Η ιστορία του Χαλανδραίου Μιχαήλ Μάνου
Κοινωνία

Η ιστορία του Χαλανδραίου Μιχαήλ Μάνου

Μία ακόμη από τις… άγνωστες σελίδες του Χαλανδρίου φέρνει στο φως ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου Κώστας Αγγελής, υμνώντας τον κάτοικο Χαλανδρίου Μιχαήλ Μάνο, ο οποίος εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελής, ο οποίος στο παρελθόν είχε γνωστοποιήσει μία ακόμη… άγνωστη ιστορία του Χαλανδρίου, επισημαίνει για τον Μιχαήλ Μάνο:

Πέρασαν 75 χρόνια από την ημέρα που οι Γερμανοί κατακτητές «ίδρυσαν» και ολοκλήρωσαν με κάθε «επισημότητα» έναν ακόμη τόπο μαρτυρίου στην Αττική Γη.

Συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου 1944, απαγχόνισαν στο Πικέρμι, μέσα σε λίγη ώρα 54 Έλληνες πατριώτες – ομήρους, σαν αντίποινα για τον θάνατο δύο Γερμανών αξιωματικών και ενός στρατιώτη, στην περιοχή.

50 κρατούμενοι από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, τρεις φοιτητές που κατευθύνονταν εκείνο το πρωινό στην Αθήνα και ένας ακόμη συλληφθείς την παραμονή στη Ραφήνα ήταν οι 54 ήρωες του Πικερμίου.

Ανάμεσά τους ο δικός μας Μιχαήλ Μάνος.

Μια σημαντική προσωπικότητα, με έντονη κοινωνική δραστηριότητα στο Χαλάνδρι του Μεσοπολέμου και μεγάλη πατριωτική και φιλανθρωπική προσφορά στο κατοχικό Χαλάνδρι. Συνελήφθη τέλη Μαΐου του 1944, με ψευδείς καταγγελίες και αστήρικτες κατηγορίες, οδηγήθηκε χωρίς δίκη, χωρίς δυνατότητα υπεράσπισης στο Χαϊδάρι και από εκεί στο Πικέρμι, πληρώνοντας ένα τίμημα που δεν του άξιζε.

Το Χαλάνδρι τίμησε τη μνήμη του, λίγα χρόνια μετά τη θυσία του, με την ονοματοδοσία ενός δρόμου, κάθετου στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet