Ο απολογισμός δράσης του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας Δήμου Χαλανδρίου για το 2021
Κοινωνία

Ο απολογισμός δράσης του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας Δήμου Χαλανδρίου για το 2021

Στον απολογισμό του πρώτου χρόνου της δράσης του προχώρησε η νέα κοινωνική του Δήμου Χαλανδρίου Κέντρο Στήριξης Οικογένειας, η οποία λειτουργεί από το 2021.

Ειδικότερα, πραγματοποίησε πέρυσι 161 ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης.

Όπως αναφέρει, το προφίλ των ατόμων που απευθύνθηκαν στις συμβουλευτικές υπηρεσίες ήταν κατά κύριο λόγο γυναίκες, σε ποσοστό 85%, ενώ το είδος των αιτημάτων αφορούσε:

  • Τη σχέση του ζευγαριού (κρίση στη σχέση, διαζύγιο, κακές σχέσεις επικοινωνίας).
  • Ζητήματα διαχείρισης των παιδιών από τους γονείς.
  • Διαχείριση του πένθους στην οικογένεια.
  • Επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στα μέλη της οικογένειας.
  • Διάφορα άλλα αιτήματα που παραπέμφθηκαν στους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς.

Σε ότι αφορά τον μέσο ηλικιακό όρο των εξυπηρετούμενων που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες ατομικής ή ομαδικής συμβουλευτικής η πλειοψηφία κυμαίνεται μεταξύ 40 – 60 ετών σε ποσοστό 79% (Γράφημα Ι).

Ειδικότερα, το ΚΣΟΙ:

  • Υποστήριξε 407 ωφελούμενους σε αιτήματα που αφορούν στην πολιτική της επιδοματικής ενίσχυσης. Ανάμεσα στις 407 αιτήσεις περιλαμβάνονται: το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης (Επίδομα Ενοικίου) και οι προνοιακές παροχές του ΟΠΕΚΑ. Ακόμη, υποστηρίχθηκαν ωφελούμενοι στο Επίδομα Γέννησης και σε ειδικές περιπτώσεις στη διενέργεια αιτήσεων για το «Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος» (Γράφημα ΙΙ).
  • Υποδέχτηκε, παρείχε πληροφορίες και παρέπεμψε πολίτες σε άλλες υπηρεσίες σε 45 περιπτώσεις
  • Διενήργησε 17 κοινωνικές έρευνες και υποστήριξε επτά εισαγγελικά αιτήματα. Η διενέργεια κοινωνικών ερευνών έγινε προκειμένου να εκτιμηθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους των ωφελούμενων συμπολιτών μας. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν από τον κοινωνικό λειτουργό του ΚΣΟΙ και αφορούσαν αστεγία στον δρόμο, προσωρινή διαμονή σε ακατάλληλο χώρο, διερεύνηση οικογενειακού περιβάλλοντος. Επίσης, ορισμένες κοινωνικές έρευνες αφορούσαν στο κριτήριο της «διάστασης» μεταξύ πρώην συζύγων, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ)».

Η δημοτική αρχή αναφέρει ότι στις περιπτώσεις των εισαγγελικών αιτημάτων, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, έγινε διερεύνηση του οικογενειακού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης για ανήλικα πρόσωπα, αλλά και για την εισαγωγή ασθενών σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμμετοχή του προσωπικού του ΚΣΟΙ σε σεμινάρια και άλλες εκπαιδεύσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet