«Ναι» με γκρίνια στο «εντέλλεσθε» του δημάρχου για τους εργαζόμενους
Κοινωνία

«Ναι» με γκρίνια στο «εντέλλεσθε» του δημάρχου για τους εργαζόμενους

Ήθελε μια ομόφωνη απόφαση «πολιτικής και ηθικής στήριξης» ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, σχετικά με το «εντέλλεσθε» που έδωσε για την πληρωμή 100 συμβασιούχων του Δήμου, αλλά τελικώς την έλαβε κατά πλειοψηφία, αφού η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας είχε διαφορετική άποψη (σ.σ.: ο κ. Γιώργος Θωμάς, από την παράταξη Χαλάνδρι η Πόλη μας, είχε αποχωρήσει).

Το προς συζήτηση θέμα είχε τίτλο «Έγκριση των υπ’ αριθμ. 1 και 2 αποφάσεων Δημάρχου, που αφορούν στην πληρωμή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων για τον μήνα Ιούνιο 2017, με “ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ”».

Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες εργαζομένους σε πολλούς δήμους και προέκυψε από την αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε μη νόμιμες τις παρατάσεις των συμβάσεων. Στον Δήμο Χαλανδρίου αφορά στις μισθοδοσίες 100 εργαζομένων, με συνολικό ποσό γύρω στα 12.000 ευρώ για τον Ιούνιο, τα οποία -υπό το βάρος των απειλούμενων ποινών- αρνήθηκαν να υπογράψουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ιωάννα Αθανασάτου

Η κα Ιωάννα Αθανασάτου, από πλευράς πλειοψηφίας, ανέλυσε το ιστορικό της υπόθεσης, χαρακτήρισε κατανοητούς τους δισταγμούς των υπηρεσιακών παραγόντων και τόνισε τη σοβαρότητα της ευθύνης που αναλαμβάνει ο δήμαρχος με το «εντέλλεσθε».

Παράλληλα, ζήτησε ομόφωνη απόφαση, προκειμένου η «ηθική και πολιτική στήριξη» ν’ αποκτήσει βαρύτητα, ενώ διευκρίνισε ότι ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένας νομικός κίνδυνος για τους δημοτικούς συμβούλους που θα υπερψηφίσουν την εισήγηση.

Ελένη Χριστούλη

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών, Ελένη Χριστούλη, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο στην περίπτωση που υπέγραφαν τις μισθοδοσίες, ενώ οι χρονικές προθεσμίες ήταν ασφυκτικές για την πληρωμή των εργαζομένων, καθιστώντας το «εντέλλεσθε» αναπόφευκτο.

Επίσης, σημείωσε ότι πρόκειται για το δεύτερο «εντέλλεσθε» που παίρνει πάνω του ο δήμαρχος, μετά από εκείνο για τη μη παράδοση των φακέλων των εργαζομένων, για το οποίο δεν έχει αρθεί ακόμη η ποινική δίωξη του κ. Σίμου Ρούσσου.

Γιώργος Κουράσης: Το «εντέλλεσθε» αφορά τον δήμαρχο και μόνον αυτόν
Γιώργος Κουράσης

Η πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, διά του επικεφαλής της, Γιώργου Κουράση, αν και είπε ότι ορθώς ελήφθη το «εντέλλεσθε» για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω απόφαση είναι προσωπική του δημάρχου και δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως είπε, ο δήμαρχος, ως φυσικός προϊστάμενος των εργαζομένων, είναι αυτός που γνωρίζει ποιοι και για πόσο εργάστηκαν και δικαιωματικά δίνει «εντέλλεσθε», αλλά δεν μπορεί να έρχεται μετά στο Σώμα για να μετακυλήσει την ευθύνη. Ζήτησε δε την απόσυρση του θέματος.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Γ. Κουράσης στηλίτευσε την τακτική της διοίκησης ν’ αποφεύγει την κριτική κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, ενέπαιξε τους εργαζόμενους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι το πρόβλημά τους θα λυθεί, προκειμένου να λύσουν την απεργία τους και τώρα «πετά το μπαλάκι των ευθυνών» στους δημοτικούς συμβούλους.

Στις κατηγορίες της διοίκησης ότι μεμψιμοιρεί και δείχνει μικροψυχία, ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι σε Δράση σημείωσε ότι στην εισήγηση δεν αναφέρεται τίποτε για «ηθική και πολιτική στήριξη» στον δήμαρχο και ζήτησε να επαναδιατυπωθεί με αυτό το αίτημα, αλλά και με κριτική στους κυβερνητικούς τακτικισμούς και τότε θα ψηφιστεί ομόφωνα.

Λούλα Καρατζά: Πιάσατε τις καρέκλες και ξεχάσατε το κίνημα
Λούλα Καρατζά

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου ξεκαθάρισε ότι το «εντέλλεσθε» θα το ψηφίσει, αλλά από μόνο του δεν αρκεί, καθώς οι διεκδικήσεις γίνονται στον δρόμο και στο κίνημα, τα οποία η διοίκηση «ξέχασε από τη στιγμή που έπιασε τις καρέκλες».

Η κα Λούλα Καρατζά απέρριψε τη συλλογιστική ότι με την απόφαση που ζητείται δίνεται πολιτικό μήνυμα ότι η Αυτοδιοίκηση θέλει να έχει λόγο σε ό,τι την αφορά, σημειώνοντας ότι «εδώ είμαστε ετεροδιοίκηση, μην έχουμε ψευδαισθήσεις».

Άγγελος Νταβίας: Να στείλουμε αυτοδιοικητικό μήνυμα στην κυβέρνηση
Άγγελος Νταβίας

Τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ένα όργανο που κάνει μόνο διαχείριση, αλλά λαμβάνει και πολιτικές αποφάσεις, θεωρώντας σημαντικό να σταλεί πολιτικό μήνυμα ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να τακτοποιεί μόνη της «τα του οίκου της».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς τις προσλήψεις και μετά να ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άγγελος Νταβίας, για να προσθέσει ότι το «εντέλλεσθε» θα πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα από το Σώμα, ανεξαρτήτως εάν αυτό το εκμεταλλευτεί πολιτικά ο δήμαρχος.

Ιωάννης Λαδόπουλος: Μονόδρομος το «εντέλλεσθε» για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι
Ιωάννης Λαδόπουλος

Υπέρ της ομόφωνης απόφασης στήριξης στο «εντέλλεσθε» του δημάρχου τάχθηκε και ο Ιωάννης Λαδόπουλος, από την παράταξη Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι, προκειμένου -όπως είπε- να δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο να πληρώσει τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κεντρική εξουσία διαχρονικά προσπαθεί να επιβληθεί στην Αυτοδιοίκηση, κάτι που πρέπει ν’ αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

«Ναι», με μισή καρδιά

Την εισήγηση ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Τάσος Ευσταθίου και Παναγιώτης Τζούρας, αφήνοντας ωστόσο πάρα πολλές αιχμές απέναντι στην πρώην παράταξή τους για την έλλειψη οποιασδήποτε κριτικής για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα.

Ιδιαίτερα ο κ. Ευσταθίου είπε ότι «δεν πρέπει ο δήμαρχος να θεωρεί κατόρθωμα το “εντέλλεσθε”», συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος το ψηφίζει μόνο και μόνο «για να συμβάλει στην αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Αντιθέτως, ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θωμάς Βαρδουλάκης τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της εισήγησης, ζητώντας από το Σώμα να την ψηφίσει ομόφωνα.

Υπέρ της εισήγησης τάχθηκε και η παράταξη Χαλάνδρι Φιλική Πόλη, αν και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πράσσος κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι πρώτα «διαφήμισε» το «εντέλλεσθε» στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει στήριξη. Επίσης, αναρωτήθηκε μήπως ο κ. Ρούσσος έχει πάρει ήδη τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος και το «εντέλλεσθε» είναι απλώς ένας «λεονταρισμός».

Δήμαρχος: Έχει σημασία για τους εργαζόμενους η ομοφωνία
Σίμος Ρούσσος

Ο δήμαρχος τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, για να δοθεί το μήνυμα στους εργαζόμενους ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο στέκεται εμπράκτως δίπλα τους και δεν διστάζει να ρισκάρει γι’ αυτό, αλλά και «για να πούμε ένα “έως εδώ” σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να διοικούν με δικαστικές αποφάσεις».

Παράλληλα, ο κ. Σ. Ρούσσος είπε ότι δεν τον αφορούν οι «μικροψυχίες» που ακούστηκαν και τα «σενάρια» ότι δήθεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το θέμα, και είπε στους συμβούλους ότι «απόψε, εδώ, θα δείξουμε εάν εννοούμε όσα λέμε για τους εργαζόμενους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet