Κατεδάφισε αυθαίρετο… ο Συνήγορος του Πολίτη
Κοινωνία

Κατεδάφισε αυθαίρετο… ο Συνήγορος του Πολίτη

Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη κατεδαφίστηκε τελικώς αυθαίρετη κατασκευή στο ρέμα Χαλανδρίου και προχώρησε ο καθαρισμός του ρέματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν πολίτης, μετά τη μεγάλη νεροποντή στην Αττική τον Φεβρουάριο 2013, κατά την οποία πλημμύρισε το σπίτι του και καταστράφηκε η οικοσκευή του, διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη για αυθαίρετη κατασκευή μέσα στο ρέμα Αγίου Αντωνίου στο Χαλάνδρι. Επίσης κατήγγειλε τη ρίψη οικοδομικών υλικών στο ρέμα και την αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών για την αποκατάστασή του, καθώς είχε καταγγείλει τα παραπάνω από το 2010.

Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής διενήργησε αυτοψία και κατέγραψε την αυθαίρετη κατασκευή. Στη συνέχεια υπήρξε εκτενής αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών προκειμένου να βρεθεί η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την κατεδάφισή της.

Ο Συνήγορος επέμεινε στο θέμα της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών καθώς και στον καθαρισμό του ρέματος, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα τους χειμερινούς μήνες. Μετά την παρέμβασή του, κατεδαφίστηκε η αυθαίρετη κατασκευή και προχώρησε ο καθαρισμός του ρέματος.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας Αθηνών είχε διενεργήσει αυτοψία στην περιοχή το 2010, κατά την οποία διαπιστώθηκε η ανέγερση τοίχου εντός της κοίτης του ρέματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της διατομής του ρέματος, την υποσκαφή των πρανών και την ύπαρξη οικοδομικών υλικών και κλαδιών δέντρων μέσα στο ρέμα. Η έκθεση αυτοψίας είχε διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα της πρώην Νομαρχίας Αθηνών, αλλά έκτοτε δεν είχαν γίνει περαιτέρω ενέργειες.

Ο Συνήγορος επεσήμανε ότι η προστασία των ρεμάτων από καταπατήσεις, αυθαίρετες κατασκευές και ρίψη απορριμμάτων αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και τόνισε την ανάγκη της άμεσης καταγραφής τυχόν παρανομιών, της επιβολής των νόμιμων κυρώσεων και της λήψης μέτρων προς την κατεύθυνση αποκατάστασής τους.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα.

Σύνοψη διαμεσολάβησης του Συνήγορου του Πολίτη.

Έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη.

Έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet