Περιστατικό ρύπανσης με λύματα στη ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου καταγγέλλει ο ομώνυμος σύλλογος προστασίας
Κοινωνία

Περιστατικό ρύπανσης με λύματα στη ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου καταγγέλλει ο ομώνυμος σύλλογος προστασίας

Περιστατικό ρύπανσης με λύματα στη ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου φέρνει στο φως ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, στις 7/2/2024 κάτοικοι ενημέρωσαν τον σύλλογο για έντονη δυσοσμία (από τις 6/2/2024) από τις εκροές μεγάλου αγωγού ομβρίων που βρίσκεται στο αριστερό  πρανές του ρέματος, στη συμβολή της οδού Ευρίπου με την οδό Κηφισού, στον Δήμο Χαλανδρίου, αμέσως ανάντη της διάβασης πεζών προς την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου. Αφού, με επιτόπου επίσκεψη, οι άνθρωποι του συλλόγου πιστοποίησαν το γεγονός απευθύνθηκαν και ενημέρωσαν τον Δήμο Χαλανδρίου και την ΕΥΔΑΠ.  Συνεργεία της δεύτερης επισκέφθηκαν το σημείο και έκαναν κάποιο καθαρισμό στα φρεάτια της περιοχής στις 7/2/2024 και ενημέρωσαν γραπτώς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου ότι διαπιστώθηκε η ομαλή λειτουργία του συστήματος . Η ροή όμως των λυμάτων συνεχίστηκε απρόσκοπτη, όπως αναφέρει ο σύλλογος και την Τρίτη 13/2/2024 η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του νερού και η έντονη δυσοσμία είχε φθάσει μέχρι το πλάτωμα του Προφήτη Ηλία, στο κέντρο του Χαλανδρίου, για μήκος που ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο.

Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται πρώτη φορά, όπως αναφέρει ο σύλλογος, καθώς έχει επισημανθεί από το 2005 στους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ελέγχους χωρίς να βρίσκουν κάποια αιτία. «Αυτή τη φορά όμως δεν έχουμε ένα απλό “συμβάν” αλλά μία συνεχή και εκτεταμένη ρύπανση. Είναι προφανές ότι υπάρχει κάποια δομική αστοχία του συστήματος ή μόνιμη παράνομη σύνδεση με το δίκτυο ομβρίων. Σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να εντοπιστεί η αστοχία και να διορθωθεί» τονίζουν οι άνθρωποι του συλλόγου, προσθέτοντας:

«Η Ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου προστατεύεται βάσει Π.Δ. (ΦΕΚ 659/Δ/6-9-1995). Επιπλέον, η παραρεμάτια ζώνη (δασική έκταση) αποτελεί τον χώρο που πολλοί συμπολίτες μας περπατούν και έρχονται σε επαφή με τη φύση, βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους κ.λπ. Ακριβώς επάνω από το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει παιδική χαρά και πεζογέφυρα επικοινωνίας των δύο όχθεων. Στα τμήματα της ρεματιάς που η κλίση των πρανών είναι ομαλότερη, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα, ο χώρος πλημμυρίζει από οικογένειες και παιδιά. 

Ο Σύλλογός μας απευθύνθηκε, πέρα από την ΕΥΔΑΠ η οποία έχει την κύρια ευθύνη, και τον Δήμο Χαλανδρίου, στην αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, καθώς και στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγιεινής της Περιφέρειας που, βάσει νόμου, είναι υπεύθυνη για τα ρέματα, ζητώντας τη διενέργεια αυτοψίας. Αυτή τη φορά δεν μπορούμε να δεχτούμε τη λογική της “ειδικής περίπτωσης” και θα επιμείνουμε στην πλήρη θεραπεία του προβλήματος. 

Επιφυλασσόμεθα  για κάθε περαιτέρω  νόμιμη ενέργεια με σκοπό τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος της ρεματιάς και την προστασία της δημόσιας υγείας των επισκεπτών του δημόσιου χώρου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet