Επικαιροποίηση μελέτης αναθεώρησης ΓΠΣ Δήμου Χαλανδρίου
Ποιότητα Ζωής

Επικαιροποίηση μελέτης αναθεώρησης ΓΠΣ Δήμου Χαλανδρίου

Επικαιροποίηση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Χαλανδρίου πραγματοποίησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και η Μελέτη πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση.

Η «Μελέτη Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Χαλανδρίου» ξεκίνησε το 2007 και, αφού τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ολοκληρώθηκε και διαβιβάστηκε προς έγκριση στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) τον Απρίλιο του 2014. Μέχρι σήμερα, και όπως ενημερώνει ο Δήμος, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της μελέτης για λόγους που συνδέονται κυρίως με αλλαγές αφενός στην κατανομή των αρμοδιοτήτων ελέγχου και έγκρισης της μελέτης και αφετέρου στο θεσμικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές αυτές και κατόπιν προφορικών υποδείξεων από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), προέκυψε η ανάγκη επικαιροποίησης του Β2 Σταδίου της μελέτης, διερεύνησης του ενδεχομένου σημειακών βελτιώσεων – δεδομένου ότι έχει περάσει διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών από την αρχική διαβίβασή της στον ΟΡΣΑ – και επανυποβολής της μελέτης στο ΥΠΕΝ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου, αφού, σύμφωνα με τον Δήμο, μελέτησε το ισχύον ΓΠΣ, το θεσμικό πλαίσιο των χρήσεων γης με τις τροποποιήσεις τους, το περιεχόμενο των κατηγοριών των χρήσεων με τις εξαιρέσεις σε επιμέρους χρήσεις και τις υφιστάμενες χρήσεις και σύμφωνα πάντα με τις βασικές κατευθύνσεις, όπως αυτές δόθηκαν με την Απόφαση 296/2010 Δημοτικού Συμβουλίου, κατέληξε σε μία σειρά από αλλαγές επικαιροποίησης στο υποβληθέν το 2014 Β2 Στάδιο της μελέτης και τη σχετική ΣΜΠΕ. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στο περιεχόμενο των χρήσεων γης.
  • Κατάργηση του οδικού άξονα της ελευθέρας Λεωφόρου Πεντέλης.
  • Ενημέρωση της μελέτης με το νέο θεσμικό πλαίσιο.
  • Αλλαγές στη Ζώνη περιμετρικά του Νεκροταφείου Χαλανδρίου.
  • Σημειακές αλλαγές των χρήσεων γης στις περιοχές Πάτημα Ι και Πάτημα ΙΙ.
  • Σημειακές μεταβολές των χρήσεων γης στο Κέντρο Χαλανδρίου.
  • Περιορισμός της Γενικής Κατοικίας στα μέτωπα βασικών οδικών αξόνων.
  • Διάσπαρτες σημειακές μεταβολές.

Για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ζητήματα αναθεώρησης του ΓΠΣ, πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2016 ημερίδα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου (Πλήθος κόσμου στην ημερίδα για τα πολεοδομικά ζητήματα του Χαλανδρίου).

Όσον αφορά στη διαδικασία της διαβούλευσης, αυτή περιλαμβάνει συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου 2017 και υποβολή προτάσεων ή παρατηρήσεων έως και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, είτε στο πρωτόκολλο του Δήμου Χαλανδρίου είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected].

Όπως σημειώνει ο Δήμος, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με έγκριση των μελετών από το Δημοτικό Συμβούλιο και επανεπιβολή τους στο ΥΠΕΝ για έγκριση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet