επιτρεπτές και σχεδόν επιβεβλημένες τις παρεκκλίσεις…), οι οποίες επιλέχθηκαν μετά από περίσκεψη και προσοχή, ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο, στο μέτρο πάντα του δυνατού. Να πλησιάσουμε, δηλαδή, σταδιακά όσο πιο κοντά γίνεται την ιστορική αλήθεια των ημερών μας και, ποιος ξέρει, να απαντηθεί, μερικώς έστω, το ερώτημα που πλανιέται στα χείλη όλων μας: πώς φθάσαμε ως εδώ και ποιο προβλέπεται άραγε ότι θα είναι το μέλλον μας».

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ, Γεράσιμος-Αλέξανδρος Μαζαράκης και η δημοτική σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. ΟΚΑΠΑ και αρμόδια θεμάτων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Έλση Δημουλά, προσκαλούν να παρακολουθήσουμε όλοι αυτό το ιστορικό πανόραμα, υποσχόμενοι ότι «μαζί θα (ξανα)γράψουμε ιστορία»!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet