Καταστηματάρχες και διοίκηση δεν τα… βρήκαν στη μουσική
Επιχειρήσεις – Αγορά

Καταστηματάρχες και διοίκηση δεν τα… βρήκαν στη μουσική

Το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αναψυχής και εστίασης στο Χαλάνδρι βρέθηκε, άλλη μια φορά, στο επίκεντρο της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, αυτή τη φορά με τις κανονιστικές διατάξεις που αφορούν στην ανάπτυξη νέων τραπεζοκαθισμάτων και το ωράριο χρήσης μουσικών οργάνων στην κορεσμένη περιοχή του κέντρου. Και ναι μεν στην πρώτη περίπτωση οι καταστηματάρχες συμφώνησαν με την εισήγηση της διοίκησης, στη δεύτερη ωστόσο πρόβαλλαν ισχυρές αντιρρήσεις, που ωστόσο δεν κατάφεραν ν’ αλλάξουν την εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Ανάπτυξη νέων τραπεζοκαθισμάτων

Την εισήγηση επί του θέματος των τραπεζοκαθισμάτων έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, ο οποίος τόνισε ότι, σε συνεργασία με την Τροχαία, καθορίστηκαν οι περιοχές (10 δρόμοι) εντός της περιοχής που ορίζεται ως κορεσμένη σε ΚΥΕ (Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) αναψυχής και εστίασης.

Γιώργος Κουράσης
Γιώργος Κουράσης

Ωστόσο, η μείζων μειοψηφία στάθηκε εξαρχής αρνητική στην πρόταση της διοίκησης, με τον τέως δήμαρχο Γιώργο Κουράση να κάνει λόγο για «αποσπασματική» και «επιφανειακή» εισήγηση, που «δεν μπορεί καν να χαρακτηρισθεί ως κανονιστική».

Όπως υποστήριξε ο κ. Γ. Κουράσης, η εισήγηση της διοίκησης δεν καθορίζει τη συνολική χρήση των κοινόχρηστων χώρων, με αποτέλεσμα να αφήνει ανέγγιχτα τα προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια την πόλη στο συγκεκριμένο θέμα.

Αλλά και στο επίπεδο των τραπεζοκαθισμάτων, όπως ανέφερε, η εισήγηση είναι «ελλιπέστατη», αφού δεν καθορίζει με σαφήνεια τι επιτρέπεται και τι όχι, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες που θα δαπανήσουν τα χρήματά τους για να αναμορφώσουν τους χώρους έξω από τις επιχειρήσεις τους να μην είναι σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα.

Ελένη Χριστούλη
Ελένη Χριστούλη

Από την πλευρά της διοίκησης, η αντιδήμαρχος Διοικητικών – Οικονομικών Ελένη Χριστούλη υποστήριξε ότι είναι επιλογή της δημοτικής αρχής να φέρνει τμηματικά τις ρυθμίσεις για τους κοινόχρηστους χώρους στην πόλη, καθώς πιστεύει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία συνολική κανονιστική διάταξη. Όπως υποστήριξε, η διάταξη για τα τραπεζοκαθίσματα προέκυψε μετά από μεγάλη συζήτηση με τους επαγγελματίες και περιλαμβάνει πολλές από τις παρατηρήσεις τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του δημάρχου Χαλανδρίου, ο οποίος ανέφερε ότι η συζητούμενη κανονιστική διάταξη έρχεται ως «δεύτερο βήμα» μετά από εκείνη για την προσωρινή αναστολή έκδοσης αδειών ΚΥΕ στο κέντρο, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των καταστηματαρχών, αλλά και των δικαιωμάτων των κατοίκων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σίμος Ρούσσος, «η πόλη δεν μπορεί να είναι μονολειτουργική, το πρωί εμπορική ζώνη και το βράδυ ζώνη διασκέδασης, αλλά οφείλει να είναι πολυλειτουργική, επιτρέποντας στον πολίτη να μπορεί να πηγαίνει σπίτι του, να σταθμεύει και να ξεκουράζεται».

Ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, που ωστόσο είναι αναγκαίο προκειμένου να τακτοποιηθεί η προηγούμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση, ενώ αναρωτήθηκε γιατί η μειοψηφία, από τη στιγμή που και η ίδια αναγνωρίζει ότι η πόλη δεν αντέχει άλλα καταστήματα, δεν «χαιρετίζει» τις πρωτοβουλίες της διοίκησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σ. Ρούσσος επεσήμανε ότι η κανονιστική είναι αποτέλεσμα «εξαντλητικού διαλόγου» με τους καταστηματάρχες και με τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί η διοίκηση και στα υπόλοιπα θέματα, προκειμένου η πόλη να λειτουργήσει με ένα συνολικό κανονιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη συμβίωση με όλους…

Σε διαφορετικούς… μουσικούς ρυθμούς

Και αν στις άδειες και τα τραπεζοκαθίσματα καταστηματάρχες και διοίκηση βρέθηκαν στην ίδια πλευρά, στο θέμα της παράτασης του ωραρίου χρήσης μουσικών οργάνων που πρότεινε η διοίκηση (έως τις 24:00 τις καθημερινές και έως τις 02:00 Παρασκευή και Σάββατο) υπήρξε σαφής διάσταση απόψεων.

«Δεν μας λάβατε υπόψη»
Πρόεδρος Σωματείου ΚΥΕ Χαλανδρίου
Πρόεδρος Σωματείου ΚΥΕ Χαλανδρίου

Από πλευράς επαγγελματιών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών εξέφρασε το παράπονο ότι η διοίκηση δεν έλαβε υπόψη της καμία από τις προτάσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα να βγει μία απόφαση που είναι εναντίον των επιχειρηματιών του Χαλανδρίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλοι οι γειτονικοί Δήμοι διαθέτουν περισσότερο διευρυμένα ωράρια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ανταγωνισμού για τα  καταστήματα του Χαλανδρίου.

Γιάννης Λαδόπουλος
Γιάννης Λαδόπουλος

Χαρακτηρίζοντας το προτεινόμενο ωράριο ως «εκτός πραγματικότητας», οι καταστηματάρχες φάνηκε να συμφωνούν με την πρόταση του κ. Γιάννη Λαδόπουλου (Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι) για δοκιμαστική περίοδο παράτασης του ωραρίου έως τη 01:00 τις καθημερινές και έως τις 03:00 Παρασκευή και Σάββατο, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση.

Οι καταστηματάρχες εξέφρασαν ενστάσεις και για τα κριτήρια που θεσπίζονται για την παραχώρηση της δυνατότητας παράτασης του ωραρίου χρήσης μουσικών οργάνων, τα οποία θεώρησαν «ασαφή» και «υποκειμενικά». Εστίασαν δε ιδιαίτερα στο θέμα των επενδύσεων που υποχρεούνται να κάνουν οι επαγγελματίες ως «προαπαιτούμενο» για να λάβουν τη σχετική άδεια (π.χ. κατασκευή προθαλάμου με διπλές πόρτες), ζητώντας να δεσμευτεί η δημοτική αρχή ότι όποιος προχωρήσει στις συγκεκριμένες δαπάνες θα λάβει και την άδεια παράτασης του ωραρίου.

Επί του θέματος παρενέβη και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος είπε ότι «παλεύουμε μήνες για μία κοινή λύση», αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είναι άλλο αυτός που λειτουργεί ασύδοτα -κάτι που θα εξακολουθήσει να κάνει ανεξάρτητα των ορίων λειτουργίας- και άλλο αυτός που προσπαθεί να «λειτουργήσει την επιχείρησή του με βιώσιμο τρόπο».

Όπως υποστήριξε, οι καταστηματάρχες είναι οι πρώτοι που «κυνηγούν» τους κακούς επαγγελματίες και θέλουν να τους αποκλείσουν, αλλά αυτό δεν πρέπει να στραφεί εις βάρος του συνόλου των επαγγελματιών. Απευθυνόμενος στο Σώμα, είπε ότι με το ωράριο που προτείνετε «μας πεθαίνετε και καταδικάζετε 240 επιχειρήσεις σε κλείσιμο και 3.000 εργαζόμενους στην ανεργία».

«Έχουν δικαιώματα και οι κάτοικοι»
Θωμάς Βαρδουλάκης
Θωμάς Βαρδουλάκης

Στον αντίποδα κινήθηκε η τοποθέτηση του κ. Θωμά Βαρδουλάκη (Χαλάνδρι η Πόλη μας), ο οποίος τόνισε ότι «πόλη που το κέντρο της δεν είναι φιλικό στους κατοίκους της είναι καταδικασμένη». Όπως υποστήριξε, εάν κάποια στιγμή «περάσει η μόδα» και τα καταστήματα αποχωρήσουν, το κέντρο θα μείνει έρημο και «εστία παραβατικότητας», όπως έχει συμβεί και με άλλες περιοχές της Αθήνας. Πρόβλεψε δε, ότι ακόμη κι αν πάει το ωράριο στις 03:00, αυτό δεν θα τηρηθεί και η ηχορρύπανση θα συνεχίζεται έως το πρωί.

Κωνσταντίνος Γερολυμάτος
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση μεταξύ των αιτημάτων των καταστηματαρχών και των κατοίκων. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στην Επιτροπή Διαβούλευσης για το θέμα, σχεδόν το σύνολο των συμμετεχόντων ήταν αρνητικό στην παράταση του ωραρίου στις τρεις τα ξημερώματα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γερολυμάτος τόνισε ότι υπήρξαν μετρήσεις και μελέτη του θορύβου στο κέντρο της πόλης που έδειξαν ότι σε 16 σημεία εντάσεις πάνω από τα 85 ντεσιμπέλ, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ύπαρξη συγκεκριμένου ωραρίου λειτουργίας.

«Δεν θέλουμε να διώξουμε κανέναν, ούτε να κάνουμε ησυχαστήριο το κέντρο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στην πόλη πρέπει να συμβιώσουν και τα καταστήματα και οι κάτοικοι».

Ιωάννα ΑθανασάτουΠιο έντονη ήταν η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Ιωάννα Αθανασάτου, η οποία, αφού επεσήμανε ότι δεν βρίσκονται στην αίθουσα και εκπρόσωποι των κατοίκων για να εκφράσουν τις απόψεις τους, οι οποίες ωστόσο εκφράστηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης και ήταν αρνητικές ως προς την παράταση του ωραρίου, τόνισε ότι η κανονιστική που φέρνει η διοίκηση είναι «απολύτως ισορροπημένη για μια πόλη υπέρμετρα επιβαρυμένη από τα καταστήματα».

Όπως είπε, δεν μπορούμε από το σημερινό καθεστώς που είναι στις 11:00 να πάμε «στο άλλο άκρο», προσθέτοντας ότι στόχος της διοίκησης είναι να «συνθέσει αντικρουόμενα συμφέροντα» κι αυτό σημαίνει ότι κάθε πλευρά «θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω από το μέγιστο των διεκδικήσεών της».

Η ίδια έκανε επίσης αναφορά και στην επισήμανση των καταστηματαρχών στο θέμα της διασφάλισης των επενδύσεων που θα κάνουν, λέγοντας ότι η αδειοδότηση γίνεται στη βάση των όσων προβλέπει η νομοθεσία και “δεν μπορούμε εμείς να σας υπογράψουμε από σήμερα τις άδειες”.

Στο σημείο αυτό, ακούστηκαν διαμαρτυρίες από την πλευρά των καταστηματαρχών, οι οποίοι δήλωσαν ότι «κουράστηκαν από τις διαπραγματεύσεις» και ότι «το ωράριο που προτείνετε δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε, αφού θα μας κλείσει», γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό του δημάρχου, ο οποίος τους είπε ότι εάν δεν αλλάζει τίποτε από το προηγούμενο καθεστώς, τότε να μην υποβάλουν αιτήσεις για την παράταση του ωραρίου.

«Δεν είστε μόνοι σας στην πόλη»
Σίμος Ρούσσος
Σίμος Ρούσσος

Συνεχίζοντας, ο κ. Σ. Ρούσσος τόνισε ότι η διοίκησή του είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει έναν «διάφανο μηχανισμό» σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων στην πόλη, ενώ διαφώνησε με την άποψη των καταστηματαρχών ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις τους.

Όπως είπε ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή παρέχει τη δυνατότητα στα καταστήματα να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο, παρ’ ότι το κέντρο είναι κορεσμένο και μάλιστα, παρέχει τη δυνατότητα αυτή σε όλο το κέντρο και όχι με σύστημα ζωνών, προκειμένου να μην δημιουργηθούν «επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων».

Απευθυνόμενους στους καταστηματάρχες τους είπε ότι «δεν είστε μόνο εσείς στην πόλη, αλλά υπάρχουν και οι κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ήθελαν καμία παράταση στο ωράριο».

Τέλος, ο κ. Σ. Ρούσσος τόνισε ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι προσωρινή και εφόσον οι καταστηματάρχες συμμορφωθούν και υπάρξει γενικότερα καλή θέληση, «εδώ είμαστε να το ξαναδούμε».

Και… δεύτερος γύρω έξω από το δημαρχείο

Μπορεί η συζήτηση να ολοκληρώθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά είχαν μείνει ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, όπως φάνηκε στη συνέχεια. Έτσι, με το που τελείωσε η συνεδρίαση και άδειασε η αίθουσα, στον χώρο μπροστά από το παλαιό δημαρχείο καταστηματάρχες «πολιορκούσαν» τον δήμαρχο, αντιδημάρχους και συμβούλους της διοίκησης και συνέχισαν να υπερασπίζονται τα αιτήματά τους.

Και ήταν μία συζήτηση πραγματικά πλούσια σε επιχειρήματα, χωρίς καθόλου εντάσεις, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει «σεμινάριο» για κάθε είδους διαπραγματεύσεις. Και μπορεί, λόγω της μεγάλης δυσκολίας του θέματος, να μην οδήγησε σε κάποια τελική απόφαση, αλλά αν κρίνουμε από τον τρόπο που άκουγαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης, σίγουρα η συζήτηση αποτέλεσε μία πολύ καλή βάση προβληματισμού και σκέψεων για μελλοντικές δράσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet