Ποιες επιχειρήσεις «βρίσκουν τον μπελά» τους από τον Σίμο Ρούσσο
Επιχειρήσεις – Αγορά

Ποιες επιχειρήσεις «βρίσκουν τον μπελά» τους από τον Σίμο Ρούσσο

Τον «μπελά» τους έχουν βρει οι επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, με τη διοίκηση του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου, ο οποίος -επικαλούμενος τον νόμο- τις «στριμώχνει» είτε σε πολεοδομικά, είτε σε οικονομικά ζητήματα.

Διεκδικούνται δημοτικά τέλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ήδη, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο δήμαρχος το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2017, βρίσκεται σε φάση δικαστικών διεκδικήσεων απέναντι σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είτε είχαν δηλώσει λάθος τ.μ., πληρώνοντας λιγότερα δημοτικά τέλη από τα αναλογούντα (π.χ. περιπτώσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ), είτε δεν πλήρωναν καθόλου τέλη, όπως στην περίπτωση της Αττικής Οδού. Κι αν στις πρώτες, το καθεστώς είναι κάπως περίπλοκο, αφού οι συγκεκριμένες εταιρείες ζητούν αναστολή εκτέλεσης των τελών που έχει βεβαιώσει ο Δήμος, προβάλλοντας λόγους οικονομικής επιβίωσης, στην περίπτωση της Αττικής Οδού τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η εταιρεία δεν αναγνωρίζει καθόλου την υποχρέωση ότι πρέπει να πληρώνει στον Δήμο τέλη για τις εγκαταστάσεις της, ωστόσο, για τρεις περιπτώσεις τα μέτρα αναστολής που ζήτησε απορρίφθηκαν και πλέον οφείλει να καταβάλλει στον Δήμο άμεσα το ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η εταιρεία προσπάθησε με «παρελκυστικό τρόπο» να μην προχωρήσει ο Δήμος σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αλλά μέχρι την περασμένη Τρίτη δεν είχε κάνει κάποια κίνηση προς τακτοποίηση των οφειλών της, οπότε ο Δήμος κίνησε τις διαδικασίες κατάσχεσης.

Αν και οι αποφάσεις περί αναστολής της επιβολής δημοτικών τελών δεν προδικάζουν τις αποφάσεις των δικών που θα ακολουθήσουν, ο Δήμος είναι αποφασισμένος να πάει την υπόθεση έως το τέλος, αφού τα διεκδικούμενα ποσά μόνο αμελητέα δεν είναι.

Προς «σφράγιση» του καταστήματος Σκλαβενίτη στη Ρεματιά

Από την άλλη πλευρά, το πολεοδομικό ζήτημα που έχει προκύψει με το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, το οποίο εξαγόρασε τον Μαρινόπουλο, που λειτουργούσε με άδεια υπεραγοράς από το 2012 στην οδό Γυφτοπούλου, «η οποία είχε εκδοθεί παρανόμως», όπως είπε ο κ. Σ. Ρούσσος, αφού το Προεδρικό Διάταγμα για τη Ρεματιά σαφώς και δεν επιτρέπει στην περιοχή τέτοιες χρήσεις.

Αρχικώς, οι νέοι ιδιοκτήτες ζήτησαν από τον Δήμο να τους μεταβιβάσει την άδεια λειτουργίας του Μαρινόπουλου, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Αντιθέτως, ο Δήμος ζήτησε από τη νέα εταιρεία να αιτηθεί νέας αδείας, εφ’ όσον η Υπηρεσία Δόμησης αποφανθεί περί των επιτρεπόμενων χρήσεων. Όπως ήταν φυσικό, η Υπηρεσία Δόμησης «άναψε κόκκινο φως» για χρήσεις υπεραγοράς και η εταιρεία επανήλθε με νέο αίτημα να της δοθεί προσωρινή άδεια λειτουργίας μέχρι τον Ιούλιο του 2018, ώστε να δρομολογήσει την αποχώρησή της από το συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από τον Δήμο, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να δοθεί προσωρινή άδεια με χρήση που αντίκειται σε όσα προβλέπονται για την περιοχή. Επίσης, όπως είπε ο δήμαρχος, είχε προηγηθεί προφορική συνεννόηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας, όπου είχε συμφωνηθεί να δοθεί ατύπως ο χρόνος που χρειάζονται προκειμένου ν’ αποχωρήσουν από την περιοχή, με την προϋπόθεση ότι δεν θ’ ασκήσουν άλλα ένδικα μέσα.

Τελικώς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Δήμος προχώρησε στην αφαίρεση της άδειας του Μαρινόπουλου και αποφάσισε τη σφράγιση του καταστήματος, με τη Σκλαβενίτης να προσφεύγει κατά της απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς θετικό αποτέλεσμα, αλλά και δικαστικώς, ζητώντας αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Η εξέταση του τελευταίου αιτήματος έγινε πριν λίγες μέρες κι αναμένεται η απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση ακολουθεί ενιαία πολιτική σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Π/Δ για τη Ρεματιά, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν στην ίδια περιοχή και οι οποίες θα εξεταστούν, σε συνάρτηση και με τον βαθμό όχλησης που προκαλούν.

Ο κ. Ρούσσος απάντησε και στο επιχείρημα που προβάλλεται για το τι θα γίνουν οι 20 με 25 εργαζόμενοι του συγκεκριμένου καταστήματος, λέγοντας ότι η Σκλαβενίτης έχει επιδοτηθεί με 500 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για ν’ απορροφήσει τους εργαζομένους της Μαρινόπουλος, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα να μετακινήσει τους εν λόγω υπαλλήλους σε άλλο κατάστημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet