«Επιχείρηση» καθαριότητα στο Χαλάνδρι – Συστηματικές εβδομαδιαίες εξορμήσεις στις γειτονιές
Κοινωνία

«Επιχείρηση» καθαριότητα στο Χαλάνδρι – Συστηματικές εβδομαδιαίες εξορμήσεις στις γειτονιές

Συστηματικές εβδομαδιαίες εξορμήσεις στις γειτονιές του Χαλανδρίου πραγματοποιεί από τις αρχές Μαΐου η υπηρεσία Καθαριότητας, με όλο το διαθέσιμο προσωπικό και εξοπλισμό της, με στόχο μια ακόμα πιο καθαρή πόλη, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή της πόλης.

Η «επιχείρηση» περιλαμβάνει ταυτόχρονη κινητοποίηση απορριμματοφόρων, σκούπας, οχήματος αποκομιδής ογκωδών, υδροφόρας και καδοπλυντηρίου στην ίδια γειτονιά. Μετά την αποκομιδή των απορριμμάτων από όλους τους κάδους, τη συλλογή ογκωδών και κλαδεμάτων, ακολουθεί οδοκαθάριση, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται με εσωτερικό και εξωτερικό πλύσιμο των κάδων, με πλύσιμο των δρόμων και ασβέστωμα της βάσης των κάδων.

Με εξαίρεση το Πολύδροσο, όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα ομβρίων και θα ήταν δύσκολη η πραγματοποίηση μιας τέτοιας εξόρμησης, η «επιχείρηση» καθαριότητα έχει επαναληφθεί στον Συνοικισμό, την Αγ. Βαρβάρα, το Κέντρο, το Πάτημα και το Κάτω Χαλάνδρι και θα συνεχιστεί στις γειτονιές έως το τέλος του καλοκαιριού.

Πέρα από τις παραπάνω εξορμήσεις, η υπηρεσία έχει ήδη επεκτείνει το πρόγραμμα πλυσίματος των δρόμων με τις υδροφόρες, πέρα από την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο, που γίνονται σταθερά σε Συνοικισμό, Τούφα και Κάτω Χαλάνδρι, αντιστοίχως, ενώ σταδιακά και έως τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει προγραμματίσει να πλυθούν και να ασβεστωθούν όλοι οι κάδοι της πόλης.

«Οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι. Η καθαριότητα στην πόλη είναι υψηλή προτεραιότητα για τη σημερινή διοίκηση. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και τα μειωμένα έσοδα του Δήμου δεν έκαμψαν την επιλογή μας να επενδύσουμε σε σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον εξοπλισμό, και αυτό παρά το γεγονός ότι τα δημοτικά τέλη έχουν μειωθεί κατά 20% από το 2014. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται στο προσωπικό της Καθαριότητας, που δοκιμάστηκε και κινδύνευσε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, αλλά κατάφερε να κρατήσει την πόλη όρθια», σχολίασε σχετικώς ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

Ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού

Εν τω μεταξύ, τρία νέα απορριμματοφόρα σύγχρονης τεχνολογίας και μεγάλης χωρητικότητας έχουν μπει από τις αρχές Μαΐου στη «μάχη» της καθαριότητας στην πόλη.

Ο στόλος της υπηρεσίας έχει ανανεωθεί σημαντικά από το 2015, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, με συνολικά 11 απορριμματοφόρα, 2 μηχανήματα έργου, 2 φορτηγά, 3 σάρωθρα και 1 καδοπλυντήριο, με στόχο να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ των διαδοχικών απολυμάνσεων, καταρχήν στους πράσινους κάδους.

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα, εγκαταστάθηκαν στην πόλη 3.000 πράσινοι κάδοι, 600 μπλε, 900 κίτρινοι (για την ξεχωριστή διαλογή του χαρτιού) και 4 υπόγεια συστήματα συμπίεσης.

Στόχος της υπηρεσίας, όπως σημειώνεται, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του στόλου της με την αγορά ακόμα 15 οχημάτων, είτε με ίδιους πόρους είτε με leasing είτε μέσω χρηματοδότησης από τα προγράμματα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» και «Αντώνης Τρίτσης». Και μαζί η αντικατάσταση των παλαιότερων οχημάτων βαρέως τύπου με σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Ένα βήμα μπροστά παρά την καραντίνα

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας που δοκίμασαν τις αντοχές της υπηρεσίας με τις διαδοχικές καραντίνες, τις άδειες ειδικού σκοπού και των κρουσμάτων μεταξύ του προσωπικού, η υλοποίηση των βασικών προτεραιοτήτων της υπηρεσίας Καθαριότητας δεν ανακόπηκε, τονίζει η δημοτική αρχή.

Έτσι, από τις αρχές του 2021 ξεκίνησε, όπως είχε προγραμματιστεί, το έργο που αφορά στην οργάνωση του χώρου του αμαξοστασίου για τη σωστή μεταφόρτωση κλαδιών και ογκωδών, ενώ έγινε για πρώτη φορά εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου με βάση την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας, διαδικασία μάλιστα για την οποία βραβεύτηκε ο Δήμος στα Health and Safety Awards 2021. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet