Η Υπηρεσία Ασύλου στους Σύρους που φιλοξενούνται στο Χαλάνδρι
Κοινωνία

Η Υπηρεσία Ασύλου στους Σύρους που φιλοξενούνται στο Χαλάνδρι

Τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον μικρό ξενώνα του Δήμου Χαλανδρίου επισκέφθηκε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, «για έξι νέους ανθρώπους κυνηγημένους από δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και του φασισμού. Δύο αποτελούν ζευγάρι από το ηρωικό Κομπάνι, ένας είναι Σύριος από το Χαλέπι και οι τρεις άλλοι είναι από οικογένειες Παλαιστινίων προσφύγων που φιλοξενούνται στη Συρία από το 1948 (έτος ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ). Όλοι βρίσκονταν ανάμεσα σ΄ αυτούς που είχαν «κατασκηνώσει» στο Σύνταγμα τον περασμένο Δεκέμβριο».

Η έμπειρη νομικός άκουσε τις περιπέτειες των διώξεων και της ταλαιπωρίας τους μέχρι την άφιξή τους στην Ελλάδα, καθώς και τα αιτήματά τους, τα οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι συνοψίζονται στην αναζήτηση «μιας ήσυχης γωνιάς στον πλανήτη για να ζήσουν με ειρήνη και αξιοπρέπεια». Όμως ακριβώς αυτήν την περίοδο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «που τέτοια αιτήματα αυξάνονται ραγδαία, οι πόρτες των δυτικών χωρών έχουν κλείσει, φέρνοντας τους ανθρώπους αυτούς σε κατάσταση πραγματικής απελπισίας». «Η υπηρεσία μας κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, αλλά καθημερινά έχουμε νέες και πολλές φορές επείγουσες περιπτώσεις», εξήγησε η κ. Σταυροπούλου. Από τον κατάλογο των 630 διαμαρτυρόμενων στο Σύνταγμα έχει χορηγηθεί άσυλο στους 400, με προτεραιότητα φυσικά σε οικογένειες με παιδιά και ΑμεΑ. Στο μεταξύ προστέθηκε άλλος ένας κατάλογος με περισσότερα από 200 άτομα που βρίσκονταν στον δρόμο ή σε πάρκα.

Η Μαρία Σταυροπούλου επαίνεσε την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Χαλανδρίου για εξασφάλιση στέγης και διατροφής στους Σύριους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι ακόμη και αυτοί που φιλοξενούνται από άλλους φορείς σε ξενοδοχεία διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες. Οι έξι φιλοξενούμενοι τη διαβεβαίωσαν για την ποιοτική μεταχείριση εκ μέρους του Δήμου και την εξαιρετική οργάνωση της ομάδας εθελοντών που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους με τη βοήθεια των κοινωνικών δομών που προσφέρουν το καθημερινό συσσίτιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί Χαλανδραίοι έχουν δείξει την ευαισθησία τους προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες, μαθήματα αγγλικών, ρούχα, σκεύη φαγητού κ.ά. Η φιλοξενία θα συνεχιστεί μέχρι οι Σύροι να πάρουν την πολυπόθητη βεβαίωση ασύλου και τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet