“Γκρίνιες” μειοψηφίας για τη μείωση δυναμικότητας των παιδικών σταθμών
Κοινωνία

“Γκρίνιες” μειοψηφίας για τη μείωση δυναμικότητας των παιδικών σταθμών

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το θέμα της δυναμικότητας των παιδικών σταθμών του Δήμου Χαλανδρίου αποτέλεσε εστία τριβών μεταξύ διοίκησης και μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Αυτή τη φορά η συζήτηση εστιάστηκε στον καθορισμό του αριθμού των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στις συγκεκριμένες δομές στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2015-2016». Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, αφού η διοίκηση επέμεινε στην ανάγκη μείωσης των φιλοξενούμενων παιδιών, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς όπως εξήγησε οι υποδομές, αλλά και το προσωπικό, δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, κάτι με το οποίο διαφώνησαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας (σ.σ.: απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων Χαλάνδρι Φιλική Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση και Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία).

Κωνσταντίνος Γερολυμάτος: Θα κάνουμε «reset» στο σύστημα των παιδικών σταθμών
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, αντιδήμαρχος
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, αντιδήμαρχος

Την εισήγηση επί του θέματος έκανε ο αντιδήμαρχος Προσχολικής Αγωγής, ο οποίος παρουσίασε μία «μελανή» εικόνα για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών τα προηγούμενα χρόνια, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και υποδομών, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως η λειτουργία σταθμού 37τ.μ. που φιλοξενούσε 30 παιδιά, παιδικό σταθμό στον οποίο το σύνολο του προσωπικού είναι απόφοιτοι ΙΕΚ, αλλά και σταθμού όπου η διευθύντρια αναγκαζόταν να κάνει χρέη ακόμη και μαγείρισσας!

Ο κ. Κωνσταντίνος Γερολυμάτος δήλωσε ότι η διοίκηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των παιδικών σταθμών (σ.σ.: «θα κάνουμε reset στο σύστημα» ήταν η χαρακτηριστική φράση του), προανήγγειλε τη λειτουργία των δύο νέων παιδικών σταθμών της πόλης, ενώ ανέφερε ότι, μετά από 4 χρόνια, επαναλειτουργούν βρεφικά τμήματα, απαλλάσσοντας τους γονείς από το άγχος να αναζητούν ιδιωτικούς σταθμούς για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των κριτηρίων αδειοδότησης των παιδικών σταθμών, που «θα γεφυρώσει τη μέχρι σήμερα σκανδαλώδη εύνοια προς τους ιδιωτικούς σταθμούς».

Απαντώντας σε ερωτήσεις και σχόλια δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας για τη μείωση των φιλοξενούμενων παιδιών, αντέτεινε ότι η διοίκηση θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία των παιδικών σταθμών, που είχε πληγεί σοβαρά την προηγούμενη περίοδο.

Πάντως, ο κ. Κ. Γερολυμάτος παραδέχθηκε ότι δεν θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες της πόλης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αλλά κατά τα μέσα της χρονιάς τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, τόσο μέσω της αξιοποίησης συμβασιούχων, αλλά και μόνιμων υπαλλήλων, όσο και με τη λειτουργία των δύο νέων παιδικών σταθμών.

Γιώργος Κουράσης: Καλώς ήλθατε στην πραγματικότητα
Γιώργος Κουράσης, επικεφαλής μείζονος
Γιώργος Κουράσης, επικεφαλής μείζονος

Με καυστική διάθεση, ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (Χαλάνδρι σε Δράση) καλωσόρισε τη διοίκηση στην πραγματικότητα, λέγοντας ότι «μάλλον έμαθε τις λέξεις “ΕΣΠΑ” και “συμβασιούχοι”, τις οποίες απέφευγε, όπως ο διάβολος το λιβάνι, τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Γιώργος Κουράσης τόνισε ότι θα περίμενε η δημοτική αρχή να είναι έτοιμη να λειτουργήσει τους δύο παιδικούς σταθμούς, «τους οποίους τους παραδώσαμε σχεδόν έτοιμους», ενώ στις κατηγορίες για τον τρόπο λειτουργίας των παιδικών σταθμών τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε ότι στα 3,5 χρόνια της θητείας του ουδείς του εξέφρασε κάποιο παράπονο, είτε γονέας, είτε εκπαιδευτικός. Απεναντίας, όπως πρόσθεσε, υπήρξε «αγαστή συνεργασία» με όλους τους εμπλεκόμενους κι έτσι ξεπερνιόντουσαν όποια προβλήματα προέκυπταν.

Γιάννης Λαδόπουλος: Άλλα λέγατε ως μειοψηφία
Γιάννης Λαδόπουλος,  (Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι)
Γιάννης Λαδόπουλος,
(Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι)

Από την παράταξη Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι, ο κ. Γιάννης Λαδόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με την απορία ότι «εάν κλείσουμε όλους τους παιδικούς σταθμούς που θεωρεί ακατάλληλους η διοίκηση, τι θα γίνει;», για να συνεχίσει λέγοντας ότι η σημερινή διοίκηση, όταν βρισκόταν στη μειοψηφία, πίεζε τις διοικήσεις να πάρουν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τις κατηγορούσε όταν αυτό δεν ήταν εφικτό.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ. Γ. Κουράση, δηλαδή ότι κανένα παράπονο δεν είχε διατυπωθεί τα προηγούμενα χρόνια από το προσωπικό των σταθμών για το επίπεδο λειτουργίας τους, ενώ για το θέμα των εργαζομένων με πτυχίο ΙΕΚ, που εμφανίζονται σήμερα ως η πλειονότητα στο συγκεκριμένο προσωπικό, τόνισε ότι προέκυψε μετά τις συνταξιοδοτήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι και οι ιδιωτικοί σταθμοί λειτουργούν με αποφοίτους ΙΕΚ, για να λάβει την απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι «ως διοίκηση αδιαφορούμε για το τι κάνουν οι ιδιωτικοί σταθμοί».

Τέλος, ο κ. Γ. Λαδόπουλος κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ότι μειώνει διαρκώς τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς της πόλης, αναγκάζοντας τους γονείς να αναζητούν λύσεις σε αντίστοιχες δομές γειτονικών Δήμων.

Θωμάς Βαρδουλάκης: Μην σπρώχνουμε τους γονείς στους ιδιωτικούς σταθμούς
Θωμάς Βαρδουλάκης  (Χαλάνδρι η Πόλη μας)
Θωμάς Βαρδουλάκης
(Χαλάνδρι η Πόλη μας)

Εκπροσωπώντας τη δημοτική παράταξη Χαλάνδρι η Πόλη μας, ο κ. Θωμάς Βαρδουλάκης ζήτησε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παιδικών σταθμών στο πλαίσιο του δυνατού και «να μην αναζητούμε την τελειότητα», καθώς με αυτή τη λογική «στέλνουμε τους γονείς στους ιδιωτικούς σταθμούς».

Παράλληλα, ζήτησε από τη διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στη λειτουργία των δύο νέων παιδικών σταθμών, που θα μπορέσουν να αυξήσουν τη δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών.

Δήμαρχος: Θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των παιδικών σταθμών
Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος
Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος

Ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για «πορεία απαξίωσης των παιδικών σταθμών την τελευταία πενταετία», αναφέροντας ως απόδειξη των λεγομένων του ότι κατά την περσινή περίοδο ένταξης στο πρόγραμμα εναρμόνισης έμειναν κενές θέσεις, γιατί αρκετοί γονείς δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους παιδικούς σταθμούς της πόλης.

Ο κ. Σίμος Ρούσσος αναφέρθηκε σε αυτά που η δημοτική αρχή πολεμά, αλλά δεν είναι στο χέρι της να επιλύσει μόνη της, όπως οι προσλήψεις προσωπικού και το «ξεπάγωμα» προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπου απαιτείται η εθνική συμμετοχή, καθώς και όσα η διοίκησή του μπορεί και θα πράξει, όπως η ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων λειτουργίας των παιδικών σταθμών και το άνοιγμα των δύο νέων δομών. Για τις τελευταίες είπε ότι θα είναι έτοιμες έως τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε η συνολική δυναμικότητα θα ξεπεράσει τον αριθμό 280 παιδιών που είναι σήμερα.

Επίσης, εστίασε στην επαναφορά μετά από καιρό των βρεφονηπιακών τμημάτων, με «διάφανα και αξιοκρατικά κριτήρια» και όχι «μέσω τηλεφωνημάτων», όπως είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες από τους εκπροσώπους της μειοψηφίας.

Τέλος, ο δήμαρχος τόνισε ότι τα χρήματα που ο Δήμος διεκδικεί και θα πάρει από τα κοινοτικά προγράμματα θα τα αξιοποιήσει για προσλήψεις, αλλά και αξιοπρεπείς αμοιβές στο προσωπικό των παιδικών σταθμών και «δεν θα τα βάλουμε στην τράπεζα», όπως έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet