Το πρόγραμμα δράσεων του Φυσιολατρικού Πεζοπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» για τον μήνα Νοέμβριο
Αθλητισμός

Το πρόγραμμα δράσεων του Φυσιολατρικού Πεζοπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» για τον μήνα Νοέμβριο

Ο Φυσιολατρικός Πεζοπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» υποδέχεται το φθινόπωρο διοργανώνοντας περιηγητικές-πεζοπορικές εκδρομές, όπως ενημερώνει το Δ.Σ. του συλλόγου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα δράσεων των πεζοπόρων για τον μήνα Νοέμβριο έχει ως εξής:

Κυριακή 8 Νοεμβρίου: Επίσκεψη στο Αρχαίο Κάστρο της Ακροκορίνθου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου οι Πεζοπόροι Χαλανδρίου θα περιηγηθούν στα μονοπάτια του Αρχαίου Κάστρου της Ακροκορίνθου και θα ανακαλύψουν τη μαγεία αυτού του τόπου πάνω στον απόκρημνο βράχο, όπου Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί και Φράγκοι άφησαν το ιστορικό στίγμα τους. Η θέα στον Κορινθιακό κόλπο από το παλαιότερο κάστρο της Ελλάδας είναι μοναδική. Στην ψηλότερη από τις δύο κορυφές του υψώματος σώζονται τα ίχνη του ναού της Αφροδίτης, στη θέση του οποίου κτίσθηκε αργότερα χριστιανικός ναός και στη συνέχεια τζαμί. Στον τόπο αυτόν, σύμφωνα με τον μύθο, το φτερωτό άλογο Πήγασος χτύπησε με την οπλή του στην κορυφή και ξεπετάχτηκε νερό που πότισε την πόλη της Κορίνθου. Στο σημείο αυτό, βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας με το άλογό του στο γκρεμό ο Βυζαντινός Δεσπότης Λέων Σγουρός για να μην παραδοθεί στους Φράγκους πολιορκητές και το Μάιο του 1821 υψώθηκε για πρώτη φορά στο κάστρο η επίσημη Ελληνική σημαία από τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Πρόγραμμα:

Στις 8π.μ. θα αναχωρήσει το πούλμαν από το σταθμό μετρό Χαλανδρίου και αναμένεται να φτάσει στο κάστρο κατά τις 10π.μ. Για δύο περίπου ώρες η ομάδα θα ξεναγηθεί (δωρεάν) στο Αρχαίο Κάστρο της Ακροκορίνθου και θα γνωρίσει την πλούσια ιστορία του. Μετά την ξενάγηση η ομάδα θα πεζοπορήσει προς το Καστέλι του Πεντεσκούφι, ένα μικρό κάστρο σε ένα βραχώδη λόφο ύψους 476 μέτρων απέναντι από τον Ακροκόρινθο, το οποίο χτίστηκε από τους Φράγκους το 1205, για να διευκολυνθούν στην πολιορκία της Ακροκορίνθου. Συνολική διαδρομή μήκους 4 χλμ. με βαθμό δυσκολίας 1. Στη συνέχεια η ομάδα θα μεταβεί στην Κόρινθο όπου θα έχει ελεύθερο χρόνο για βόλτα, καφέ και φαγητό. Στις 6μ.μ. θα αναχωρήσει το πούλμαν από την Κόρινθο για το σταθμό του μετρό Χαλανδρίου.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Πεζοπορικά παπούτσια, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, μπατόν, νερό, σνακ, ατομικό φαρμακείο.

Κόστος πούλμαν: 12 ευρώ/άτομο.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου: Διάσχιση του φαραγγιού της Αγάλης στη Δίρφη Ευβοίας

Η oμάδα των πεζοπόρων θα εκδράμει σε ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας που αναπτύσσεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Δίρφης, το φαράγγι της Αγάλης, όπου το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα.

Πρόγραμμα:

Η μετάβαση θα γίνει με ιδιωτικά οχήματα. Αφετηρία της διαδρομής το γήπεδο του οικισμού του Αγίου Αθανασίου Εύβοιας (πριν την Στενή), στις 10:30 όπου βρίσκεται και η είσοδος του φαραγγιού. Το μονοπάτι ακολουθεί τη ρεματιά, αλλάζοντας όχθη και διασχίζοντας πανέμορφα γεφύρια. Στα 45 λεπτά πορείας η ομάδα θα φτάσει στην «Κρυόβρυση», έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναψυχής με πετρόχτιστη πηγή και ξύλινο τραπέζι για ξεκούραση.

Στη συνέχεια, το μονοπάτι αρχίζει να ανεβαίνει ψηλότερα από την κοίτη και σιγά-σιγά απομακρύνεται απ’ αυτή. Διασχίζοντας ελατοσκέπαστες πλαγιές και λιβάδια υπο-αλπικού τύπου, μετά από δύο ώρες πορείας, η ομάδα θα φτάσει στην απείρου κάλλους τοποθεσία «Κράτια», στα 730 μέτρα υψόμετρο. Σήμα κατατεθέν της, η πετρόχτιστη πηγή και φυσικά ο τρίδυμος γιγαντιαίος πλάτανος που την σκιάζει. Κατόπιν, ακολουθώντας αριστερόστροφη πορεία θα καταλήξει σε δασικό δρόμο, ενώ υπάρχει και πέτρινο πεζούλι απ’ όπου κάποιος μπορεί να θαυμάσει τη θέα στον κάμπο. Συνολική διαδρομή μήκους 10 χλμ., με 700μ. υψομετρική και με βαθμό μέτριας δυσκολίας 2 (3,5 ώρες πεζοπορίας περίπου).

Όσα από τα μέλη της ομάδας επιθυμούν, μπορούν να κάνουν μια πιο μικρή διαδρομή. Στη συνέχεια η ομάδα θα μεταβεί στην Χαλκίδα όπου θα έχει ελεύθερο χρόνο για βόλτα καφέ και φαγητό.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Μποτάκια πεζοπορικά, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, μπατόν, νερό, σνακ, ατομικό φαρμακείο.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου: Πεζοπορία στο μονοπάτι Menalon Trail 4 από Βυτίνα προς Ελάτη

Η ομάδα των Πεζοπόρων Χαλανδρίου θα διανύσει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου μια από τις πιο όμορφες διαδρομές, το τέταρτο τμήμα από τα συνολικά οκτώ τμήματα του μοναδικού στην Ελλάδα πιστοποιημένου μονοπατιού Menalon Trail, μήκους 75 χλμ., το οποίο χαράχτηκε επάνω στις παραδοσιακές διαδρομές που ακολουθούσαν οι κτηνοτρόφοι εδώ και χιλιάδες χρόνια, και το οποίο έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον φυσιολατρών και πεζοπόρων. Πρόκειται για μια διαδρομή από Βυτίνα προς Ελάτη που ακολουθεί την κοιλάδα του Μυλάοντα ποταμού, με ιδιαίτερο χαρακτήρα που εναλλάσσει χρώματα και μορφές. Έλατα, πλάτανοι, πόες και πολλά λουλούδια συνθέτουν το πολύχρωμο μωσαϊκό της αρκαδικής γης.

Πρόγραμμα:

Στις 7π.μ. θα αναχωρήσει το πούλμαν από το σταθμό μετρό Χαλανδρίου και αναμένεται να φτάσει στην Βυτίνα κατά τις 10:30 περίπου. Η ομάδα θα ξεκινήσει την πεζοπορία της από την Βυτίνα προς την Ελάτη, στο σηματοδοτούμενο μονοπάτι Menalon Trail 4 κατηφορίζοντας στο φαράγγι παράλληλα με τον Μυλάοντα ποταμό. Θα διασχίσει τα γεφύρια Ζαρζίου και Μπαρμπά, περνώντας δίπλα από νερόμυλους, από τις Πηγές Πυργακίου και την πετρόχτιστη βρύση Μακρίνου, ακολουθώντας μια μαγική πορεία μέσα από το δάσος συντροφιά με τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού. Συνολική διαδρομή 11 χλμ. (4 ώρες πεζοπορίας περίπου), με υψομετρική διαφορά 420μ. και βαθμό δυσκολίας 1+. Στο τέλος της πεζοπορίας στην Ελάτη το πούλμαν θα παραλάβει την ομάδα και θα μεταβούν στην Βυτίνα για βόλτα, καφέ και φαγητό. Στις 5:00 μ.μ. θα αναχωρήσει το πούλμαν από την Ελάτη για το σταθμό του Μετρό Χαλανδρίου.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Μποτάκια πεζοπορικά, ρουχισμό κατάλληλο για πεζοπορία στο βουνό, μπατόν, σφυρίχτρα, νερό, σνακ, ατομικό φαρμακείο.

Κόστος πούλμαν: 20 ευρώ/άτομο.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

  1. Όλα τα μέλη θα πρέπει να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, αναλόγως τον βαθμό δυσκολίας της διαδρομής, και υποχρεούνται να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του αρχηγού της ομάδας.
  2. Λόγω των υγειονομικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, η συμμετοχή θα είναι περιορισμένη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τα εγγεγραμμένα μέλη μας. Οι συμμετοχές θα πρέπει να δηλωθούν εγκαίρως.
  3. Τα νέα μέλη θα πρέπει να φέρουν τη «Δήλωση Απαλλαγής Ευθύνης και Ανάληψης Κινδύνου» υπογεγραμμένη και να ενημερώσουν όσοι συμμετέχοντες δεν επιθυμούν να είναι στις φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτά η ομάδα στα κοινωνικά μέσα.
  4. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τηρούν πλήρως τους κανονισμούς και τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για την υγεία και έχουν τεθεί από την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ. Στο πούλμαν η πληρότητα είναι στο 65%, με υποχρεωτική μάσκα προσώπου και αντισηπτικό.

Τέλος, ο σύλλογος καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στο email: [email protected], στον τηλ. αριθμό: 69 74999545 (κ. Σωτήρης Μανίκας), στα γραφεία του συλλόγου (Καρελλά 22, Χαλάνδρι) και στη σελίδα των Πεζοπόρων στο facebook.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet