ΔΑΣ Χαλανδρίου: Νέο εργοδοτικό έγκλημα στον Δήμο μας
Κοινωνία

ΔΑΣ Χαλανδρίου: Νέο εργοδοτικό έγκλημα στον Δήμο μας

Το πρωί της Παρασκευής 3/4 σημειώθηκε εργατικό ατύχημα στον Δήμο Χαλανδρίου, όπως καταγγέλεει η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Χαλανδρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, εργάτης σε απορριμματοφόρο χτύπησε σοβαρά το χέρι του και χρειάστηκε να κάνει χειρουργείο και να παραμείνει στο νοσοκομείο.

Η ΔΑΣ κατηγορεί τη δημοτική αρχή του δημάρχου Σίμου Ρούσσου ότι, ενώ «η ανάγκη ελέγχου και σωστής συντήρησης των απορριμματοφόρων για την αποφυγή ακριβώς τέτοιων ατυχημάτων έχουν τονιστεί πολλές φορές από τους εργαζόμενους και την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως έγινε και στη τελευταία συνάντηση την 31/10/19 με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής», τελικώς δεν έχει ληφθεί κανέναν μέτρο.

Ακολουθεί αναλυτικά η καταγγελία της ΔΑΣ Χαλανδρίου:

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως η πανδημία, κυβέρνηση, δημοτικές αρχές και τα «παπαγαλάκια» τους στα ΜΜΕ κουνάνε το δάκτυλο στους εργαζόμενους και τον λαό, κλείνοντας σε όλες τις πτώσεις την ατομική ευθύνη. Με την επίκληση της ατομικής ευθύνης και τα ευχολόγια γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν οι ελλείψεις ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, να κρυφτεί η κρατική ευθύνη.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι συνάδελφοί μας στον τομέα της καθαριότητας για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την πανδημία, άλλα και τα λειψά μέτρα προστασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, την καταστρατήγηση των ρεπό και των αδειών τους.

Από παλιότερα ακόμα είναι αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση της εργασίας, που στις μέρες μας χτυπά κόκκινο, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, την ανύπαρκτη εκπαίδευση, την εικοσιτετράωρη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, τη λειψή χορήγηση ατομικών μέσων υγιεινής και ασφάλειας. Είναι αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών, που βλέπουν ως κόστος την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες δουλειάς ήταν και είναι πολλά τα εργατικά «ατυχήματα» που συμβαίνουν, όπως και αυτό που συνέβη το πρωί της Παρασκευής 3/4/2020 στο Δήμο μας, όπου εργάτης σε απορριμματοφόρο χτύπησε σοβαρά το χέρι του και χρειάστηκε να κάνει χειρουργείο και να παραμείνει στο νοσοκομείο. Σίγουρα η δημοτική αρχή θα μας πει, για μία ακόμα φορά, όπως κάνει πάντα, ότι φταίει η κακιά στιγμή, η ατομική ευθύνη του συναδέλφου που δεν ήταν αρκετά προσεχτικός, για να κρύψει τη δική της ευθύνη, και παρά τις όποιες επισημάνσεις έχουν γίνει από την πλευρά των εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Η ανάγκη ελέγχου και σωστής συντήρησης των απορριμματοφόρων για την αποφυγή ακριβώς τέτοιων ατυχημάτων έχουν τονιστεί πολλές φορές από τους εργαζόμενους και την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως έγινε και στη τελευταία συνάντηση την 31/10/19 με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής.

Εμείς, λοιπόν, γνωρίζουμε καλά ότι τις συνθήκες εργασίας τις φτιάχνουν οι πολιτικές τους. Για τους 50 νεκρούς εργάτες και τους 100άδες σακατεμένους τα τελευταία χρόνια την ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές.

Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή και απαιτούμε:

  • Να γίνει άμεσα συντήρηση των οχημάτων και να βεβαιώσει ο τεχνικός ασφαλείας την καταλληλότητά τους.
  • Να κάνει τώρα τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.
  • Να προσλάβει τώρα γιατρό εργασίας.
  • Να δοθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας που απαιτούν οι συνθήκες.

Καλούμε τους συναδέλφους να διεκδικήσουμε μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο δουλειάς μας. Να μπορούμε να γυρίζουμε υγιείς στο σπίτι μας.

Ευχόμαστε καλή ανάρρωση στο συνάδελφο και την οικογένειά του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet