Δράση για την πρόληψη πτώσεων πραγματοποιήθηκε στα ΚΑΠΗ Χαλανδρίου
Κοινωνία

Δράση για την πρόληψη πτώσεων πραγματοποιήθηκε στα ΚΑΠΗ Χαλανδρίου

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από πλευράς μελών του ΚΑΠΗ ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη δράση που οργάνωσε το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Χαλανδρίου με αφορμή την 30ή Σεπτεμβρίου. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με τον νόμο 4468/2017 σαν «Ημέρα μυοσκελετικής υγείας» και φέτος ήταν αφιερωμένη στην πρόληψη πτώσεων στους ηλικιωμένους.

Στόχος της δράσης εκτός από την ενημέρωση, ήταν η αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας των συμμετεχόντων  και η βελτίωση αυτής με την εφαρμογή ειδικών ασκήσεων.

Συγκεκριμένα, στις 12, 13 και 18 Οκτωβρίου έγιναν από τον φυσιοθεραπευτή Δημήτρη Σάμπαλη επισκέψεις και στα τρία ΚΑΠΗ του Δήμου Χαλανδρίου.

Τα μέλη ενημερώθηκαν για τους παράγοντες κινδύνου, την επιδημιολογία των πτώσεων στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις που έχουν στον πάσχοντα και τον οικογενειακό του περιβάλλον, για το ψυχολογικό και οικονομικό κόστος στη δημόσια υγεία. Επίσης, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της πρόληψης και δόθηκαν οδηγίες για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος διακίνησης και διαβίωσης.

Όσα μέλη επιθυμούσαν συμμετείχαν σε δοκιμασίες αξιολόγησης που αφορούσαν την ισορροπία και τη δύναμη των κάτω άκρων, δύο βασικών παραγόντων που έχουν σχέση με τον κίνδυνο πτώσης, με τη βελτίωση της υγείας και την ποιότητα ζωής.

Οι συμμετέχοντες θα συμπληρώσουν δύο ερωτηματολόγια από τα οποία θα εξαχθούν συμπεράσματα για το πώς αντιλαμβάνονται τους κινδύνους στην καθημερινότητά τους, θα ακολουθήσουν πρόγραμμα ειδικών ασκήσεων και θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητάς τους μετά από ένα εξάμηνο.

Η εποπτεία του προγράμματος θα γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό των ΚΑΠΗ και του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet