Πλήθος κόσμου στην ημερίδα για τα πολεοδομικά ζητήματα του Χαλανδρίου
Ποιότητα Ζωής

Πλήθος κόσμου στην ημερίδα για τα πολεοδομικά ζητήματα του Χαλανδρίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 ημερίδα με αντικείμενο τα μεγάλα ανοιχτά πολεοδομικά ζητήματα της πόλης του Χαλανδρίου. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Σχεδίου Πόλεως της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου και επικεντρώθηκε στη διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου, στην πορεία εξέλιξης της Πολεοδομικής Μελέτης περιοχών «Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας» και «Πεύκο Πολίτη», καθώς και στην ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής της περιοχής «Έθνος».

Την ημερίδα άνοιξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος ο οποίος επεσήμανε την προτεραιότητα που έχει για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου η αντιμετώπιση των κρίσιμων πολεοδομικών ζητημάτων της πόλης, τα εμπόδια στη διαδικασία ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού και τις σημαντικές αλλαγές για τη χωρική οργάνωση της πόλης με την κατάργηση της Ελευθέρας Λεωφόρου Πεντέλης, την παραχώρηση στον Δήμο της δημόσιας έκτασης στο Νομισματοκοπείο και τη διεκδίκηση των ΧΕΥ από τον Δήμο.

Οι κεντρικές εισηγήσεις της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν από τα στελέχη του Τμήματος Σχεδίου Πόλης του Δήμου Χαλανδρίου, υπό τον συντονισμό της διευθύντριας Τεχνικής Υπηρεσίας Κατερίνας Νότα, MSc αγρονόμου – τοπογράφου μηχανικού και του προϊστάμενου του Τμήματος Σχεδίου Πόλης, Γιώργου Ξυδόπουλου, αγρονόμου – τοπογράφου μηχανικού.

Ειδικότερα, στην εισήγηση των αγρονόμων – τοπογράφων μηχανικών (MSc) Χάιδως Μπαζάκα και Άννας Υψηλάντη αναλύθηκε το ιστορικό της εκπόνησης της «Μελέτης Αναθεώρησης του ΓΠΣ Δήμου Χαλανδρίου», το περιεχόμενο της μελέτης έτσι όπως εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2014 και τα θεσμικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν ανακύψει τα δύο χρόνια από την υποβολή της στο υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι σήμερα, τα οποία και καθιστούν αναγκαία την επικαιροποίηση και επανυποβολή της μελέτης στο υπουργείο. Οι ομιλήτριες παρουσίασαν μία σειρά από προτάσεις επικαιροποίησης και σημειακών βελτιώσεων που θα ενσωματωθούν στη μελέτη αναθεώρησης του ΓΠΣ, καθώς και τα βήματα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για την προώθηση της διαδικασίας αναθεώρησης του ΓΠΣ.

Ακολούθησε εισήγηση της αγρονόμου – τοπογράφου μηχανικού Γεωργίας Παπαδοπούλου (MSc) σχετικά με την Πολεοδομική Μελέτη των περιοχών «Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας» και «Πεύκο Πολίτη» και την Πράξη Εφαρμογής της περιοχής «Έθνος». Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο πολυκύμαντο ιστορικό της ένταξης της περιοχής Πεύκο Πολίτη στο σχέδιο πόλης, τις αλλαγές που προκύπτουν στο σχεδιασμό από την κατάργηση της Ελευθέρας Λεωφόρου Πεντέλης, τη συνθετότητα των διαδικασιών εκπόνησης και έγκρισης των σχετικών μελετών και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει με ασφάλεια η διαδικασία του σχεδιασμού.

Εκτός από τις εισηγήσεις των στελεχών του Τμήματος Σχεδίου Πόλης του Δήμου, στη συζήτηση κλήθηκαν να παρέμβουν εκπρόσωποι των δημόσιων φορέων που είναι αρμόδιοι για την παρακολούθηση και έγκριση των υπό συζήτηση μελετών. Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρενέβη η πολιτικός μηχανικός, προϊσταμένη του Τμήματος Μητροπολιτικού, Σχεδιασμού Αθήνας-Αττικής, Μικαέλα Μάλλια, η οποία επεσήμανε αφενός τις δυσκολίες που προκύπτουν στις διαδικασίες έγκρισης των ΓΠΣ λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας της και των συνεχών αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, και αφετέρου έδωσε στο κοινό τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του ΓΠΣ. Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής παρενέβη διευθύντρια Χωρικού Σχεδιασμού, Εύα Μικράκη, MSc αρχιτέκτων μηχανικός, η οποία με τη σειρά της περιέγραψε τα εμπόδια που ανακύπτουν στη διαδικασία χωρικού σχεδιασμού, ενώ σχετικά με την εκτός σχεδίου ζώνη γύρω από το Νεκροταφείο σημείωσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια προϋποθέτει άρτια επιστημονική τεκμηρίωση.

Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, με συντονισμό από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Γερολυμάτο.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Παρασκευής, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Πράσινου Ταμείου, της Υπηρεσίας Δόμησης Αγίας Παρασκευής και άλλων δήμων της Αττικής, οι μελετητές με τους οποίους συνεργάζεται το Τμήμα Σχεδίου Πόλης του Δήμου για την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών και σχεδίων, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης και πλήθος πολιτών.

Τα σχετικά έγγραφα:

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet