Η Άλκη Ζέη σε μια διαφορετική εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου
Κοινωνία

Η Άλκη Ζέη σε μια διαφορετική εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου

Με μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης ξεκίνησαν στο Χαλάνδρι οι εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με την παρέλαση στην πόλη για την 28η Οκτωβρίου. Η Άλκη Ζέη, προσκεκλημένη της ομάδας πολιτισμού της «Αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου» επέλεξε έναν οικείο χώρο αντί για κάποιο ψυχρό πολιτιστικό κέντρο, επιζητώντας πιο άμεση και ζεστή επικοινωνία. Έτσι, η συνάντηση ορίστηκε για το βράδυ της Δευτέρας 20 Οκτωβρίου και το κοινό ανταποκρίθηκε γεμίζοντας ασφυκτικά το μπαρ «Κάκτος» για να ακούσει τη συγγραφέα να διηγείται ιστορίες και εμπειρίες της από τον πόλεμο. Εμπειρίες, που σημαδεύτηκαν από τον θάνατο, την πείνα, τον αγώνα για την ελευθερία, την αντίσταση, την πίστη, την ελπίδα, την αισιοδοξία, το θάρρος και την αλληλεγγύη.

Στη συνέχεια, η διακεκριμένη ηθοποιός, Ρένα Πιττακή, διάβασε αποσπάσματα από το πρόσφατο αυτοβιογραφικό βιβλίο της συγγραφέως «Με μολύβι Φάμπερ νούμερο δύο», το οποίο αναφέρεται σε αυτή την τραγική περίοδο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Άλκη Ζέη απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις, ενώ δύο Χαλανδραίες αγωνίστριες, η Μαίρη Μαύτα και η Ζασμίν Βρανά αφηγήθηκαν και τις δικές τους εμπειρίες από τον πόλεμο. Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Πολίτης, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη συγγραφέα από την εποχή που ήταν μαθητής του δημοτικού, όταν η Άλκη Ζέη είχε αναζητήσει καταφύγιο στο σπίτι της οικογένειάς του. Παρόντες ήταν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.

Η βραδιά κύλησε γρήγορα και η επιτυχία της στηρίχτηκε στην πρωτότυπη, βιωματική προσέγγιση της εποχής. Γιατί τα βιβλία της ιστορίας μπορεί να μην αναφέρονται στις μικρές καθημερινές ιστορίες των αφανών ηρώων κάθε περιόδου, όμως στις σχέσεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους αποτυπώνεται η ανθρώπινη διάσταση των γεγονότων που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία και που οι νεότερες γενιές ίσως δεν θα μπορέσουν ποτέ να κατανοήσουν απόλυτα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet