Στο ίδιο επίπεδο τα δημοτικά τέλη στο Χαλάνδρι για το 2021 – Πλήρης απαλλαγή των ευπαθών ομάδων
Κοινωνία

Στο ίδιο επίπεδο τα δημοτικά τέλη στο Χαλάνδρι για το 2021 – Πλήρης απαλλαγή των ευπαθών ομάδων

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου στις 4 Νοεμβρίου 2020, η εισήγηση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου για τη διατήρηση των δημοτικών τελών στα περσινά επίπεδα και την πλήρη, κατά 100%, απαλλαγή όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την καταβολή τους, όπως ενημερώνει η διοίκηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η χρέωση με μόλις 1,10 ευρώ/τ.μ. για όλες τις οικίες από 1,32 ευρώ/τ.μ. το 2014, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, τα σταθερά χαμηλά δημοτικά τέλη για τις μικρές επιχειρήσεις μέχρι 70τ.μ., η ελάφρυνση κατά 50% των δημοτικών τελών για πάρκινγκ, αθλητικά σωματεία και μη στεγασμένους υπαίθριους χώρους και η πλήρης απαλλαγή για όλες τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές, ανάπηροι, ωφελούμενοι κοινωνικών προγραμμάτων κ.λπ.), δείχνουν τη σταθερή βούληση της διοίκησης να στηρίξει τους δημότες και τις επιχειρήσεις της πόλης, στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Ο Δήμος Χαλανδρίου υπενθυμίζει ότι μετά από τρεις μειώσεις στα δημοτικά τέλη, τα έξι τελευταία χρόνια, συνολικού ύψους 20%, το Χαλάνδρι συγκαταλέγεται μεταξύ των δήμων με τα φθηνότερα δημοτικά τέλη με διαφορά ως και 80% από άλλους δήμους με παρόμοια κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Η επιλογή της σημερινής διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου από την πρώτη χρονιά της εκλογής της το 2014, για μείωση των δημοτικών τελών, μπορεί να στέρησε από τον Δήμο αθροιστικά έσοδα πάνω από 10.000.000 ευρώ, έχει ωστόσο ωφελήσει τους Χαλανδραίους πολίτες, προστατεύοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

«Παρά τη σημαντική μείωση των εσόδων του Δήμου»

Ο Δήμος Χαλανδρίου σημειώνει ότι η απόφαση για διατήρηση των χαμηλών δημοτικών τελών λαμβάνεται παρά την αύξηση όλων των δαπανών λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού και παρά τη σοβαρή μείωση των εσόδων του Δήμου, εξαιτίας των μεγάλων ελαφρύνσεων που αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή για τις επιχειρήσεις κατά την πρώτη φάση του κορονοϊού το Μάρτιο του 2020.

«Είναι μια επιλογή που την κάνουμε παρά τις κυβερνητικές αποφάσεις για αυξήσεις κατά 22% στην τιμή του ρεύματος, παρά την απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση για μεταφορά από τους δήμους στην εκκλησία των εσόδων από τους ναούς των κοιμητηρίων, παρά τις μεγάλες αυξήσεις στην υποχρεωτική για όλους τους δήμους συνδρομή στον ΕΣΔΝΑ και παρά την τεράστια αύξηση στην τιμολόγηση για κλαδέματα και βιοαπόβλητα, από 0 ευρώ σε 27 ευρώ για κάθε τόνο που πηγαίνει στην Φυλή», τονίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

«Ενισχυμένη η υπηρεσία Καθαριότητας»

Σύμφωνα με τη διοίκηση, αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι μεγάλες μειώσεις της τελευταίας εξαετίας στα δημοτικά τέλη του Χαλανδρίου όχι μόνο δεν επηρέασαν αρνητικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας, αντίθετα μάλιστα αυτές έχουν σημαντικά αναβαθμιστεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά μέσα.

Στο διάστημα αυτό, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, υπερδιπλασιάστηκε το μόνιμο προσωπικό της υπηρεσίας, έγιναν μεγάλες επενδύσεις στον εξοπλισμό με την αγορά οκτώ νέων απορριμματοφόρων, δύο μηχανημάτων έργου, δύο φορτηγών, τριών σαρώθρων, ενός πλυντηρίου, 3.000 πράσινων κάδων, 900 κίτρινων, τεσσάρων υπόγειων συστημάτων συμπίεσης κ.ά. «Το γεγονός αποδεικνύει την ευαισθησία και την αποφασιστικότητα της σημερινής διοίκησης του Δήμου να ενισχύσει το δημόσιο χαρακτήρα της αποκομιδής προς όφελος των δημοτών και των εργαζομένων του Δήμου», δηλώνει ο κ. Ρούσσος.

Στην ίδια λογική ολοκληρώθηκαν και οι αγορές των δύο μεγάλων ακινήτων 6,4 στρεμμάτων και 7,7 στρεμμάτων αντίστοιχα, τα οποία θα φιλοξενήσουν στο μέλλον τις απαραίτητες για την πόλη εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου και της διαχείρισης των κλαδεμάτων, συμπληρώνει η δημοτική αρχή.

«Με τις αγορές αυτών των ακινήτων έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την οριστική επίλυση του μεγάλου θέματος της εξεύρεσης νόμιμου χώρου για την στάθμευση των οχημάτων και τη διαχείριση των κλαδεμάτων και ογκωδών. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα σημάνει μεγάλη μείωση του κόστους μετακινήσεων, καλύτερες συνθήκες εργασίας και κυρίως περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet