Εκδήλωση για την Ελληνική Βιομηχανία από τον Σύλλογο Χαλανδρίου «Αργώ»
Επιχειρήσεις – Αγορά

Εκδήλωση για την Ελληνική Βιομηχανία από τον Σύλλογο Χαλανδρίου «Αργώ»

O Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «Αργώ» διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Η Οδύσσεια της Ελληνικής Βιομηχανίας και η θέση της στο νέο οικονομικό περιβάλλον» την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 στις 19:00 στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας 11).

Ομιλητής θα είναι μαθηματικός – μηχανουργός, ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Ενδογενούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ΙΝΕΠΑ) Αλέξανδρος Οικονομίδης.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου «Αργώ» σχετικά με την εκδήλωση σημειώνεται:

Θα επιχειρήσουμε να ιχνηλατήσουμε την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας – μεταποίησης, καθώς και κάτω από ποιες συνθήκες συντελέστηκε η όποια εκβιομηχάνιση, από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Σκοπός μας είναι, ανατρέχοντας στην ιστορία αυτή, να αναδείξουμε τους ουσιαστικούς λόγους της σημερινής οικονομικής, και όχι μόνον, κρίσης στην Ελλάδα.

Οι γεωφυσικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν στην βορειοδυτική Ευρώπη.

Χωρίς τις προϋποθέσεις μιας φεουδαλικής γεωργίας ήταν αδύνατη αργότερα η δημιουργία μιας μεγάλης καπιταλιστικής βιομηχανίας.

Από την αρχαιότητα ακόμη, ο κυρίαρχος τρόπος παραγωγής στην Ελλάδα ήταν και παραμένει ο ευέλικτος Μικροιδιοκτητικός Τρόπος.

Λόγω αυτού του λόγου, στις σημερινές συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, με την χωρίς ορατό τέλος αποβιομηχάνιση της Δύσης, η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να υπερβεί αυτήν την κρίση επ΄ ωφελεία της κοινωνίας της.

Συνηγορούν η γεωοικονομία μας, η ιστορική τεχνική μας ταυτότητα, το ακόμη κυρίαρχο στη χώρα μικροϊδιοκτητικό παραγωγικό μοντέλο, η απουσία της δυτικού τύπου μεγάλης βιομηχανίας και τέλος, η ευελιξία της διάσπαρτης στη χώρα μικρού μεγέθους μεταποιητικής μας υποδομής.

Σε συνθήκες ανάδυσης μιας Νέας Βιομηχανικής Επανάστασης, του γερμανικού -ευρωπαϊκού προγράμματος Industrie 4.0, και της οικονομίας «της γνώσης», ποια είναι η θέση των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet