Χαρ. Μπονάτσος: Πρώτος στόχος μου να επαναφέρω τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού στην κανονικότητα
Πολιτική

Χαρ. Μπονάτσος: Πρώτος στόχος μου να επαναφέρω τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού στην κανονικότητα

Στον 1ο όροφο του κτηρίου στον Φάρο Ψυχικού όπου στεγάζονται τα γραφεία του συνδυασμού Συμμετέχω οι πανηγυρισμοί έχουν πλέον κοπάσει. Εξάλλου, έχει περάσει παραπάνω από ένας μήνας από τη δεύτερη εκλογική Κυριακή του Οκτωβρίου, η οποία και ανέδειξε νέο δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού τον Χαράλαμπο Μπονάτσο. Έτσι, πλέον όλες οι σκέψεις στρέφονται στη δημοτική περίοδο που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2024, στη διάρκεια της οποίας θα φανεί κατά πόσον η νέα διοίκηση του Δήμου θα πετύχει εκεί που απέτυχε η απερχόμενη του νυν δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Το «Ε» συναντήθηκε με τον εκλεγμένο δήμαρχο της πόλης και συζήτησε μαζί του τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα της 15ης Οκτωβρίου, όσο και για τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα.

Τι τον εξέπληξε στο εκλογικό αποτέλεσμα

Το πρώτο μας ερώτημα αφορούσε στο τι οδήγησε ώστε ο συνδυασμός Συμμετέχω να κάνει την ανατροπή και να κερδίσει την πλειοψηφία των εκλογέων του Δήμου. Ήταν ο πειστικός λόγος του επικεφαλής του ή η διάθεση των πολιτών να αποδοκιμάσουν την πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής; Η απάντηση του κ. Μπονάτσου είναι ότι ισχύουν και τα δύο. Δηλαδή, όπως μας εξήγησε, αφενός λειτούργησε θετικά το γεγονός ότι η παράταξη απέφυγε τον «ξύλινο» λόγο, εντόπισε και ανέδειξε τα προβλήματα του Δήμου και αφετέρου οι πολίτες έβλεπαν από την άλλη πλευρά «μια διοίκηση την οποία ενδιέφερε κυριολεκτικά μόνο η επικοινωνία». Μάλιστα, ο εκλεγμένος δήμαρχος πρόσθεσε ότι εκείνο που τον εξέπληξε στο εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός του, αλλά το ότι υπήρξαν πολίτες που έως και την τελευταία στιγμή πίστευαν ότι η νυν δημοτική αρχή δικαιούτο μια δεύτερη ευκαιρία…

Σε ό,τι αφορά την αποχή, η οποία στον πρώτο γύρο κυμάνθηκε στο περίπου 55% και τη δεύτερη Κυριακή στο περίπου 65%, ο εκλεγμένος δήμαρχος θεωρεί ότι πρόκειται για ένα γενικότερο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο σύνολο της χώρας. Την απέδωσε δε σε όλα αυτά που είχαν προηγηθεί, δηλαδή την τραγωδία στα Τέμπη, τις φωτιές, τις πλημμύρες, τις διπλές εθνικές εκλογές, τα οποία δημιούργησαν ένα αίσθημα δυσφορίας στους πολίτες, που εκδηλώθηκε με την αποχή από τις κάλπες. Στο δε Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μπονάτσος, όλο αυτό συνδυάστηκε με τη δυσφορία του κόσμου απέναντι στη νυν δημοτική αρχή, αλλά και στο γεγονός ότι αρκετοί δεν γνώριζαν για τις εναλλακτικές προτάσεις των άλλων συνδυασμών. Έτσι, προτίμησαν να μη συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Τα λάθη της διοίκησης Γαλάνη που θα αποφύγει

Ο κ. Μπονάτσος συμμετείχε στη διοίκηση του δημάρχου Δ. Γαλάνη και μάλιστα από τη θέση του αντιδημάρχου. Τον ρωτήσαμε, λοιπόν, ποια θεωρεί ως τα σημαντικότερα λάθη που έκανε η εν λόγω διοίκηση και τα οποία ο ίδιος θα προσπαθήσει να μην επαναλάβει. Η παντελής έλλειψη συμμετοχικότητας ήταν το πρώτο που ανέφερε. Εξάλλου, όπως μας τόνισε, η έννοια της συμμετοχής ήταν και η «σημαία» του στις πρόσφατες εκλογές και όχι τυχαία ονομάτισε και τον συνδυασμό του. «Τα παιχνίδια παίζονται και κερδίζονται ομαδικά. “One man show” δεν υπάρχει στην πολιτική. Αν δεν έχεις μια καλή ομάδα ανθρώπων που να συνεργάζονται μεταξύ τους και με εσένα, δεν μπορείς να πας πουθενά» μας ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι από τους 12 δημοτικούς συμβούλους της παρούσας δημοτικής αρχής, οι έξι έφυγαν και μάλιστα οι τρεις ήταν αντιδήμαρχοι».

Εκτός από την έλλειψη ομαδικότητας και συμμετοχικότητας, ο κ. Μπονάτσος αναφέρθηκε επίσης σε ελλείμματα ενημέρωσης, που καθιστούσαν ακόμη δυσκολότερη τη συνεργασία μεταξύ των μελών της δημοτικής αρχής. Όσο για το ποιος τελικά διοικούσε τον Δήμο, η απάντησή του στο σχετικό ερώτημά μας ήταν «ο δήμαρχος και μία εξαιρετικά κλειστή ομάδα των τριών ατόμων -και ίσως να λέω πολλούς…».

Τα ανεκμετάλλευτα κονδύλια

Ωστόσο, ο εκλεγμένος δήμαρχος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο στοιχείο, που έχει να κάνει άμεσα με την καθημερινότητα, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου. Όπως μας είπε, θεωρεί αδιανόητο σε έναν Δήμο με τη φήμη και την αίγλη του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού να υπάρχει μια δημοτική αρχή η οποία «απλώς διεκπεραιώνει την καθημερινότητα κι αυτό όχι επιτυχώς». Μας έφερε δε ως παράδειγμα στοιχεία που αναδείχθηκαν στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πριν από περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε επίπεδο απορροφητικότητας κονδυλίων.

Όταν, μάλιστα, του αντιτείναμε ότι ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένας πλούσιος Δήμος, που πιθανότατα να έχει λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα υποδομής του, μας διόρθωσε, λέγοντάς μας: «Δεν είναι καθόλου έτσι. Θα σας φέρω μόνο ένα παράδειγμα, μιας και αναφερθήκατε στις υποδομές. Το έργο ομβρίων στη Φιλοθέη δεν έχει ακόμη ενταχθεί, ενώ το υπάρχον δίκτυο καλύπτει μόλις το 20% της περιοχής. Η σχετική μελέτη υπάρχει από το 2019 και μόλις προχθές με ενημέρωσαν ότι υπεγράφη τελικώς η σύμβαση».

Επαναφορά στην κανονικότητα

Με δεδομένο ότι οι τρεις δημοτικές ενότητες που απαρτίζουν τον Δήμο (Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Ψυχικό) παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και άρα ανάγκες, ζητήσαμε από τον νέο δήμαρχο να μας δώσει μια εικόνα των προτεραιοτήτων που θα θέσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για κάθε περιοχή. Ο ίδιος απάντησε ότι προτεραιότητά του είναι μία και άμεση, η επαναφορά της καθημερινότητας των πολιτών στην κανονικότητα. «Οι 11 στους 10 πολίτες», όπως χαριτολογώντας μας είπε, διαμαρτύρονται για τον φωτισμό, που προκαλεί αρνητικά αισθήματα ασφάλειας, την εγκληματικότητα, η οποία έχει αρχίσει να αυξάνεται ανησυχητικά, την καθαριότητα, τα πεζοδρόμια και το κυκλοφοριακό.

Στο ερώτημά μας εάν, για παράδειγμα, το κυκλοφοριακό, επηρεάζει εξίσου τις τρεις δημοτικές ενότητες, διευκρίνισε ότι στη Φιλοθέη αυτό περιορίζεται κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών προς και από τα σχολεία, στο Ψυχικό επιβαρύνεται από τη διαμπερή κυκλοφορία από το Γαλάτσι προς τη Λεωφόρο Κηφισιάς, στο δε Νέο Ψυχικό παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έξαρση, αφού είναι και η μόνη από τις τρεις δημοτικές ενότητες που διαθέτει μεικτές χρήσεις, φιλοξενώντας πλήθος καταστημάτων. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Δήμος διαθέτει μόλις τρεις δημοτικούς αστυνομικούς, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται τον επόμενο χρόνο…

Στο ερώτημά μας ότι, ακόμη κι αν υπάρχουν κοινά προβλήματα, οι πολίτες εκφράστηκαν διαφορετικά με την ψήφο τους στις τρεις δημοτικές ενότητες, ο κ. Μπονάτσος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα κομμάτι δημοτών που εξακολουθεί να λειτουργεί με τοπικιστικό κριτήριο. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στις εκλογές του 2010 έως και το 2019, οπότε ο κόσμος βίωνε μια νέα πραγματικότητα με την ενοποίηση του Δήμου, και υπήρχε μεγαλύτερη ανησυχία για το από ποια περιοχή θα προερχόταν ο δήμαρχος. Σε αυτές τις εκλογές η συγκεκριμένη τάση υποχώρησε και εστιάστηκε κυρίως στη Φιλοθέη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο εκλεγμένος δήμαρχος, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού απαρτίζεται από τρεις δημοτικές ενότητες και, άρα, ο δήμαρχος θα προέρχεται από κάποια εξ αυτών, γεγονός που δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Εκείνο που έχει σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «κάθε δημοτική αρχή να «σκύβει» πάνω στα προβλήματα και των τριών κοινοτήτων με τον ίδιο βαθμό ενδιαφέροντος».

Η αντιπολίτευση και το στοίχημα των επόμενων εκλογών

Η δημοτική αρχή του κ. Μπονάτσου στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα δεχθεί το κύριο βάρος της αντιπολίτευσης από ανθρώπους με τους οποίους είχε συνυπάρξει στο παρελθόν. Πώς θα συνεργαστεί μαζί τους και ποια αντιπολίτευση αναμένει από αυτούς; Στο πρώτο, αν και παραδέχθηκε ότι στα λόγια όλοι το λένε, δήλωσε διατεθειμένος να συνεργαστεί και με τους 25 δημοτικούς συμβούλους που θα συμμετέχουν στο νέο Σώμα, για να πάει τον Δήμο Μπροστά. Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός μας εξέφρασε την προσδοκία να έχει μια παραγωγική αντιπολίτευση, καθώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο προκειμένου και η όποια διοίκηση να κάνει καλύτερα τη δουλειά της και, κυρίως, να αποφεύγει την παγίδα της αλαζονείας, στην οποία έπεσε, όπως πρόσθεσε, η σημερινή δημοτική αρχή.

Εξάλλου, το στοίχημα για τον ίδιο δεν ήταν η νίκη στις πρόσφατες εκλογές, αλλά το να πετύχει τα επόμενα πέντε χρόνια όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύθηκε προεκλογικώς. «Τότε μόνο μπορείς να πας με ψηλά το κεφάλι στις επόμενες εκλογές και να πεις στον πολίτη ότι αυτό που είπες το έκανες και άρα μπορείς να ζητήσεις και πάλι την ψήφο του» τόνισε ο κ. Μπονάτσος, για να προσθέσει με νόημα: «Τον Οκτώβριο οι δήμαρχοι που έκαναν έργο επιβραβεύτηκαν από τον κόσμο από την πρώτη Κυριακή, όσοι υστέρησαν κάπως τα κατάφεραν τη δεύτερη Κυριακή κι εκείνοι που δεν έκαναν έργο πήγαν σπίτια τους».

Στο τέλος της επόμενης πενταετίας θα ξέρουμε σε ποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις θα συγκαταλέγεται η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Μέχρι τότε, ο κ. Μπονάτσος γνωρίζει ότι έχει μπροστά του δύσκολη διαδρομή, για την οποία του ευχόμαστε καλή δύναμη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet