Ξεκινά στη Ρεματιά ένα κομβικό έργο για το Χαλάνδρι
Κοινωνία

Ξεκινά στη Ρεματιά ένα κομβικό έργο για το Χαλάνδρι

Ξεκίνησαν οι εργασίες διάνοιξης της παραρεμάτιας ζώνης στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει κάνει ποτέ ο Δήμος Χαλανδρίου για την ανάδειξη της προστατευόμενης ζώνης της Ρεματιάς. Η διάνοιξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του έργου ανάπλασης που διενεργείται στη συμβολή της παραρεμάτιας ζώνης με την οδό Γυφτοπούλου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural HIDRANT, για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Σκοπός της παρέμβασης είναι η εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, που εκκρεμούσε από το 1958, στη βορινή όχθη του ρέματος. Επίσης, η διάνοιξη και διαμόρφωση της παραρεμάτιας ζώνης αυτής, από το ύψος της οδού Γυφτοπούλου μέχρι την οδό Γρίβα. Στο σημείο αυτό ξεκινά η ήδη διαμορφωμένη παραρεμάτια ζώνη, έργο που προέκυψε από τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού, μετά από πολύμηνη διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, η οποία ξεκίνησε το 2017.

Το υπό ανάπλαση τμήμα συμπεριλαμβάνει την οδό Βουλγαροκτόνου, που αποδόθηκε στον Δήμο και κατέστη προσβάσιμη πριν από ελάχιστους μήνες, και το 6ο Γυμνάσιο με τη νέα του αυλή, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ίδια την σχολική κοινότητα και υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα Cultural HIDRANT.

Με τη διάνοιξη της παραρεμάτιας σταματά η παράνομη στάθμευση στο σημείο αυτό και ξεκινά η επαναδιαμόρφωση της περιοχής. Πρακτικά αποδίδεται σε κοινή χρήση μια ζώνη υψηλού πρασίνου και δημιουργείται μια πεζοπορική διαδρομή που συνδέει τον Συνοικισμό με το κέντρο της πόλης. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να περπατούν από την οδό Ελ Αλαμέιν και τη νέα πλατεία του Αδριάνειου, που δημιουργείται εκεί, έως το κέντρο της πόλης.

Για την ομάδα έργου της ανάπλασης του Αδριάνειου, η έναρξη διάνοιξης και διαμόρφωσης της παραρεμάτιας ζώνης αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην πορεία σύνδεσης του υδραγωγείου με τις σημερινές ανάγκες της πόλης. Για να φτάσουμε ως εδώ υπερκεράστηκαν τεράστιες δυσκολίες. Από τη στιγμή που εγκρίθηκε το Cultural HIDRANT ξεκίνησε ένας αγώνας να εγκριθούν από το ΥΠΕΝ τα έργα στην παραρεμάτια ζώνη (2021), να υπογραφεί η σύμβαση του έργου ανάπλασης (2/2023), να λυθούν τα δυσεπίλυτα πολεοδομικά θέματα σε 2 ιδιοκτησίες που παρέμβαιναν στον χώρο ανάπλασης και να εγκατασταθεί ο εργολάβος στο σημείο (7/2023).

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που είμαστε παρόντες και συμμέτοχοι σε αυτή την αλλαγή σελίδας για την πόλη, τμήμα μιας αλλαγής που αναδεικνύει τον τρόπο που θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όλοι τον δημόσιο χώρο. Είμαστε επίσης ευτυχείς που στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την εμπειρία της συνεργασίας με τους εταίρους του Cultural HIDRANT και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς. Ευχαριστώ θερμά τον αντιδήμαρχο Διαχείρισης Απορριμμάτων και υπεύθυνο του Cultural HIDRANT Κώστα Γερολυμάτο, την αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη, τα στελέχη της Τεχνικής και της Νομικής Υπηρεσίας, που συνέβαλαν στην άρση των εμποδίων και διαμόρφωσαν τους όρους, ώστε μια σκέψη και ένα σχέδιο του 2020 να γίνεται σήμερα πραγματικότητα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet